AddToAny

- Selv ikke et senter for brukererfaring verdsetter brukererfaring

- Min lange pasienterfaring, både fra somatikken og psykisk helsevern, ville vært min desidert største styrke inn i et brukersenter og burde føre til opprykk. Det fikk motsatt effekt, skriver Maria Johansen Vik.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Jeg har tenkt. Hvordan redusere krenkelser og avmakt i forbindelse med psykiske helseplager? På et overordnet nivå virker oppgaven uoverkommelig. En står overfor store system der ansvar pulveriseres i en slik grad at brukermedvirkning og brukerpåvirkning fremstår utopisk.

Ens stemme er som spytt i havet, som en fis i atmosfæren. Ok, så hva har en mulighet til å påvirke? Hva kan ett menneske gjøre? Jeg mener bestemt at en først og fremst kan starte med seg selv og sitt. Si ifra: si takk, men nei takk.

Fikk tilbud om å dele erfaringer

I 2018 fikk jeg tilbud fra et senter for brukererfaring om å bidra med erfaringsdeling i foredragsform, være kursleder i recovery, koordinere prosjekt og liknende. Jeg var da på papiret frisk: ansatt i 100 prosent stilling i en jobb på en psykiatrisk avdeling for ungdommer fordi jeg var sykepleier med tilleggsutdanning.

Jeg hadde selv kontaktet kompetansesenteret, og i intervjuet snakket jeg som vanlig sant; sa at jeg ikke klarte å jobbe under de rammevilkårene som eksisterte på sykehuset. Jeg fortalte at arbeidet jeg utførte, trolig gjorde vondt verre, gjorde ungdommen mer syk enn frisk.

I min naivitet trodde jeg arbeidet var knyttet til ordinære vilkår.

Styrelederen for brukersenteret nikket samtykkende og så tilsynelatende ut til å like holdningen, for jeg mottok umiddelbart forslag til gjøremål i deres regi per e-post. I min naivitet trodde jeg

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Det er duket for rødgrønn dragkamp om helseforetaksmodellen, varsler Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe.
Sykepleien 22.09.2021
2,7 prosent i lønnsramme. Slik endte årets KS-oppgjør. - Rikslønnsnemnda er en slags ankeinstans, men gjør som KS påstår til punkt og prikke. Hele systemet oppleves som rigga, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.
Sykepleien 21.09.2021
Til sammen 198 ledere i helseforetakene tjener mer enn helseminister Bent Høie (H), som har en årslønn på 1,4 millioner kroner.
Sykepleien 21.09.2021
- Vi kjemper i motvind og det er en kamp for å få ledelsen til å forstå hvor alvorlig situasjonen er, sier Berit Helgeland Kyllevik.
Sykepleien 20.09.2021
- Skiftarbeid kan føre til lavere egenkontroll og deltakelse på arbeidsplassen. Kanskje er det noe av grunnen til at skiftarbeidere på sykehus er oftere korttidssykemeldt enn dem som jobber faste dagvakter, sier forsker fra Oslomet.
Sykepleien 20.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt