AddToAny

Rektorene er litt urolige, og håper «Nesna-vedtak» skal høre til sjeldenhetene

Nord universitet er pålagt å gjenåpne studiested Nesna. Rektorer ved andre universiteter er urolige for autonomien framover.
Onsdag annonserte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i Stortinget at han har besluttet at løsningen for Nesna er at Nord universitet skal gjenåpne et fysisk studiested i kommunen. Der skal de legge til rette for både lærerutdanning og barnehagelærerutdanning.

- Ingen er tjent med å se bakover dersom vi skal greie å få til en varig og bærekraftig løsning, sa styreleder ved Nord universitet, Øyvind Fylling-Jensen, i sin første kommentar til Khrono.

- Vi er skuffet over å ikke få en selvstendig institusjon, men ønsker høyere utdanning på Helgeland igjen velkommen, sa Nesna-ordfører Hanne Davidsen (Ap).

UHR-leder Whittaker: - Vi er litt urolige

Rektorkolleger rundt om syns ikke nødvendigvis det er uproblematisk at styret ved Nord universitet har blitt instruert av politikerne.

- Vi er litt urolige, sier leder av Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker, etter det ble kjent at Nord universitet må gjenopprette et campus på Nesna.

- Det er ikke på denne måten styringsdialogen pleier å foregå. Det skjer stort sett gjennom tildelingsbrev og etatstyringsmøter, sier Whittaker, som også er rektor ved Universitetet i Agder.

Hun viser til Universitets- og høyskoleloven § 9.2 hvor det står hva styrets oppgaver er.

- Styret har et reelt ansvar for kvalitet i forskning og utdanning og at dette blir organisert på en effektiv og god måte. Når den nye regjeringen implisitt overprøver vurderinger som ble gjort av styret ved Nord universitet i sin tid, lurer man jo på hva slags type styringsdialog det vil være framover, sier Whittaker.

- Teknisk sett kan de vel gjøre det slik de vil?

- Ja, men Universitets- og høyskoleloven står fast. Det har blitt slått fast av denne regjeringen at de skal vurdere å endre det lovfestede ansvaret styret har her. Jeg trodde det skulle foregå en prosess, og vi håpet å få komme med våre innspill. Nå ser det ut som om man har foregrepet den prosessen, sier hun.

- Frykter du for framtiden og styringsretten?

- Ja, vi er spent på om dette er et enkelttilfelle eller om man tenker at det er sånn man skal styre framover. Politikerne har privilegiet til å gjøre mye slik de ønsker, men dette h

Les mer

Flere saker fra Khrono

I dag må du til Oslo, Stavern eller Bodø for å bli politi. Politimesteren i Finnmark ønsker en egen utdanning lenger nord.
Khrono 18.08.2022
Antallet forskningsartikler som blir trukket tilbake, har økt betydelig siden Ivan Orantsky startet Retraction Watch. Men enda flere artikler burde blitt trukket, mener han.
Khrono 18.08.2022
- Jeg kan ikke se at det er noen grunn til å bruke tid på evaluering av det norske forskningssystemet nå. Gi oss heller arbeidsro, sier prorektor for forskning ved NTNU, Tor Grande.
Khrono 18.08.2022
Heller enn drastiske endringer trenger forskningssystemet forutsigbarhet og stabilitet, skriver prorektor ved NTNU, Tor Grande.
Khrono 18.08.2022
Det er ingen andre land som bruker så mye av sine offentlige budsjetter på forskning og høyere utdanning, bortsett fra Sør-Korea, sier Oddmund Løkensgard Hoel.
Khrono 18.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt