AddToAny

Ser frem til potet som er resistent mot tørråte

I Norge har vi ikke åpnet for GMO eller genredigerte plante- og dyremateriale, men forskerne på feltet mener det ville få ned klimagassutslippene. Burde vi revurdere genteknologi for klimaets skyld?
Per i dag har vi ingen GMO-avlinger som dyrkes i Norge, men det kan endre seg. Ved NMBU og Nibio på Ås arbeider forskere med genredigering. De har flere konkrete produkter de holder på å utvikle, blant dem er en potet som er resistent mot tørråte. Om produktene gir lavere avlingstap og mer effektiv drift, er det en klimagevinst.

Klimatiltak

Gode avlinger er klimakamp

Se hele artikkelserien her

Tom Brauter er potetbonde i Solør og er med i Potetkampen i Norsk Landbruk.

- Hva tenker du om at Graminor jobber med å genredigere en potet til å bli tørråteresistent?

- Som praktisk bonde er jeg for det. Det blir enklere, mer forutsigbart og mer miljøvennlig å få frem en kilo potet. Vi ser det med den august måned vi har hatt nå, at det har vært ekstremt mye tørråtevarsel. Det har vært hver dag. Det blir så mye sprøyting og kjøring. Jeg gleder meg til den dagen vi får satt den i bakken, sier han.

Han driver 1400 mål, og dyrker potet på 400 av dem.

Bonden og klimaet

I en serie med saker vil Bondebladet se hvordan bønder og besluttningstakere kan begrense den globale oppvarmingen. Dette er den andre saken i serien.

Avlingstap og klima

FNs klimapanel vil ha ned arealet vi bruker til landbruk globalt. Skal vi unngå sult, må avlingene som tas på arealet vi bruker til landbruk rimeligvis opp.

All avling som går tapt er bortkastet innsats og utslipp, uavhengig av om det skjer på jordet eller på lager.

- Det vil gjøre at vi får et jevnere, bedre og mer forutsigbart kvalitetsbilde på det vi skal levere gjennom vinteren. Det er først og fremst på det vi leverer fra november det vil gjøre utslag, sier Brauter.

Et av tiltakene klimapanelet i FN anbefaler er å unngå kasting og tap av mat. Hvert kilo potet som går tapt på grunn av tørråte er et kilo potet hvor både arealbruk og andre innsatsfaktorer er bortkastet.

Utvikler på Ås

Det norske avlsmiljøet er ikke blinde for mulighetene i genredigering. Norsvin, Geno, Graminor og Aquagen eier sammen et prosjekt som foregår ved NMBU på Ås, hvor Bioteknologirådet og NMBU også er partnere. El

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Naturstyrelsen bekrefter at en eller flere ulver drepte ponnier på Jylland.
Bondebladet 22.10.2019
Smågrisprodusenten Knut Haugland mener Bondelaget har gjort en god jobb for melkebøndene, men savner samme kampvilje for andre bønder.
Bondebladet 21.10.2019
Knut Haugland etterlyser større innsats fra Bondelaget til andre produksjoner, ikke bare melk. Bondelagsleder Lars Petter Bartnes mener laget gjør en stor og viktig jobb for alle produksjoner.
Bondebladet 21.10.2019
Hovedinntrykket av kornhøsten er veldig bra, med gode avlinger og brukbar kvalitet. Men det står fortsatt noe korn ute i Hedmark og Oppland, og oppholdsværet som er varslet denne uka kan bli redningen.
Bondebladet 21.10.2019
Dagens massevirkepriser er 17 prosent høyere enn i fjorårets tredje kvartal. Skogavvirkningen for salg har økt med 5 prosent.
Bondebladet 18.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt