AddToAny

Ser frem til potet som er resistent mot tørråte

I Norge har vi ikke åpnet for GMO eller genredigerte plante- og dyremateriale, men forskerne på feltet mener det ville få ned klimagassutslippene. Burde vi revurdere genteknologi for klimaets skyld?
Per i dag har vi ingen GMO-avlinger som dyrkes i Norge, men det kan endre seg. Ved NMBU og Nibio på Ås arbeider forskere med genredigering. De har flere konkrete produkter de holder på å utvikle, blant dem er en potet som er resistent mot tørråte. Om produktene gir lavere avlingstap og mer effektiv drift, er det en klimagevinst.

Klimatiltak

Gode avlinger er klimakamp

Se hele artikkelserien her

Tom Brauter er potetbonde i Solør og er med i Potetkampen i Norsk Landbruk.

- Hva tenker du om at Graminor jobber med å genredigere en potet til å bli tørråteresistent?

- Som praktisk bonde er jeg for det. Det blir enklere, mer forutsigbart og mer miljøvennlig å få frem en kilo potet. Vi ser det med den august måned vi har hatt nå, at det har vært ekstremt mye tørråtevarsel. Det har vært hver dag. Det blir så mye sprøyting og kjøring. Jeg gleder meg til den dagen vi får satt den i bakken, sier han.

Han driver 1400 mål, og dyrker potet på 400 av dem.

Bonden og klimaet

I en serie med saker vil Bondebladet se hvordan bønder og besluttningstakere kan begrense den globale oppvarmingen. Dette er den andre saken i serien.

Avlingstap og klima

FNs klimapanel vil ha ned arealet vi bruker til landbruk globalt. Skal vi unngå sult, må avlingene som tas på arealet vi bruker til landbruk rimeligvis opp.

All avling som går tapt er bortkastet innsats og utslipp, uavhengig av om det skjer på jordet eller på lager.

- Det vil gjøre at vi får et jevnere, bedre og mer forutsigbart kvalitetsbilde på det vi skal levere gjennom vinteren. Det er først og fremst på det vi leverer fra november det vil gjøre utslag, sier Brauter.

Et av tiltakene klimapanelet i FN anbefaler er å unngå kasting og tap av mat. Hvert kilo potet som går tapt på grunn av tørråte er et kilo potet hvor både arealbruk og andre innsatsfaktorer er bortkastet.

Utvikler på Ås

Det norske avlsmiljøet er ikke blinde for mulighetene i genredigering. Norsvin, Geno, Graminor og Aquagen eier sammen et prosjekt som foregår ved NMBU på Ås, hvor Bioteknologirådet og NMBU også er partnere. El

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Olav Magne Tonstad Direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal, har kommet med et tilsvar til min kronikk som stod i Bondebladet 7. mai.
Bondebladet 25.05.2020
For to år siden var Nordens siste høyskole med landbruksteknikk nedleggingstruet. Nå peker alle piler oppover: Søkningen er rekordstor, finansieringen sikret, og forskningen løftes.
Bondebladet 25.05.2020
Europakommisjonens nye, foreslåtte strategi skal sette en ny standard for bærekraftig matproduksjon globalt.
Bondebladet 22.05.2020
Einar og Eva Solerød startet med ammekyr på gården i Eidsberg høsten 2016. De hadde ting på stell, men merket behov for økt kontroll og en konkret plan. Da var mentorordningen i landbruket en spennende mulighet.
Bondebladet 22.05.2020
- Regjeringspartiene har sagt det ikke er grunnlag for å finne en helhetlig løsning med oss.
Bondebladet 22.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt