AddToAny

Seksualitet og sykdom

Seksualitet og sykdom
Det er en underlig følelse å bli opphisset og ønske sex - men så vil ikke lemmet reise seg, skriver sykepleieren som fikk bivirkninger ved behandling av prostatakreft.
5 000 menn i Norge får prostatakreft hvert år,
1000 dør av det, og 50 000 lever med kreften. Jeg er én i denne statistikken og en av dem som sliter med bivirkninger.
Jeg har aldri hatt plager fra kreften. Derimot har jeg hatt mange plager og bivirkninger som følge av behandlingen. Men hadde det ikke vært for den, hadde jeg trolig ikke levd i dag. Jeg har fått god medisinsk oppfølging. Men tap av funksjoner - som svekket potens og urinlekkasje - har gjort at jeg har følt meg mye mer alene. Som sykepleier og professor i psykisk helsearbeid ønsker jeg at sykepleiere er åpne og villig til å diskutere dette.

Kom frisk, gikk syk
Oftest er første tegnet på prostatakreft forhøyet PSA (prostata spesifikt antigen), mens andre merker at urineringen blir annerledes. Slik var det for meg, og som den sykepleieren jeg er, oppsøkte jeg fastlegen. Herfra bar det rett til undersøkelser på sykehuset etterfulgt av robotoperasjon på Aker sykehus. Det var underlig å gå «frisk», men spent, inn på sykehuset for så å forlate det noen dager senere som svært syk - med kateter og uten særlig energi til å gå mange meterne.
Et flertall får problemer med urinlekkasje etter fjerning av kateteret. Det er nesten umulig å forutse hvilke prostataopererte som får vansker med å kontrollere vannlating og hvem som fort blir �
Gå til mediet

Flere saker fra Sykepleien

Folkehelseinstituttet anbefaler at Astrazeneca-vaksinen tas ut av vaksineprogrammet mot korona, og at de som allerede har fått en dose av Astrazeneca-vaksinen, vil kunne få dose to av en annen vaksine. Regjeringen nøler med å følge rådet.
Sykepleien 15.04.2021
For første gang inviteres sykepleiere til å svare på brukerundersøkelse om Felleskatalogen.
Sykepleien 15.04.2021
Kommuner og helseforetak rasjonerte smittevernutstyr. Det kan ha ført til smitte som kunne vært unngått, ifølge koronakommisjonens rapport.
Sykepleien 15.04.2021
- Flere steder i landet har man omdisponert helsesykepleiere fra deres vanlige arbeid med barn og unge til smittesporing, smittetaking, legevakt og nå vaksinearbeid. Det vil få konsekvenser, skriver Landsgruppen av helsesykepleiere.
Sykepleien 14.04.2021
- I 2009 hadde vi 290 intensivplasser i Norge. 13. mars 2020 hadde vi 250 intensivsenger. Hvorfor synes myndighetene at det er greit at tjenestene mister intensivsykepleiere i større grad enn de klarer å rekruttere? spør Paula Lykke.
Sykepleien 14.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt