AddToAny

Rektorer advarer mot å legge for stor vekt på geografi i langtidsplan

Rektorer ved universiteter og høgskoler landet rundt advarer mot å la geografi trumfe kvalitet i langtidsplanen som legges fram sammen med statsbudsjettet.
Den reviderte Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning vil bli lagt fram sammen med statsbudsjettet 6. oktober.

Dagens plan gjelder for perioden 2019-23, men planen revideres hvert fjerde år og den nye planen skal gjelde fra 2023 til 2032.

«.. i hele landet»

Siden forrige gang planen ble revidert har universitets- og høgskolesektoren fått nye sektormål. En av endringene er at målet «God tilgang til utdanning» er endret til «God tilgang til utdanning og kompetanse i hele landet».

Ifølge Kunnskapsdepartementet vil det være stort samsvar mellom sektormålene og målene i langtidsplanen. Det går fram av en oppsummering som departementet har gjort av et møte med toppene i universitets- og høgskolesektoren i juni.

Dermed ligger det an til at også langtidsplanen vil reflektere målet om «god tilgang til utdanning og kompetanse i hele landet» (Khronos kursiv).

Etter det Khrono erfarer, ble det på møtet lagt fram en foreløpig skisse, der en av overskriftene til presentasjonen av langtidsplanen var «Flinke folk i hele landet».

Advarer mot å vektlegge geografi

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo advarer mot en situasjon der geografi og regional forankring trumfer kvalitet.

- Jeg er virkelig bekymret for at fremragende forskning og grunnforskning er ytterligere nedprioritert i den nye planen. Det har skjedd en nedgradering av betydningen til disse svært viktige sidene av norsk forskning etter at den førte langtidsplanen ble lansert, sier Stølen.

Stølen sier også at han heller ikke tro på å svekke konkurransearenaene. Det er blitt snakket om å vurdere nye metoder å fordele midlene i Forskningsrådet på, der konkurranselementet minskes.

Rektor Dag Rune Olsen ved UiT Norges arktiske universitet sier det slik:

- Det er nødvendigvis ikke noen motsetning mellom kvalitet og satsinger i hele landet, men da må man få til en tydeligere og bedre arbeidsdeling enn vi har i dag. Vi er ikke et stort nok land til å ha litt av alt alle steder, sier han.

Skepsis i høring

I høring

Les mer

Flere saker fra Khrono

- Situasjonen er alvorlig, sier statssekretær Oddmund Hoel om at mange hundre studieplasser for lærerstudenter står tomme. Han ser ingen «quick fix» på problemet.
Khrono 01.10.2022
Konsernsjef Kristin Wallevik i Norce har valgt å si opp stillingen etter det hun kaller «dypt urimelig» medieomtale i forbindelse med et søksmål angående mannens forretningsvirksomhet.
Khrono 01.10.2022
Visste du at rap oftast følgjer den tradisjonelle taktarten fire fjerdedelstakt?
Khrono 01.10.2022
Hvis første semester blir mer praktisk rettet, tror jeg det vil hjelpe på motivasjonen til ferske studenter, skriver Johannes Sæheim Pedersen.
Khrono 01.10.2022
Når jeg hører at ph.d.-studenter sliter, tenker jeg umiddelbart at de har vært uheldig med veileder, skriver Per Arne Bjørkum.
Khrono 01.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt