AddToAny

Sørlige målearter sprer enda mer skogdød i Finnmark

I store deler av Finnmark er bjørkeskogen rasert av fjellbjørkemåler og frostmåler. Troms er også rammet. Når skogen dør, påvirkes mange deler av økosystemet. Forsker Ole Petter Laksforsmo Vindstad

For 15 år siden startet et stort angrep fra fjellbørkemåler i Øst-Finnmark. Noen år etterpå kom en ny, sørlig art, liten frostmåler. Mye skog er ødelagt, men forskere er usikre på hvor mye skog som er død.

- Vi har ikke et nøyaktig tall på hvor mye skog som er ødelagt, altså død. Satellittmålinger av fall i skogens grønnhet (vegetasjonsindeksen NDVI) viser at om lag 10 000 kvadratkilometer av bjørkeskog ble nedbeitet av målere i ett eller flere år i perioden 2000-2008, men det er viktig å understreke at mye av denne skogen antakeligvis har klart seg helt fint, sier forsker Ole Petter Laksforsmo Vindstad ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (UiT).

Vindstad kartlegger hva som skjer med vegetasjonen, fugle- og dyrelivet i områdene som er rammet av «lauvmakk».

Media har ofte påstått at 10 000 kvadratkilometer skog er død, men det stemmer ikke, forklarer han.

Tana, Nesseby, Vadsø og Sør-Varanger

- Tall på eksakt hvor mye som er dødt er vanskelige å få tak i fordi skogdød bare kan konstateres sikkert på bakken. Ettersom vi har begrenset med folk og det er store arealer som er berørt, har vi derfor ikke kunnet gjøre en taksering av hvor mye som er dødt. At svært store områder har opplevd høy dødelighet av bjørketrær er likevel hevet over tvil. Jeg vil tro at flere hundre kvadratkilometer med skog i Finnmark er alvorlig skadd, i den forstand at mesteparten av bjørketrærne er døde, sier forskeren

- Hvilken kommuner er hardest rammet?

- Da vi ikke har gode tall på skadeomfanget, er det vanskelig å rangere kommuner. Vi vet imidlertid at mye skog har blitt drept i Tana, Nesseby, Vadsø og Sør-Varanger. Dette er kommunene hvor jeg arbeider i felt og har best oversikt over skadene. Satellittmålinger antyder også at disse ble hardest rammet av utbruddet som inntraff for 10 - 15 år siden. Jeg vet også at det er mye død skog i Repparfjorddalen i Kvalsund kommune, sier Vindstad.

- Er det skader i Troms også?

- I Troms hadde vi utbrudd av fjellbjørkemåler og liten frostmåler i perioden 2012 - 2017. Dette førte til en del skogdød, men omfanget er mer lokalt enn i Finnmark.

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Det slaktes i overkant av 4 300 storfe i uke 16 og dekningsgraden er 100 prosent. Det slaktes i overkant av 20 200 gris som gir en dekningsgrad på 115 prosent. Overskudd på ca 2 600 gris.
Bondebladet 18.04.2024
Vårens vakreste eventyr står for døra. Snart skal bøndene i gang med årets våronn, som er en travel tid. Da er det viktig å tenke på skadeforebygging, spesielt når man arbeider i et av de mest ulykkesutsatte yrkene i landet. Her deler vi våre beste råd for hva du kan gjøre allerede nå for å sikre at våronna går mest mulig knirkefritt.
Bondebladet 18.04.2024
I årets jordbruksoppgjør kan det bli vedtatt å gå fra målpris til at Tine skal sette prisen på melk selv. Hva vil det gjøre med prisen?
Bondebladet 18.04.2024
Et annet flertall står klart dersom regjeringa snur, lover Torgeir Knag Fylkesnes. Han ber alle som er glad i norsk landbruk, om å mobilisere.
Bondebladet 18.04.2024
Demonstrasjonene i EU handler om at bøndene er usikre, tror Helle Huseby i Tine. Når klima- og nitrogenutslippene skal kuttes og selv ost har blitt fy-mat - er det da en framtid for dem?
Bondebladet 18.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt