AddToAny

Ser ingen trylleformular mot tomme studieplasser

- Situasjonen er alvorlig, sier statssekretær Oddmund Hoel om at mange hundre studieplasser for lærerstudenter står tomme. Han ser ingen «quick fix» på problemet.
- Det er svært viktig å sikre god rekruttering til lærerutdanningene våre. Det står sentralt i Hurdalsplattformen og det fortjener norske barn og unge. En god skole og dermed en god utdanning er avgjørende for barnas framtid og også for hele samfunnet, sier Oddmund Hoel som er statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Vi snakker med Hoel om lærerrekruttering. I øyeblikket er det nesten 700 ledige studieplasser ved åtte universiteter og høgskoler som tilbyr lærerutdanninger. De tomme studieplassene utgjør en tredjedel av de studieplassene som var planlagt på de samme universitetene og høgskolene.

- Ikke en enkel løsning

- Vi ser en tydelig nedgang i oppmøtetallene, og det er alvorlig. Samtidig er vi veldig sikre på at det ikke er en enkel årsak til dette og dermed heller ikke at det finnes en trylleformular eller en quickfix som vil bedre situasjonen, sier Hoel.

Han trekker fram at man ser samme tendens i våre naboland. Det er lavere søknad til høyere utdanning og lærerutdanningene spesielt, også der. Han trekker fram at det henger sammen med at man fortsatt relativt sett har en grei økonomisk situasjon i Norge og et stabilt og godt arbeidsmarked.

- I slik faser er det færre som tar utdanning, mens det tilsvarende øker når arbeidsløsheten stiger, peker han på.

Hoel trekker fram at han deler Asle Holthes vurdering av at det vi ser er et nasjonalt problem, og ikke et distriktsproblem alene. Holthe er dekan på Høgskulen på Vestlandet, en institusjon han selv har permisjon fra.

- Det er sånn at nasjonale problemer først kommer til syne i distriktene, og de blir mer og mer synlige jo lenger unna sentrum vi kommer, sier han.

Peker på oppt

Les mer

Flere saker fra Khrono

VID vitenskapelige høgskole får anerkjennelse for sin strategiske satsing på studentmobilitet og internasjonalisering.
Khrono 30.11.2022
Den norske kyrkja utmerker seg negativt samanlikna med folkekyrkjene i nabolanda. Dei har på ein ganske annan måte rekruttert biskopar frå akademiske toppstillingar, skriv Hallgeir Elstad.
Khrono 30.11.2022
I løpet av et drøyt år var stipendiaten ved Høgskulen på Vestlandet medforfatter på over 30 vitenskapelige artikler. Nå har Springer Nature trukket tilbake en av dem.
Khrono 30.11.2022
Vi kan aldri godta at noen ødelegger kunst som et politisk virkemiddel, for som debatten den siste tiden har vist er veien derifra til å diskutere politisk motivert vold skremmende kort, skriver Ivar Fossberg Aulie.
Khrono 29.11.2022
Ap og Sp er enige med SV om å øke studiestøtten, men står fast på å innføre skolepenger for studenter utenfor EØS. Griegakademiet og Havforskningsinstituttet får jobbe videre med sine byggeprosjekter.
Khrono 29.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt