AddToAny

Seks HK-medlemmer streiker for å få tariffavtale

HK-medlemmene i Handshake Norway i Rygge gikk ut i streik tirsdag.
Handel og Kontor krevde at Handshake Norway skulle skrive under tariffavtale med forbundet allerede i mars, opplyser HK. Seks av de elleve ansatte i bedriften er medlemmer i HK. Men avtalene, Kontoroverenskomsten og Landsoverenskomsten, har ikke blitt signert. Partene var i mekling 22. juni. Da fikk Handshake Norway ytterligere to uker på seg til å signere. Men da fristen gikk ut mandag, var avtalene ikke inngått. Dermed gikk de ansatte ut i streik.

Krever høyere lønn

Ifølge Lena Reitan, nestleder i HK, har de ansatte i Handshake Norway mellom 160 og 185 kroner i timen. Med en tariffavtale på plass, vil de fleste ansatte få om lag 215 kroner timen, opplyser Reitan.

- Medlemmene våre har krav på ei lønn å leve av. Det de forteller oss er at de bare overlever på den lønna de har i dag. Ingen av dem har mulighet til å få boliglønn med dagens lønn, sier Reitan til HK-Nytt.

Støtte fra hele LO

- Arbeidsgiveren har presset oss til å ta medlemmene våre ut i streik. De har ikke villet møte oss eller snakke med oss i løpet av denne prosessen, sier HK-nestlederen.

- Hvor lenge kommer denne streiken til å pågå?

- Så kort tid som mulig. Dette skal ikke bli langdrygt. Hele LO-familien stiller seg bak de streikende, sier Reitan, som er på plass på streikevakt utenfor beriftens lokaler i Rygge i Moss kommune.

Førstkommende fredag klokka 12 arrangerer HK en støttemarkering for de streikene utenfor bedriftens lokaler.

Trist og vanskelig, mener bedriften

I en epost til HK-Nytt, skrevet på engelsk, forklarer daglig leder Petrus Saari at Handshake er et nordisk firma med om lag 70 ansatte. Bedriften bruker samme lønnssystem i alle land, og bruker lokale lønnsindekser for å holde et korrekt lønnsnivå.

Saari synes det er trist at de ansatte streiker. «Vi har prøvd å finne en løsning, men det føles som om forbundet ikke aksepterer noen annen løsning enn deres egen tariffavtale. I Handshake-gruppen vil flertallet av de ansatte ikke være medlem i et fagforbund, og det gjør det vanskelig for oss», skriver han.

Den daglige lederen forteller at lønna i bedriften er høyere enn det HK hevder. I fjor var den laveste lønna 160 kroner, men de ansatte fikk også en bonus, skriver han.

Driver nettbutikker

Handshake Norway er en norsk filial av et finsk selskap. Selskapet driver nettbutikkene Autodude.no og Valostore.no. De selger henholdvis bilpleieprodukter og lys. Varene plukkes og sendes ut fra Rygge.

Image-text:

I STREIK: Seks HK-medlemmer i Handshake Norway er i streik. Kravet er at bedriften inngår tariffavtale.

HK

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

De fleste har fått det bedre økonomisk etter hvert som samfunnet åpnet igjen. Men de som hadde problemer før koronaen, har det enda vanskeligere, viser studie.
HK-Nytt 24.09.2021
Fordelsprogrammet LOfavør avslutter samarbeidet med elektronikkjeden på grunn av forskjellsbehandling av ansatte.
HK-Nytt 22.09.2021
Arbeidslivet vil bli mer fleksibelt i framtida. Hjemmekontor er kommet for å bli. Spørsmålet er om arbeidsgiveren kan pålegge deg å jobbe hjemmefra.
HK-Nytt 21.09.2021
Ansatte i Jysk mener at de blir presset og truet til å få kundene til å bruke iPader i butikkene for å gi sin vurdering av dem. Det skal ikke skje, svarer Jysk-ledelsen.
HK-Nytt 20.09.2021
Forbundene i LO har sine statsråd-favoritter, selv om mange forbund sier de ikke vil legge seg opp i statsrådskabalen til Jonas Gahr Støre. Her er noen av dem.
HK-Nytt 17.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt