AddToAny

- Saken viser at kjendisjournalistikk er en vanskelig øvelse

- Saken viser at kjendisjournalistikk er en vanskelig øvelse
Kjendiskritikken mot en VG-journalist er egentlig tre ulike debatter, mener Aller-redaktør Jonas Jørstad.
Den siste uka har VG og journalist Thomas Talseth fått hard kritikk i sosiale medier-innlegg fra flere musikkbransjeprofiler: Christer Falck, Malin Kulseth og Tone Damli Aaberge.

Journalisten-redaktør Roger Aarli-Grøndalen har sammenfattet kritikken i en kommentar.

Jonas Jørstad, digitalredaktør for den felles kjendisdesken til Dagbladet og Se og Hør, har fulgt utspillene og responsen fra VG, men synes situasjonen er vanskelig å sammenfatte til én diskusjon.

- De tre offentlige angrepene som har kommet, er alle ganske ulike. Utspillet fra Christer Falck føles mer som en musikkbransjekrangel. Tone Damlis tekst er alvorlig på sin måte, men full av følelser og lite konkret. Angrepet fra Malin Kulseth er mer konkret og er nok enklest å diskutere, rent faglig, sier Jørstad til Journalisten.

- Feil å ringe åtte ganger etter klokken elleve

Redaktøren sier at han godt forstår at VG har beklaget sin opptreden etter Kulseths beskrivelse av å bli oppringt av en journalist en rekke ganger, sent på kvelden, i forbindelse med et samlivsbrudd.

Kulseth skriver for øvrig selv at oppringningene ikke kom fra Talseths nummer.

- Jeg mener det er helt feil å ringe noen åtte ganger, etter klokken elleve på kvelden. Det har jeg nok fremdeles til gode å gjøre gjennom mine år i bransjen. Da måtte det gjelde en nyhet av en helt annen dimensjon, sier Jørstad.

Han legger til:

- Se og Hør kan ikke påberope seg å alltid ha vært snilleste gutt i klassen her, historisk sett. Men det er veldig mange år siden. Men i moderne tid skjer ikke slikt hos oss.

Overfor Medier24 har fungerede VG-sjef Rolf Sønstelie uttalt at de ikke viste nok hensyn, og at de burde forstått tausheten fra Kulseth som et nei, allerede etter den første av tre Messenger-meldinger Talseth sendte henne om saken.

- Kommer langt med å gå i dialog

- Som helhet tenker jeg at saken viser at kjendisjournalistikk er en vanskelig øvelse. Vi kontakter ofte kjente mennesker om forhold i deres privatliv, men det er også intervjuobjektets helt klare privilegium å velge å svare på spørsmålene våre eller ikke. Mye koker ned til form, måten man opptrer på, slik som i all annen journalistikk, sier Jørstad.

Han legger til:

- Rent generelt er jeg overbevist om at kjendiser og andre aktører i bransjen kan komme langt med å gå i dialog med pressen dersom de føler seg misforstått eller urettferdig behandlet. Alle som har vært mer enn et kvarter i denne bransjen, vet at det nytter å snakke sammen uformelt, på bakgrunn, off record. Kort sagt ha en dialog. Her er det åpenbart at forholdet mellom journalist og kilde har havnet helt i grøfta.

- Ikke lett å stå i

- Hva ville du selv gjort, hvis disse utspillene gjaldt en journalist i din redaksjon?

- Min klare jobb som redaktør og leder er å ta godt vare på de ansatte, og det ville jeg selvfølgelig gjort, også her. Alle skjønner at det ikke er noe lett å stå i denne situasjonen. Samtidig skal vi journalister ha hardere hud og tåle mer enn de fleste, så man må kunne ta debatten når den kommer. Og hvis Tone Damli hadde fortalt offentlig at hun følte seg trakassert av en journalist i min redaksjon, hadde jeg også gått inn for å opprette dialog og finne ut av situasjonen, sier Jørstad, og legger til:

- Men jeg hadde tatt hennes synspunkter like alvorlig om hun hadde tatt kontakt med meg direkte, utenfor sosiale medier. På den måten kunne man sikkert unngått en så kjedelig situasjon for alle, over så lang tid.

- Ikke alltid så enkelt

- Hva tenker du om beklagelsen som har kommet fra fungerende VG-sjef Rolf Sønstelie?

- Det var naturlig at det kom en rask reaksjon fra VG på det Kulseth gikk ut med. Samtidig vil det ikke alltid være så enkelt at man skal tolke et ikke-svar på en melding som et nei. For egen del vil jeg si at vi alltid strekker oss langt for å oppnå kontakt med intervjuobjekter, men det skal være viktig om vi ringer etter klokka elleve om kvelden.

Journalisten har vært i kontakt med Thomas Talseth selv, som viser til VG-ledelsen for alle uttalelser om saken inntil videre.

Fungerende VG-sjef Rolf Sønstelie har opplyst over SMS at han ikke har mer å si om kritikken mot Talseth akkurat nå, men legger til: «Annet enn at vi tar kritikk alvorlig og lytter til den. Vi ønsker å bringe klarhet i hva den konkret består i.»

Image-text:

Jonas Jørstad leder den felles kjendisdesken i Dagbladet og Se og Hør.

Foto: Nils Martin Silvola

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Aftenposten har som eneste norske avis fått tilgang. En ny lekkasje av tusenvis av dokumenter fra USA viser hvordan storbanker varsler om mistenkelige transaksjoner, men fortsetter å hjelpe de samme kundene.
Journalisten 20.09.2020
Blir stabsleder i Giske kommune. Svalbardpostens redaktør og daglig leder, Hilde K. Røsvik, blir fra nyttår stabsleder for næring og kultur i Giske kommune i Møre og Romsdal. Det er Svalbardposten selv som melder dette.
Journalisten 19.09.2020
Ny undersøkelse viser at politikere fra høyresiden kommer mest til orde i NRKs politiske programmer.
Journalisten 19.09.2020
Tror lesernes tillit kan ta skade. Aftenposten-redaksjonsklubbleder Kristjan Molstad klør seg i hodet over uttalelsene fra Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted som eier blant annet Aftenposten.
Journalisten 18.09.2020
Peker på sikkerhetsårsaker. Amerikanske myndigheter blokkerer nedlastinger av de kinesiske appene Tiktok og WeChat av nasjonale sikkerhetsårsaker, opplyser handelsdepartementet.
Journalisten 18.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt