Kjøkkenskriveren
04.05.2021
Det viktigste måltidet om dagen er frokosten, er det mange som sier. Om dette er helt sant, er kanskje ikke så viktig. Men frokosten er uten tvil avgjørende for at spisegjesten får en så god dag som mulig. For dem med liten appetitt som følge av sykdom eller medikamentbruk, blir det viktig å sørge for at maten er næringstett.
Den riktige frokosten kan være med på å sikre inntaket av de næringsstoffene som er avgjørende for god helse: fiber for fordøyelsen og immunforsvaret, proteiner for vedlikehold av muskelvev og oksygentransport, vitaminer for alle de kjemiske prosessene i kroppen, fettsyrer for hormondannelse og mineraler for skjelett, tenner og væskebalansen - for å nevne noe.
Etter en natts søvn trenger kroppen å få tilført ny energi. Det å bryte nattens faste - selve opphavet til det engelske ordet «breakfast» - betyr å slå over på et høyere forbrenningsnivå igjen. Om natten sparer kroppen på energi, mens om dagen vil vi skru opp energiforbruket vårt. Frokost setter oss i stand til dette.
NÆRINGSTETT MAT
Det er vanlig å anslå at frokosten skal utgjøre ca. 20 % av det daglige inntaket av energi. Men for pasienter, beboere, eller spisegjester med sykdommer eller medisinbruk som påvirker appetitten, er ikke en frokost bare en frokost. Vi må tenke beriking for å oppnå næringstett mat. Næringstett mat er mat som inneholder mye energi og næringsstoffer, men som fyller lite i magen. Næringstett mat er egnet for underernærte og småspiste, samt pasienter som trenger å gå opp i vekt før en operasjon eller annen behandling. Vi bruker det også for å forebygge underernæring når man kan forvente at matinntaket for en spisegjest vil være lite, eller hvis behovet for næring er ekstra stort. Denne kosten anbefales kun til bruk over en kortere periode. Derfor trenger den heller ikke å være spesielt sunn - så ikke tenk at sukker gir hull i tennene, eller at smør øker kolesterolet.
HVA KAN VI
Gå til medietEtter en natts søvn trenger kroppen å få tilført ny energi. Det å bryte nattens faste - selve opphavet til det engelske ordet «breakfast» - betyr å slå over på et høyere forbrenningsnivå igjen. Om natten sparer kroppen på energi, mens om dagen vil vi skru opp energiforbruket vårt. Frokost setter oss i stand til dette.
NÆRINGSTETT MAT
Det er vanlig å anslå at frokosten skal utgjøre ca. 20 % av det daglige inntaket av energi. Men for pasienter, beboere, eller spisegjester med sykdommer eller medisinbruk som påvirker appetitten, er ikke en frokost bare en frokost. Vi må tenke beriking for å oppnå næringstett mat. Næringstett mat er mat som inneholder mye energi og næringsstoffer, men som fyller lite i magen. Næringstett mat er egnet for underernærte og småspiste, samt pasienter som trenger å gå opp i vekt før en operasjon eller annen behandling. Vi bruker det også for å forebygge underernæring når man kan forvente at matinntaket for en spisegjest vil være lite, eller hvis behovet for næring er ekstra stort. Denne kosten anbefales kun til bruk over en kortere periode. Derfor trenger den heller ikke å være spesielt sunn - så ikke tenk at sukker gir hull i tennene, eller at smør øker kolesterolet.
HVA KAN VI