AddToAny

Slik kuttet barnehagen to tredeler av sykefraværet. Nå deler de suksesshistorien

Ledelsen og de tillitsvalgte i barnehagen tok tak sammen. På to år fikk de redusert sykefraværet fra 20 til 7 prosent. Eid barnehage og skole ligger i Hølonda i Melhus kommune, sør for Trondheim.
Det er en kombinert barnehage, barneskole og ungdomsskole.

Da Katrine Lervik ble spurt om å bli tillitsvalgt for Fagforbundet i barnehagen, var det ingen andre som ville ta jobben.

- Skitt au, tenkte jeg. Vi måtte jo ha en tillitsvalgt hvis vi skulle komme i en konflikt med ledelsen. Det var egentlig ikke et valg. Det var snakk om noen kunne ta det eller ikke, sier hun.

Som tillitsvalgt har hun vært en viktig del av suksessoppskriften for å få ned sykefraværet på arbeidsplassen, sammen med styreren, verneombudet og andre tillitsvalgte.

p

Utgangspunktet var et sykefravær på 20 prosent, og en situasjon hvor en privat barnehage var slått sammen med en kommunal barnehage. Det skapte en del uro. Omstillinger kan være vanskelige.

Styrer Audun Forr måtte sikre et godt arbeidsmiljø og fikk hjelp av et prosjekt i regi av Fagforbundet og forskningsinstituttet Sintef i Trondheim.

Fleksibel turnus hjalp

Målet var at samarbeidet mellom ledelse og tillitsvalgte skulle bli tettere, og de tillitsvalgte skulle få mer innflytelse på utviklingen av barnehagen. Det ga altså resultater. I løpet av to år er sykefraværet redusert med to tredjedeler - til sju prosent.

Det har ikke skjedd med noen quick fix, ifølge daværende barnehagestyrer Audun Forr. Nå har han rykket opp som enhetsleder for fem barnehager i kommunen.

- Suksessfaktoren er tillit. At jeg som leder stole

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Den tyske staten fant det for risikabelt å kjøpe skytjenester i markedet: - Vi bør gjøre det samme i Norge, men går motsatt veg, sier fagforeningsleder som frykter at informasjon om nordmenn kan havne på avveie i utlandet.
Fagbladet 28.02.2020
17. mai er på en søndag i år. Men det er likevel mulig å ordne seg noen fete langhelger uten å tømme kontoen for feriedager. Skuddåret har litt av skylda for at det blir litt færre fridager i år enn i fjor. En av fridagene som forsvinner, er 17.
Fagbladet 28.02.2020
10. mars starter årets lønnsoppgjør. Og det er ikke helt ferdig før vi nærmer oss advent. Mange lavtlønte er utålmodige før årets lønnsoppgjør. Bussjåførene er blant gruppene som har blitt hengende etter de siste åra.
Fagbladet 28.02.2020
Denne uka la Rødt fram et lovforslag som tar sikte på å strupe tilgangen til statstilskudd for selskaper partiet omtaler som velferdsprofitører.
Fagbladet 28.02.2020
For å få rett på sosialstønad, ga Lillan Synnøve Andersen i januar fra seg omsorgsretten for sine to barn. Tobarnsmoren Lillan Synnøve Andersen (35) fra Kvelde i Vestfold valgte nylig å si fra seg omsorgsretten for sine to barn i barneskolealder.
Fagbladet 27.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt