AddToAny

- Risikerer at hele bygder blir lagt brakk

Mange bønder er usikre på egne prosjekter, grunnet kraftige prishopp og manko på utviklingsmidler. Fylkestopper frykter bondefrafall, og forventer ekstraordinære forhandlinger med staten.
Kraftig prisvekst på en rekke innsatsfaktorer har skapt kostnadssmell for bønder landet over. Fylkesledere i Norges Bondelag forteller om stor usikkerhet blant bønder med behov for ulike investeringer og annen utvikling på gården.

Ikke minst har gjødselprisene skutt i været det siste året. I Europa ligger prisen på nitrogengjødsel an til å øke med over 40 prosent, noe som totalt kan gi en kostnadsbombe på drøyt en halv milliarder kroner for norske bønder, om prisoppgangen slår inn med stor kraft her til lands.

Felleskjøpet Agri har vist til en prisvekst på rundt 30 prosent på standard NPK-gjødsel og 35-40 prosent på nitrogengjødsel. Ifølge Nationen, kan denne veksten spise opp mer enn halvparten av regjeringas skisserte inntektsvekst for norske bønder i 2022.

Da jordbruket utformet sitt krav, ble det lagt inn en forutsetning om 1,8 prosent prisvekst på driftsmidler. Sist uke arbeidet Bondelaget med å utforme et grunnlag for ekstraordinære forhandlinger med staten, som en følge av at prisveksten har blitt mye større enn forutsatt.

- Skummel utvikling

I tillegg kommer situasjonen med at det landet over er tomt for midler til investering og bedriftsutvikling (IBU-midler). Etterspørselen har i flere fylker vært dobbelt så stor som den IBU-potten fylkene har til rådighet. Det gjelder for eksempel i Møre og Romsdal.

Fylkesleder Konrad Kongshaug i Møre og Rom

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Spørsmål: Jeg driver besøksgård i tilknytning til mitt enkeltpersonforetak og har mottatt støtte til investering i anlegg både fra kommunen og fra en lokal privat stiftelse. Er dette skattepliktig inntekt og hvordan skal det føres i regnskapet?
Bondebladet 16.09.2021
Hattfjelldal og Grane har vært uten veterinærhjelp i flere dager. Sp mener landbruks- og matministeren burde gjort mer. Hun viser til kommunenes ansvar.
Bondebladet 16.09.2021
Politiet har avsluttet sin etterforskning av okseangrepet i Sykkylven, der en far (78) og hans sønn (52) døde under flytting av dyr mellom beiter.
Bondebladet 16.09.2021
To bønder på Jæren får 500 kroner per dag hver i tvangsmulkt fordi de ikke har dokumentert at de har nok spredeareal til gjødsel.
Bondebladet 16.09.2021
- Forventningene er høye - med god grunn, sier Bondelagets generalsekretær. Med en ny rødgrønn regjering, har hun tro på både inntektsløft og flere klimagulrøtter for bøndene.
Bondebladet 16.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt