AddToAny

Regnestykket som ikke går opp

Regnestykket som ikke går opp
Siden 2014 har politidistriktenes budsjetter blitt kuttet med 884 millioner kroner. Nå sliter distriktene med å få råd til alt de trenger.
Det er våren 2015, og den såkalte «Nærpolitireformen» er på trappene. Tre år har gått siden 22. juli, og politiet er saumfart fra de fleste bauger og kanter. Nå skal alt bli så mye bedre.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ønsker seg 10 politidistrikter for å utnytte stordriftsfordelen også i politi- og lensmannsetaten.

De får 12. Likevel; sentrale avtaler, færre tjenestesteder og bedre arbeidsmetoder skal gi mer politi for pengene. Humlegård estimerer besparingspotensialet til flere hundre millioner kroner.

- Vi mener at når vi får dette opp å gå, kommer vi til å frigjøre mer penger. Ganske mye penger. De pengene ønsker vi å beholde sjøl, og bruke til tiltak vi mener er viktige å satse på, sier Humlegård til Politiforum.

Han sier dette er helt avgjørende for motivasjonen ute blant politifolk.

- For å få med folk på de endringene vi gjør, så må vi få beholde en del av gevinsten. Dette har vi kommunisert veldig tydelig til politikerne: Ikke ta fra oss disse pengene.

Ikke reelle trekk

Ble Humlegård hørt? Fasiten er denne: Siden 2014 har regjeringens ostehøvelkutt, den såkalte «Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen» (ABE-reformen), skjært bort over 500 millioner kroner fra politibudsjettet.

Politikerne har med andre ord tatt en halv milliard kroner av «disse pengene». For den ytterste etat - politidistriktene - stopper det ikke der. I samme periode har også Politidirektoratet trukket inn ytterligere noen hundre millioner i effektiviseringsgevinster.

Til sammen har de 12 politidistriktene fått sine budsjettrammer kuttet med 884 millioner kroner på fem år. Bare i 2019-budsjettet trekkes det inn over 214 millioner kroner.

Problemet for politidistriktene er at disse pålagte budsjettkuttene ikke alltid er like lett å effektivisere i praksis.

- Vi har sett at vi siden 2015 har hatt et nedtrekk på cirka 22 millioner i ulike effektiviseringstiltak og såkalte gevinstrealiseringer fra reformen, sier Jan Rudi Pedersen.

Han er leder for virksomhetsstyring i Finnmark politidistrikt.

- Vårt problem er at vi er unntatt fra en del nasjonale avtaler, fordi det ikke finnes leverandører i Finnmark. Som for eksempel bedriftshelsetjeneste og håndverkertjenester. Der må vi selv skaffe tilbud og gjennomføre anskaffelser.

- Blir dere trukket penger for de nasjonale avtalene, selv om dere ikke får bruke dem?

- Ja. Vi har meldt dette inn, men uten å få gehør, svarer Pedersen.

Må kutte lønnsutgifter

Problemstillingen er ikke unik for Finnmark. Effektiviseringskuttene er i stor grad såkalt «pro rata»-fordelt, altså jevnt fordelt i forhold til distriktenes budsjetter, uten å ta hensyn til om de faktisk er reelle.

Slik trekkes politidistrikter for flyreiser de ikke tar, hotelldøgn de ikke bruker og overtidstimer de ikke har mulighet til å komme seg unna.

- Vi har hatt ganske store trekk over flere år for reduserte overtidsutgifter. Dette utgjør et årlig nedtrekk på 3,2 millioner kroner. Men geografien vår gjør oss avhengige av beredskapsvakt, som igjen medfører høy overtidsbruk. Samtidig er det billigere enn å oppbemanne. Også dette har vi meldt inn, uten å få gehør for det, sier Pedersen i Finnmark politidistrikt.

- For hvert år som går hvor politidistriktet blir trukket for effektiviseringsgevinster de ikke har, blir dilemmaet større: Hvor skal de da ta pengene fra?

- Det vi må se på, er om vi skal gjøre kutt i investeringsbudsjettet, altså innkjøp av kjøretøy og utstyr. Eller om det får konsekvenser for bemanningen. Eller begge deler. Dette er en prosess vi må kjøre internt i ledelsen, og i dialog med fagforeningen. Vi er ikke ferdig med planleggingsprosessen enda, men vi ser at det kan bli utfordrende å holde samme nivå som 2018, sier Pedersen.

Med tanke på geografien i politidistriktet, er det problematisk med store kutt i investeringer. Driftssikre kjøretøy er alfa og omega for beredskapen i Finnmark.

- Det betyr at vi må hente midlene fra den største utgiftsposten vår som er lønn. I realiteten betyr

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Fleksibiliteten vi tilbyr, gir Politihøgskolen frihet til å bygge en moderne skole som ivaretar politiets framtidige behov, skriver ordfører i Ullensaker.
Politiforum 21.08.2019
Antall narkotikasaker har økt for første gang siden 2014. Store mengder kokain blir oftere beslaglagt, og Kripos er bekymret for økningen av opioidholdige legemidler.
Politiforum 20.08.2019
Tirsdag morgen var store deler av politiets IKT-systemer nede, og flere publikumstjenester fungerte ikke.
Politiforum 20.08.2019
Under halvparten av innbyggerne i Aust-Agder stoler på at politiet vil prioritere dem hvis de trenger hjelp. Det viser en undersøkelse utført på vegne av Agderposten.
Politiforum 18.08.2019
Jenny Klinge (Sp) ønsker svar på hvor mye mer politi som er ute og kjører patrulje nå, sammenlignet med før politireformen. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier man mangler tall å sammenligne med.
Politiforum 16.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt