AddToAny

Så mye får de ansatte i Virke-oppgjøret

Så mye får de ansatte i Virke-oppgjøret
LO og Virke er enige om en økonomisk ramme på 2,7 prosent i årets lønnsoppgjør. Her kan du lese om hvor mye butikkansatte og andre grupper går opp i lønn.
Etter to dagers forhandlinger, både fysisk og digitalt, har LO og Virke blitt enige om hvor stor lønnsøkning 34.000 LO-medlemmer omfattet av 30 ulike tariffavtaler med åtte ulike LO-forbund skulle få. Mye var allerede gjort: Søndag ble LO og NHO enige om at den økonomiske ramma for årets oppgjør er en lønnsøkning på 2,7 prosent. Det la sterke føringer for dette oppgjøret - det bekreftet både LO og Virke allerede før de startet forhandlingene. Nå er de enige om at lønnsøkningen er på nettopp 2,7 prosent.

Generelt tillegg og lavlønnstillegg

Sent onsdag kveld signerte partene protokollen. Arbeidstakerne omfattet av et flertall av de 30 tariffavtalene har, som i LO/NHO-området, fått et generelt tillegg på 2,25 kroner. Mange av dem har også fått et lavlønnstillegg på 1 krone i timen. Alle detaljer finner du i protokollen fra forhandlingene.

I tråd med frontfaget

- Resultatet er i tråd med våre prioriteringer. Vi har fått til en generell økning i lønn og en lavlønnsprofil. Her er det mange ulike avtaler med ulik struktur, men de laveste satsene er de som økest mest, sier LOs nestleder Roger Heimli til HK-Nytt.

Han ledet forhandlingene på vegne av arbeidstakerne.

- Jeg er fornøyd, jeg. Vi har bygget på rammen fra LO/NHO-forhandlingene, sier Heimli.

Det samme melder Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.

- Frontfagsrammen ligger til grunn, og så har vi fått til tilpasninger i de ulike avtalene. Jeg er fornøyd med at vi i fellesskap har kommet til enighet.

Varehandelen

Landsoverenskomsten (LOK) som gjelder for varehandelen er den største avtalen LO/HK har med Virke. Her fordeles lønnsøkningen på en annen måte. Butikkansatte med lang ansiennitet (trinn 6) har allerede fått økt timelønna si med 3,10 kroner fra 1. februar som følge av garantilønnsbestemmelsen i tariffavtalen. Nå får disse, og alle andre arbeidstakere omfattet av landsoverenskomsten, 50 øre i timen i et generelt tillegg fra 1. april, ble det enighet om onsdag kveld.

I tillegg økes de andre minstelønnssatsene i landsoverenskomsten slik, fra samme dato:

Trinn 1 - 3: 2 kroner i timen

Trinn 4: 3 kroner i timen

Trinn 5: 5 kroner i timen

Ekstra løft for ansatte på bensinstasjoner

De ansatte på bensinstasjonene får et ekstra løft. De har i utgangspunktet en lavere lønn en ansatte i resten av varehandelen. Nå får de et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen, ytterligere 1 krone i lavlønnstillegg, og nye 1,25 kroner i timen i et såkalt utjevningstillegg. Tilsammen får denne gruppen 4,50 kroner i timen.

Også i fjorårets lønnsoppgjør, som ble gjennomført så seint som i oktober, fikk denne gruppa et anselig lønnstillegg. Da fikk ansatte med minst seks års ansiennitet ni kroner mer i timen.

- Mest til de som tjener minst

- Jeg er veldig godt fornøyd. Vi har fått løftet de som tjener minst, i tråd med det vi ble enige om på LOs representantskap, og vi har forholdt oss til frontfaget, sier HK-leder Christopher Beckham, som også deltok i forhandlingene.

Også ledere i varehandelen får økt lønna si i dette oppgjøret. Ansatte omfattet av lederoverenskomsten med HK får et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen.

- Her er det mer å hente i lokale forhandlinger for å nå den samme rammen på 2,7 prosent, sier Beckham til HK-Nytt.

Butikksjefer i samvirkelag får økt årslønna si med 7.020 kroner.

Penger til kompetansefondet

Grossistoverenskomsten med Fellesforbundet er den andre store tariffavtalen med Virke, i tillegg til landsoverenskomsten. I hovedoppgjøret i fjor ble partene enige om å etablere et felles kompetansefond. Nå har LO og Virke blitt enige om at fondet skal tilføres 60 øre per arbeidede time for alle arbeidstakere som er omfattet av avtalen, fra 1. juli. Det tilsvarer 98 kroner i måneden.

Også arbeidstakerne som er omfattet av denne tariffavtalen har allerede fått en lønnsøkning fra 1. februar som et resultat av garantilønnsbestemmelsen.

Image-text:

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt