AddToAny

Robert (30) står i stormen for vekterne: - Jeg har meninger, jeg har kapasitet og jeg er forbanna

Robert (30) står i stormen for vekterne: - Jeg har meninger, jeg har kapasitet og jeg er forbanna
Obs! Intervjuet med hovedtilitsvalgte Robert Ball ble gjort før vekterne gikk ut i streik og inneholder derfor ikke kommentarer om lønnsoppgjøret og den pågående konflikten.
Han kommer slentrende inn på kafeen nær Securitas' hovedkontor på Hasle i Oslo. Smilet er mildt, han ruver ikke. Stemmen er melodisk og språket pent, Jonas Gahr Støre-pent, skal vi forvente en rundslipt start som leder for de tillitsvalgte i et selskap i storm? En forsiktig begynnelse for en 30-åring med bare fem års fartstid som tillitsvalgt?

Svaret er nei.

- Jeg er jo forbanna, sier Robert Ball.

- En motpart som er vanskelig og vrang

Han var 29 da hovedtillitsvalgt Janita Blomvik i mars brått måtte gå og det oppsto et vakuum i tillitsvalgtapparatet, midt i korona- og permitteringstid.

Både Blomvik og hovedverneombud Christian Heinecke hadde sitt opprinnelige ansettelsesforhold i STAS, et datterselskap i Securitas med ansvar for vaktholdet på en rekke av landets flyplasser.

Da konkurrenten Nokas Aviaton overtok 39 av disse, brukte Securitas-ledelsen jusen ved virksomhetsoverdragelse til å kvitte seg med Blomvik og Heinecke - det var i hvert fall sånn de så det.

Oppsigelsene kom på toppen av flere saker hvor ledelse og fagforening har stått steilt mot hverandre, både på og utenfor retten. Før sommeren valgte bedriftsledelsen å si opp samarbeidsavtalen med de tillitsvalgte.

- Jeg har en motpart som er vanskelig og vrang, konstaterer Robert Ball.

- Du sier det rett ut?

- Ja, de har fjernet samarbeidsavtalen, så nå er hansken av.

Saken fortsetter under bildet.

BRÅTT HELT SJEF: Han er nyvalgt hovedtillitsvalgt i vaktselskapet Securitas, og nøler ikke med å kalle forhandlingsmotparten "vrang og vanskelig".

Brian Cliff Olguin

- Ikke noe sololøp

I middelalderen kastet ridderen hansken til motstanderen når han skulle utfordre til duell. Robert Ball kaster sin i et moderne demokrati hvor han mener de moralske spillereglene er overskredet.

Han har slagplanen klar, men vil ikke røpe mer enn at han vil fortsette med å bygge organisasjonen fra bunnen av sammen med flokken sin - arbeidsutvalget han har med seg sentralt og de regionale tillitsvalgte.

- Det er ikke noe sololøp dette her, og å bygge et sterkt lag av tillitsvalgte ute i organisasjonen er ikke gjort på et år, sier Robert Ball, og fjerner seg fra bildet av ridderen på hest som stormer mot motstanderen med lansen.

- Forgjengerne mine som hovedtillitsvalgt, Terje Mikkelsen og Janita Blomvik, hadde begge mange, mange år bak seg som tillitsvalgt før de ble ledere. Jeg har holdt på i fem år! Jeg er veldig ydmyk for den rollen jeg har fått og den tilliten jeg er gitt. Jeg gleder meg til å ta fatt på vervet. Det er jo en ære å få gå i fotsporene etter dem, men jeg må gjøre det på min måte. Det er litt som å hoppe etter Wirkola, eller forhandle etter Blomvik om du vil.

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Fredag kveld går arbeidstagerne og arbeidsgiverne hvert til sitt fra Riksmekleren, uten å ha blitt enige om nytt forslag til vekteroverenskomst. Dermed fortsetter den over fire uker lange vekterstreiken.
Arbeidsmanden 16.10.2020
Assisterende varehussjef Omed Poor har siden midten av september måttet klare seg uten vektere på Ikea Furuset.
Arbeidsmanden 16.10.2020
Etter at Arbeidsmandsforbundet brøt forhandlingene på vekteroverenskomsten 25. august, har 237 vektere meldt seg inn i forbundet. Samtidig strømmer det inn med støtteerklæringer.
Arbeidsmanden 16.10.2020
En måned ut i vekterstreiken har Riksmekleren kalt partene inn til sitt bord. Hva om partene ikke blir enige der heller?
Arbeidsmanden 15.10.2020
De kalte oss umusikalske, men musikken spiller fremdeles.
Arbeidsmanden 15.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt