AddToAny

Slik kan sykkelvegen din spares for telehivskader

Slik kan sykkelvegen din spares for telehivskader
POPULÆRVITENSKAP: Hvorfor går flere gang- og sykkelveger raskt i oppløsning når de blir holdt bar om vinteren? Salting kan ha bidratt - i teorien faktisk både på godt og vondt.
Telehiv er frostskader som kan ramme vegkroppen - de bærende steinmassene under asfalten - og få vegbanen til å heve seg. Dette er et velkjent og upopulært fenomen blant norske trafikanter.

Er det slik at vegsalt bidrar til slike skader, som påvirker både kjørekomfort og levetid på vegene våre? Eller bidrar salting fra vinterdrift tvert imot til å redusere problemet?

Mye tyder på at vegsalt kan ha begge disse effektene.

I Trondheim har tilstanden til asfalten på gang- og sykkelveger forverret seg de siste årene. Flere har spurt om salting kan være årsaken til dette. Skadene kom nemlig etter at en såkalt barvegstandard ble innført, noe som innebærer brøyting annen hver time i tidsrommet 06-23 og bruk av salt for å holde vegen fri for snø og is.

I forskning.no-artikkelen «Hvorfor er det så mye telehiv?» blir salt nevnt som en mulig forklaring på økt telehiv. I Sintef har vi nå gjennomgått forskningen innenfor dette området, på oppdrag for Statens vegvesen.

Studien vår viser at flere faktorer må inkluderes i forklaringen - og at saltet både kan motvirke og forverre telehiv. Samtidig har studien lært oss mer om hva som trengs for å forebygge vinterskader på sykkelvegen din.

Hva er telehiv?

Telehiv er et velkjent problem på mange norske veger. Temaet er jevnlig oppe i media og har vært gjenstand for forskning i mer enn 100 år.

Telehiv er linseformede isklumper - islinser, på fagspråket - som dannes i vegkroppen og hever vegoverflaten. Telehivet blir først et problem når det er ujevnt fordelt i vegkroppen, for da skapes spenninger i det delvis elastiske asfaltdekket.

I tillegg skaper telehivet problem om våren når vegkroppen tiner. Da smelter islinsene, med den følge at deler av vegkonstruksjonen får et høyt vanninnhold. Dette reduserer bæreevnen, noe som kan

Les mer

Flere saker fra forskning.no

I Norge rister mange på hodet av svenskene om dagen. Men i Sverige er det stor oppslutning om landets korona-eksperter, kan en fersk undersøkelse tyde på.
forskning.no 04.04.2020
Fire av fem som får påvist koronasmitte, har ingen symptomer, ifølge kinesiske helsemyndigheter. Det er i strid med hva WHO har antatt.
forskning.no 04.04.2020
Konsentrasjonen av nitrogenoksid (NO2) i atmosfæren over Oslo og Viken har gått sterkt ned etter koronakrisen.
forskning.no 04.04.2020
Barn med diabetes 1 ser ikke ut til å være mer utsatt for korona-sykdom enn andre barn, viser rapporter fra Italia og Kina. - Viktig å kontakte lege ved diabetessymptomer hos barn, oppfordrer lege ved Barneklinikken, OUS.
forskning.no 04.04.2020
Om lag 4500 kvinner og deres ti år gamle barn er blitt spurt om koronasymptomer av Folkehelseinstituttet. Færre barn enn voksne melder om symptomer.
forskning.no 03.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt