Det er utgangspunktet for Regjeringens nye handlingsplan «Mat, mennesker og miljø - handlingsplan for bærekraftige matsystemer i norsk utenriks- og utviklingspolitikk 2019-2023», som fredag ble lansert av utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (Krf) og fire ministerkolleger på Mesh i Oslo.
- Hvordan vi produserer mat, hva slags mat og om det er nok mat, det er ikke bare et livsviktig spørsmål, det handler også om politisk stabilitet, det handler om lokalsamfunns robusthet og individets muligheter, sa Ulstein.
Målet med handlingsplanen er å øke bærekraftig og klimatilpasset matproduksjon, fremme næringsutvikling i matsektoren, sikre at flere får sunn mat og rent drikkevann og være med å bygge institusjoner som skal forbedre matsikkerheten i verden.
Hele sju statsråder fra fem departementer samarbeider om handlingsplanen. Også sivilt samfunn, forskningsinstitusjoner og privat sektor er involvert i arbeidet.
- For å bryte ned skillene mellom de ulike tilnærmingene man kan ha til dette, ønsker vi å ha en systemisk innretning i dette arbeidet. Et målsystem som knytter de ulike faktorene som klima miljø, infrastruktur og institusjoner sammen med verdikjeden for mat, sa Ulstein.
- Vag plan
Politikerne får skryt for tenke helhetlig og «rive siloer», og mange var glade for at rapporten, som har vært und