* Beregnet produksjonsnedgang, areal og dyr, er på rundt 70 prosent i perioden 2018-2030. «Ammekyr er redusert mest på grunn av høye utslipp og fordi de i mindre grad enn sau utnytter utmark», heter det i rapporten.
* Inntektene i ammekuproduksjonen er beregnet å bli i gjennomsnitt 35 prosent lavere per år i perioden 2021-2030.
* Nedgangen i jordbrukets sysselsetting, vil fordobles ved en større overgang fra rødt kjøtt til mer plantebasert kosthold. «Spesielt vil sysselsettingen innen ammeku- og saueproduksjonen stå overfor omfattende endringer de neste ti årene dersom tiltaket innfris», skriver forskerne.
Om kostholdstiltaket innfris med alle forutsetninger, vil antall årsverk i ammekuproduksjonen i 2030 være redusert med over 75 prosent.
- Tøft og frustrerende
Rapporten danner grunnlag for utforming av norsk klimapolitikk i ikke-kvotepliktig sektor fram til 2030