AddToAny

SLIK GJØR DU TRE VANLIGE FROKOSTER NÆRINGSTETTE

SLIK GJØR DU TRE VANLIGE FROKOSTER NÆRINGSTETTE
Det viktigste måltidet om dagen er frokosten, er det mange som sier. Om dette er helt sant, er kanskje ikke så viktig. Men frokosten er uten tvil avgjørende for at spisegjesten får en så god dag som mulig. For dem med liten appetitt som følge av sykdom eller medikamentbruk, blir det viktig å sørge for at maten er næringstett.
Den riktige frokosten kan være med på å sikre inntaket av de næringsstoffene som er avgjørende for god helse: fiber for fordøyelsen og immunforsvaret, proteiner for vedlikehold av muskelvev og oksygentransport, vitaminer for alle de kjemiske prosessene i kroppen, fettsyrer for hormondannelse og mineraler for skjelett, tenner og væskebalansen - for å nevne noe.
Etter en natts søvn trenger kroppen å få tilført ny energi. Det å bryte nattens faste - selve opphavet til det engelske ordet «breakfast» - betyr å slå over på et høyere forbrenningsnivå igjen. Om natten sparer kroppen på energi, mens om dagen vil vi skru opp energiforbruket vårt. Frokost setter oss i stand til dette.

NÆRINGSTETT MAT
Det er vanlig å anslå at frokosten skal utgjøre ca. 20 % av det daglige inntaket av energi. Men for pasienter, beboere, eller spisegjester med sykdommer eller medisinbruk som påvirker appetitten, er ikke en frokost bare en frokost. Vi må tenke beriking for å oppnå næringstett mat. Næringstett mat er mat som inneholder mye energi og næringsstoffer, men som fyller lite i magen. Næringstett mat er egnet for underernærte og småspiste, samt pasienter som trenger å gå opp i vekt før en operasjon eller annen behandling. Vi bruker det også for å forebygge underernæring når man kan forvente at matinntaket for en spisegjest vil være lite, eller hvis behovet for næring er ekstra stort. Denne kosten anbefales kun til bruk over en kortere periode. Derfor trenger den heller ikke å være spesielt sunn - så ikke tenk at sukker gir hull i tennene, eller at smør øker kolesterolet.

HVA KAN VI
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt