AddToAny

Søndagsåpne butikker: Dette mener partiene

HK-leder Christopher Beckham sover ikke helt trygt om natta om det blir en borgerlig valgseier på mandag. Da frykter han søndagsåpne butikker kan bli lurt inn bakveien via landets kommuner.
Alle de tre regjeringsaktuelle partiene på venstresiden er klare til å beholde dagens søndagsstengte butikker. I utgangspunktet står også KrF for det samme.

Men statsminister Erna Solberg presses både fra politikere i Frp, Venstre og Høyre, som på nytt vil ta kampen for økt søndagsåpning.

Opp til kommunene

Så sent som i vår foreslo distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) at kommunene selv kan få råde over søndagsåpne butikker.

Sissel M. Rasmussen

Hvis regjeringen vil åpne for at kommunene selv kan bestemme om de vil tillate søndagsåpne butikker eller ikke, kan det raskt bli et frislipp på tross av KrFs motstand, frykter forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

- Det er imidlertid ingen farbar vei å gå, mener han.

- Når én kommune åpner opp, vil handelslekkasjen fra de omkringliggende kommunene true nabokommunenes valgfrihet. Kommunalt søndagsåpent vil være svært konkurransevridende, sier HK-lederen.

Annerledesdag

Christopher Beckham er klar på at han ikke vil ha et sjudagerssamfunn.

- Det er mulig å handle seks andre dager i uka. Vi vil ha en dag i uka som er en annerledesdag. Hvor du kan besøke venner, gå en tur i skogen, gjøre helt andre ting enn å gå i butikken, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

HK-leder Christopher Beckham frykter søndagsåpne butikker kan lures inn bakvegen.

Brian Cliff Olguin

- Søndagsåpne butikker vil ikke bare få konsekvenser for de som arbeider i matvarebutikker, men hele næringen. Som for eksempel transportbransjen og næringsmiddelindustrien. Det vil få konsekvenser for medlemmer i mange LO-forbund. Det vil også legge press på barnefamilier og behov for barnehager, sier HK-lederen.

Da Kiwi Lillestrøm stengte søndagsbutikken, økte omsetningen:- Det var en riktig beslutning, sier butikksjefen

Brustad-bua er unntaket

Han håper LO-medlemmene nå mobiliserer for å stemme på en rødgrønn regjering - på partiene som vil bekjempe ulikhet, kjempe for heltidsstillinger og kampen for arbeidslivet. Og for søndagsstengte butikker.

Det er riktignok enkelte søndagsåpne butikker allerede i dag, oppkalt etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad som i 1997 la fram forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider. Populært kalt Brustad-bua.

- Det er unntak fra regelen i dag også, men det er ikke det vi snakker om her. En ytterligere liberalisering av hverdagen til folk vil vi kjempe mot, sier Christopher Beckham

Ikke bare fagbevegelsen er imot søndagsåpne butikker. Handelsnæringen er imot, miljøbevegelsen er imot, de frivillige organisasjonene er imot og folkeflertallet er imot.

Forskjellsbehandling

Søndagsåpne butikker gi økte miljøutslipp på grunn av økt handel ved bilbaserte kjøpesentre, økte priser på grunn av økte kostnader for butikkene og en ødelagt samfunnsrytme, der søndagen ikke lenger blir en annerledes dag med ekstra rom for hvile, friluftsliv, familie, frivillighet og kulturliv, mener blant annet KrF.

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, vil det imidlertid annerledes.

- Vi mener det er kommunene som bør kunne åpne for søndagsåpne butikker. Dagens ordning har flere svakheter når statsforvalterne bestemmer. På Sørlandet har Fylkesmannen (nåværende statsforvalter) i Agder avslått Arendal bystyres ønske om å holde åpent på søndager gjennom sommeren, men godkjent søknadene fra samtlige andre kystkommuner øst i fylket. Dette er en åpenbar og uheldig forskjellsbehandling. Det finnes ikke belegg for å hevde at Arendal ikke er et typisk turiststed, som dagens lov forutsetter for å få lov til å holde åpent på søndager, sier Silje Hjemdal til FriFagbevegelse.

Silje Hjemdal er engasjert i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Wikimedia Commons

- Er det ikke behov for en annerledesdag på søndag?

- Det spørsmålet bør ligge til butikkene og forbrukerne. Dersom forbrukerne ikke ønsker å benytte seg av søndagsåpne butikker vil det ikke være lønnsomt å holde åpent. Dette bør styres av markedet. Ikke politikere, mener hun.

Dette mener partiene om søndagsåpne butikker:

Arbeiderpartiet vil ta vare på søndagen og sier nei til søndagsåpne butikker.

- Annerledesdagen søndag gir rom for familieliv og fellesskap, frivillig engasjement, idrett og kulturliv. Det har en stor verdi at vi som land har en roligere dag, med en annen takt, og mer tid sammen med andre.

For Arbeiderpartiet handler det om hva slags samfunn vi vil ha. Derfor er spørsmålet om søndagsåpne butikker et tydelig retningsvalg.

Forslaget om søndagsåpent har også klare negative klimaeffekter. Flere må reise på jobb på søndager, det vil bli mer varetransport og energiforbruket til blant annet oppvarming vil øke. Det kan gi dyrere varer for norske forbrukere og kostnadene i bransjen vil øke. Det utgjør også en trussel for små, selvstendige butikker i byene og for nærbutikker i distriktene.

SV mener reguleringen av søndagsåpne butikker skal overholdes og opprettholdes.

- For å skjerme familiene fra arbeidets inngrep i fritiden, må vi sikre trygge arbeidstidsordninger, og verne om normalarbeidsdagen. Av samme grunn ønsker vi søndag som en felles fridag, for å ha minst en felles dag i uka som normalt ikke er arbeidsdag. Vi ønsker også å sette i gang langsiktige forsøk med kortere arbeidstid.

Senterpartiet er imot søndagsåpne butikker.

- Vi vil verne om helligdagsloven, og fortsatt ha en dag som er litt annerledes.

MDG ønsker ikke søndagsåpne butikker. En dag i uka uten handleturer er et godt bidrag til å redusere norsk overforbruk og kjøpepress.

«Dersom alle i verden skulle hatt samme forbruksnivå som nordmenn, ville vi trengt tre jordkloder. MDG mener at vi må kvitte oss med bruk-og-kast samfunnet, ta bedre vare på ressursene vi allerede har, og jobbe for et samfunn med mindre stress i hverdag og arbeidsliv. Å holde butikker stengt på søndager er i tråd med de målsettingene. Samtidig gir det butikkarbeidere en fast dag til å hvile ut».

Rødt mener at også butikkmedarbeidere har rett til fritid og er mot søndagsåpne butikker.

- Søndagsåpne butikker vil bety at flere må jobbe når andre har helg. Rødt vil ta vare på fridagen. Med flere søndagsåpne butikker får butikkansatte mindre felles fritid med venner og familie. Søndagen blir bare enda en dag å stresse rundt i butikker på. Flere søndagsåpne butikker åpner dessuten for press om at flere skal jobbe søndag i andre sektorer også.

Rødt er mot at åpningstider skal reguleres lokalt og ønsker et nasjonalt vern mot søndagsarbeid.

Høyre vil overlate til kommunene selv å bestemme hvorvidt det skal være tillatt med søndagsåpne butikker i hele eller deler av kommunen.

- Vi tror at det er de lokalt i kommunen som kjenner forholdene best, og at de er best i stand til å avgjøre om de ønsker å tillate søndagsåpne butikker.

Venstre vil tillate søndagsåpne butikker og salg av sterkøl og sider i butikk. - I dag er det en rekke begrensninger på butikkers åpningstid som gjør at du ikke kan handle hva du vil, når du vil.

KrF sier ja til fortsatt søndagsfri for så mange som mulig.

- Vi trenger alle én dag i uka med fritid og hvile og andre aktiviteter enn i hverdagen. Derfor ønsker vi ikke å ha generell åpning av butikkene på søndager.

KrF mener samfunnet har godt av at én dag i uka er litt annerledes enn de andre. Det er en dag der de fleste arbeidstakere kan ha fri, og der man kan samle venner og familie for å tilbringe tid sammen eller gjøre andre aktiviteter.

Fremskrittspartiet vil at butikkene selv skal få bestemme om de vil ha åpent eller ikke på søndager. - Det handler først og fremst om oss forbrukere, for hvorfor skal ikke folk få handle ting når folk har lyst til å selge?

Image-text:

Jon Olav Nesvold, NTB/ANB

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland vil at kommunene skal bestemme om det skal tillates med søndagsåpne butikker.

Extra-info:

Valg 2021:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt