AddToAny

Slik opplevde reporterne sin første direktesending: - Du går litt i svart

TV 2-reporteren trodde første live-oppdrag skulle bli en gladsak. Det stemte ikke.
Å debutere som live-reporter kan være en nervepirrende erfaring for noen, og et positivt adrenalinkick for andre. Journalisten har spurt både ferske og drevne journalister om deres første møte med reporterrollen og direktesendinger.

For live-opptredener er en egen øvelse:

Institutt for Journalistikk (IJ) har nylig begynt å tilby kursing i live-opptreden foran kamera. Flere av mediehusene, deriblant TV 2, kurser også sine egne reportere internt.

Reporternes beste tips for å prestere på direkten finner du nederst i saken.

Droppet notatene

Sportsjournalist og kommentator Vegard Aulstad i VG hadde sin første direktesending hos den tidligere arbeidsgiveren NRK - i beste sendetid på Dagsrevyen.

Mens han var fersk sommervikar i sportsavdelingen i 2016 ble det klart at langrennsløper Martin Johnsrud Sundby hadde brutt dopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin. Nyheten ble orientert om på en pressekonferanse på Ullevål Stadion.

Før han skulle på lufta fikk Aulstad beskjed om at dette ble toppsak i kveldens sending.

- Da blir man nervøs. Bare det at jeg skulle snakke med nyhetsankerne i NRK gjorde meg nervøs. Men man må bare prøve seg.

Aulstad forteller at hans plassering ved siden av den konkurrerende TV 2-reporteren ble avgjørende for hvordan han gikk til verks.

- Han hadde et ark han leste fra og som han måtte stole på. Det fikk meg til å tenke at jeg bare skulle fikse det uten hjelp. Det redda meg litt fra nervøsiteten, sier sportsjournalisten og legger til:

- Man har mange av de historiene med mye stotring og knoting. Første gang man går live fokuserer man for mye på å si alt, heller enn å bare leve i nuet og fortelle det som egentlig er rimelig enkelt.

Elsker adrenalin

NRK-journalist Mariam Eltervåg Cissé hadde sin første direktesending som fersk reporter for NRK Finnmark. Anledningen var fakkeltog-markeringen i 2019 til minne om brenningen av Finnmark under andre verdenskrig.

På plass på markeringen på Sørøya var Cissé klar for sitt innslag i den lokale NRK1-sendingen Nordnytt.

- Da var jeg så nervøs at jeg skalv og ble klam i hendene. Jeg hørte ingenting annet enn at det dunket i brystet. Men jeg husker jeg var fornøyd etterpå. Jeg elsker adrenalin.

Nervøsiteten til tross ga direktesendingen mersmak. Allerede på sitt andre live-oppdrag skulle den ferske journalisten debutere på Dagsrevyen.

- Rakk å bli nervøs

Tidlig om morgenen fikk hun melding om et snøskred i Honningsvåg. Fra hun ankom gikk arbeidsdagen i ett: Først direktesendinger på NRKs radioflater, deretter en tur innom timesnyhetene klokka 17, før direkteinnslag på Dagsrevyen klokka 19.

- 30 sekunder før jeg skulle på rakk jeg å trekke pusten. Arbeidsdagen hadde gått i ett og det slo meg at nå skulle jeg direkte på Dagsrevyen, og jeg hadde ikke på meg sminke. Jeg rakk akkurat å bli nervøs mens jeg fikk nedtelling på øret.

Når hun var ferdig presiserer Cissé at hun synes det var stas, og at dette med breaking-hendelser var noe hun ville gjøre mer av.

Fram til nå har ikke reporteren orket å se sine egne direkteinnslag i etterkant. Det er noe nytt hun har begynt med i år, og det hjelper veldig i evalueringsprosessen, forteller hun.

- Du går jo litt i svart, så du husker ikke helt hva du har sagt og gjort. Du glemmer det litt i ettertid. Derfor er det viktig å se over etterpå, for å se hva man kan gjøre bedre til neste gang.

Fra Rjukan til London

Nyhetsreporter i Dagbladet, Trym Mogen, begynner å få god fartstid med direktesendinger. På spørsmål om sin første, svarer han at han må bla i både mentale og fysiske arkiver for å huske hvilken det var.

Som fersk journalist begynte Mogen i praksis i Dagbladet i oktober 2013. Allerede i november ble han sendt til London for å dekke avsløringen av de tre kvinnene som var holdt fanget i bydelen Lambeth som slaver i 30 år.

- Jeg husker at det var litt overveldende. Før jeg begynte der jobbet jeg i Rjukan Arbeiderblad, som stort sett var papir. Og så skulle man plutselig levere på TV i en sak som hadde internasjonal oppmerksomhet, i en tid hvor hele TV-operasjonen var mye mindre profesjonalisert enn i dag.

På plass i London var det lite annet å gjøre enn å ta frem mobilen og prøve å snakke med folk i området.

- Men det gikk for så vidt greit - jeg kan ikke huske noen store blemmer.

Ildprøve under brexit

Siden 2013 har det vært flere episoder hvor reporteren har følt seg ukomfortabel på direkten. Som en fisk på land, er den beste beskrivelsen han kommer på.

- Nå har jeg vært så heldig at jeg har fått noen hundre timer på live og video etter det, men det er ikke noe å kimse av - den første opptredenen. Man vil jo gjerne framstå med selvsikkerhet og en viss autoritet og kunnskap, men det er ikke alltid så lett, i hvert fall ikke i starten, sier Mogen.

Han røper den opptredenen han har hatt mest nerver for:

- Det er hands down valgsendingen i forbindelse med brexit i 2016. Da var jeg skikkelig nervøs. Jeg skulle lede sendingen og intervjue masse eksperter. Da må stoffet virkelig sitte. Det var en ordentlig ildprøve.

Pugget korporal-tittel

Den ferske TV 2-journalisten Simen Grimstad Øksnes fikk sin første erfaring med direktesendinger som praksisstudent i vinter, like etter at krigen i Ukraina brøt ut i februar.

- Det var en ildprøve når nye praksisstudenter ble møtt med krig i Europa. Min første live var i forbindelse med den første våpensendingen til Ukraina.

Fra Gardermoen grytidlig på morgenen gjorde Øksnes seg klar for å gå direkte så snart Hercules-flyet kom inn og våpnene skulle lastes.

- Det føltes ganske stort å være med på. Jeg hadde et inntrykk av at man ofte blir sendt på gladsaker første gang, men det var ikke dette. Man måtte vise legitimasjon og alt, og det var mange momenter som gjorde det lett å bli nervøs.

Øksnes hadde fått beskjed ettermiddagen før om at han skulle ut på oppdrag. Men han gruet seg ikke, slik han sjelden gjør når «det brenner», forteller han. I tillegg hadde han fått innførende live-kurs av TV 2 sammen med nyhetsanker i forkant.

- Det som virkelig sto i hodet mitt var å huske navn og tittel på militærfyren jeg skulle snakke med. Han hadde noe sånt som «korporal i logistikk» i tittelen. Det var blodpunktet, å ikke si feil navn, så jeg pugget, forteller han og legger til:

- Det gikk greit, men folk hjemme og på jobb så at jeg var nervøs. Det var et alvorstynget ansikt som ikke rykket seg fra kamera, ler Øksnes.

Trene for å bli god

- Har dere tips til andre reportere som skal gå live for første gang?

- Ta ti sekunder før du skal på til å bare puste og fokusere på det du skal gjøre. Når du går direkte er det viktig at du fremstår som rolig og får rapportert om det som skjer, svarer NRKs Mariam Eltervåg Cissé. Hun fortsetter.

- Om jeg ikke rekker det ene av de fem punktene jeg har planlagt er det bare jeg som vet. Alt det andre blir bare tilleggsinformasjon. Man lærer noe hver gang man går live, og man må tørre å feile. Du må tørre å utfordre deg selv, og det er viktig innenfor journalistikken hvor det skjer endringer hele veien.

Dagbladets Trym Mogen forteller på den andre siden at hans beste tips er å heller snakke for mye enn for lite:

- La det aldri bli stille. Fortell seeren hva som skjer rundt deg. Ikke vær redd for å gjenta, for det kan komme nye seere til, svarer Mogen og legger til:

- Ikke lås deg til manus. Det er kanskje ikke for alle, men det er nettopp det som er fordelen med direktesendinger - at man kan være seg selv. Det blir nok lettere for seerne å relatere til en ekte person framfor en som utelukkende ramser opp fakta.

VG-journalisten Vegard Aulstad mener at det viktigste er å forsøke å slippe ned skuldrene så godt det lar seg gjøre.

- Det er jo en første gang for alt. Man må trene på ting for å bli god, mener jeg. Man må bare godta at man må gjennom et par klipp man ikke har lyst til å se i etterkant, ler Aulstad.

- Gjør research på forhånd, men la spørsmålene komme etter hvert. At man faktisk hører etter på det som blir sagt - det er da de gode live-intervjuene blir til, tilføyer TV 2s Simen Grimstad Øksnes.

Image-text:

F.v.: Vegard Aulstad i VG, Mariam Eltervåg Cissé i NRK, Trym Mogen i Dagbladet, og Simen Grimstad Øksnes i TV 2 deler sine erfaringer og tips fra sin første direktesending.

Skjermdump: NRK Dagsrevyen / Dagbladet TV / TV 2

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt