AddToAny

Skeivt kulturår: - Jeg tror ikke at over 200 søknader er av slik karakter at de ikke fortjener støtte

Rødt har spurt kulturministeren om det er aktuelt å bevilge mer til skeivt kulturår. Stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt kaller svaret hyggelig avvisende.
I år er det 50 år siden Stortinget opphevet straffeloven § 213 som forbød seksuell omgang mellom menn. Da Kulturrådet skulle fordele fem millioner kroner til tiltak og arrangementer for å markere det med et kulturår, strømmet søknadene inn.

Som Forskerforum tidligere har omtalt, fikk kun 25 av 264 innsendte søknader støtte, altså en innvilgelsesprosent på drøyt 10. Blant disse er museer, biblioteker, festivaler og ulike organisasjoner.

- At så mange som 239 får avslag, tyder på at midlene ikke er proporsjonert etter behovet, har Tonje Kristin Moser, rådgiver ved Senter for likestilling ved Universitetet i Agder, tidligere sagt til Forskerforum.

Hun reagerte på at Kulturrådet har valgt å støtte store, statlige institusjoner, som Oslo kommune og Vigelandmuseet, framfor aktører på grasrotnivå.

Det samme ble senere formidlet i et opprop i Klassekampen og Forskerforum.

- Sprer seg godt utover ulike kunstfelt

Nå har saken nådd Stortinget. «Hvordan vil statsråden sikre mangfoldet i markeringen av Skeivt Kulturår, og vil man vurdere å komme med ytterligere bevilgninger slik at flere av søknadene kan innfris?» spør Hege Bae Nyholt (R) i et skriftlig spørsmål.

«De 25 prosjektene som tildeles midler, sprer seg godt over ulike kunstfelt og på prosjekter innenfor arkiv-, bibliotek- og museumssektoren. Det er både store og små prosjekter over hele landet» svarer kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), som blant annet nevner en kommende utstilling ved Nasjonalmuseet om skeives historie.

Om Trettebergstuen: - Hyggelig avvisende

Statsråden understreker at prosjektene som Kulturrådet har prioritert, bidrar til mangfold og inkludering av skeive med ulike bakgrunner. Hun svarer imidlertid ikke direkte på spørsmålet om departementet vurderer å komme med nye bevilgninger slik at flere søknader kan innfris.

- På en side er hun tydelig og inkluderende om mangfold i kunst og kultur. Men når vi spør om det er mulig å gi ytterligere bevilgninger, svarer hun hyggelig avvisende, som om hun synes det er bra som det er, sier Hege Bae Nyholt, stortingsrepresentant for Rødt.

Hun viser til at 25 av 264 søknader fikk gjennomslag i søknadsprosessen.

- Jeg tror ikke at over 200 søknader er av slik karakter at de ikke fortjener støtte. Så da lurer jeg på om mangfoldet er godt nok ivaretatt.

Image-text:

Kun 25 av 264 søknader fra biblioteker, museer og ulike organisasjoner fikk støtte til å markere avkriminaliseringen av homofili. Hege Bae Nyholt har spurt kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen om det er aktuelt å sette av mer penger slik at flere søknader kan innfris. Foto: Rødt

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Ap-topper i Trøndelag er rasende på egen regjering etter forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim. Også LO og NHO kommer med saftig kritikk.
Forskerforum 17.05.2022
- Dette har foregått i mange år. Vi blir flere og flere, og alle risikerer oppsigelse innen nær tidshorisont, sier Ingrid Eftedal, som har blitt ansiktet utad for de «faste midlertidige».
Forskerforum 17.05.2022
Forskningsrådets nye styreleder vil jobbe for raske avklaringer for tildelingene som nå er lagt på is.
Forskerforum 16.05.2022
Forskningsrådet har sett på hvilke kutt som er nødvendige hvis negative avsetninger skal komme i pluss innen utgangen av 2023. I dag presenterer administrerende direktør Mari Sundli Tveit en kuttliste på 842 millioner kroner for det nye styret.
Forskerforum 16.05.2022
Anno museum anslår at de får en strømregning på 11 millioner kroner. Mens ved Vest-Agder-museet sliter de med høye dieselpriser.
Forskerforum 13.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt