AddToAny

Rektorene er litt urolige, og håper «Nesna-vedtak» skal høre til sjeldenhetene

Nord universitet er pålagt å gjenåpne studiested Nesna. Rektorer ved andre universiteter er urolige for autonomien framover.
Onsdag annonserte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i Stortinget at han har besluttet at løsningen for Nesna er at Nord universitet skal gjenåpne et fysisk studiested i kommunen. Der skal de legge til rette for både lærerutdanning og barnehagelærerutdanning.

- Ingen er tjent med å se bakover dersom vi skal greie å få til en varig og bærekraftig løsning, sa styreleder ved Nord universitet, Øyvind Fylling-Jensen, i sin første kommentar til Khrono.

- Vi er skuffet over å ikke få en selvstendig institusjon, men ønsker høyere utdanning på Helgeland igjen velkommen, sa Nesna-ordfører Hanne Davidsen (Ap).

UHR-leder Whittaker: - Vi er litt urolige

Rektorkolleger rundt om syns ikke nødvendigvis det er uproblematisk at styret ved Nord universitet har blitt instruert av politikerne.

- Vi er litt urolige, sier leder av Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker, etter det ble kjent at Nord universitet må gjenopprette et campus på Nesna.

- Det er ikke på denne måten styringsdialogen pleier å foregå. Det skjer stort sett gjennom tildelingsbrev og etatstyringsmøter, sier Whittaker, som også er rektor ved Universitetet i Agder.

Hun viser til Universitets- og høyskoleloven § 9.2 hvor det står hva styrets oppgaver er.

- Styret har et reelt ansvar for kvalitet i forskning og utdanning og at dette blir organisert på en effektiv og god måte. Når den nye regjeringen implisitt overprøver vurderinger som ble gjort av styret ved Nord universitet i sin tid, lurer man jo på hva slags type styringsdialog det vil være framover, sier Whittaker.

- Teknisk sett kan de vel gjøre det slik de vil?

- Ja, men Universitets- og høyskoleloven står fast. Det har blitt slått fast av denne regjeringen at de skal vurdere å endre det lovfestede ansvaret styret har her. Jeg trodde det skulle foregå en prosess, og vi håpet å få komme med våre innspill. Nå ser det ut som om man har foregrepet den prosessen, sier hun.

- Frykter du for framtiden og styringsretten?

- Ja, vi er spent på om dette er et enkelttilfelle eller om man tenker at det er sånn man skal styre framover. Politikerne har privilegiet til å gjøre mye slik de ønsker, men dette h

Les mer

Flere saker fra Khrono

Statstilette har ikkje reell organisasjonsfridom, meiner leiar i NTL Landbruksdirektoratet, Anders Hellestveit.
Khrono 29.01.2022
Strand kommune sliter med å rekruttere sykepleiere og vernepleiere. Nå ønsker kommunen å lokke studenter med et årlig stipend om de forplikter seg til å jobbe der.
Khrono 28.01.2022
Mener lønningene for doktorgradsstipendiater og postdoktorer er for lave.
Khrono 28.01.2022
Urealistisk at nybygg på campus på Blindern er klare om tre år. Saken er ikke behandlet i noen organer ved UiO, opplyser universitetsdirektøren.
Khrono 28.01.2022
Ansvarlig redaktør i Trønderdebatt og tidligere SV-politiker Snorre Valen er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Medieforsker Vilde Schanke Sundet er ny nestleder.
Khrono 28.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt