AddToAny

Regjeringens krisepakke: Penger til forskningsinstitutter, ph.d.-er og nytt forskningssenter

Regjeringens krisepakke: 260 millioner til forskningsinstitutter
Se hvem som får penger i regjeringens siste krisepakke. På en pressekonferanse fredag presenterer regjeringen nye økonomiske krisetiltak. Og det er småpenger som foreslås bevilget til forskning.
Saken oppdateres

På en pressekonferanse fredag presenterer regjeingen nye økonomiske krisetiltak. Blant annet kunne næringsminister Iselin Nybø (V) fortelle at det kommer penger til forskningsinstituttene.

Det er som kjent mange forskningsinstitutter som sliter om dagen. Flere har måttet permittere ansatte på grunn av koronasituasjonen.

- Regjeringen styrker forskningsinnsatsen betydelig. Blant annet øker vi grunnbevilgningen til de teknisk-industrielle og de marine primærforskningsinstituttene med 260 millioner kroner i 2020, sa statsråd Iselin Nybø.

I sitt forslagt til stortingsvedtak skriver regjeringen at denne engangsbevilgningen skal «bidra til omstilling i instituttene, slik at de fortsatt kan levere relevante kunnskapstjenester til en stor del av næringslivet. «

Norges forskningsråd skal utarbeide nærmere retningslinjer for fordeling og utbetaling av midlene. «Dette må ses i sammenheng med eventuell annen støtte som instituttene har mottatt i forbindelse med virusutbruddet, og faktisk bortfall av inntekter. Instituttene vil i tillegg kunne søke på midler for grønn omstilling i konkurranse med andre.

I en pressemelding skriver Nærings- og fiskeridepartementet at som en del av tiltakspakken for å fremme aktivitet i norsk verftsnæring og maritim utstyrsleverandørindustri, foreslår de å bygge et nytt kystgående forskningsfartøy for Havforskningsinstituttet. Fartøyet anslås å koste 110 millioner kroner, og skal fortrinnsvis brukes i nord.

I tillegg foreslår regjeringen å sette av 60 millioner kroner til oppgradering og vedlikehold av forskningsfartøy og utstyr til kontrollfartøy.

- Forskningsfartøyene våre er viktige for havnasjonen Norge. De bidrar med kunnskap som er nyttig for forvaltning av kystsonen og for næringsutvikling. Jeg er glad for at vi nå kan få på plass et nytt fartøy, som kan gå langs kysten vår i Trøndelag og Nord-Norge, sier er fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Nytt forskningssenter

I regjeringens tiltakspakke foreslås 15 millioner kroner til etablering av et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi (FME).

I tillegg vil Olje- og energidepartementet tildele 10 millioner kroner til et prosjekt knyttet til utviklingen av leverandørkjeder og leveransemodeller for vindkraft til havs. Totalt blir det brukt 25 millioner til dette, skriver regjeringen i en pressemelding.

- Vi ønsker å legge til rette for at næringslivet kan skape grønne jobber og en mer bærekraftig fremtid.Det nye forskningssenteret vil samle de beste innen industri, institutter og akademia for å løse ulike utfordringer knyttet til utviklingen av vindkraft til havs i Norge, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

Styrket satsing på hydrogen

Regjeringen foreslår å bevilge 120 mill. kroner til ENERGIX-programmet i Norges forskningsråd for å fremme innovasjon og omstilling i norsk næringsliv.

ENERGIX finansierer forskning og innovasjon for en bærekraftig utvikling av energisystemet.

Regjeringens sier at omstillingspakken gir en betydelig styrket satsing på hydrogen i Norge.

-En styrket satsing på hydrogen i Norge er i tråd med målet om å ha et internasjonalt konkurransedyktig næringsliv som utvikler teknologi og løsninger som svarer på morgendagens utfordringer. Vi skal utnytte mulighetene i det grønne skiftet. Satsingen bygger opp under regjeringens hydrogenstrategi som klima- og miljøministeren og jeg lanserer i begynnelsen av juni, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

Image-text:

Næringsminister Iselin Nybø (V) på pressekonferanse om covid 19. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Nasjonalbiblioteket jubler over rekord mange digitale brukere. Aslak Sira Myhre frykter digitalromantikere skal utnytte koronakrisen for økt digitalisering.
Forskerforum 12.07.2020
innan animasjon, helse- og sosialfag, kulturmøte, lærarutdanning, planlegging og administrasjon og sosialt arbeid. Søknadsfrist: 15. oktober.
Forskerforum 11.07.2020
Det vi har lært av koronakrisen, kan vi bruke i møtet med klimakrisen, mener rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
Forskerforum 05.07.2020
Midnattssola og sommerlyset i Nord-Norge gir ro i sjela og nesten overnaturlige opplevelser, sier Forskerforbundets nestleder Kristin Dæhli.
Forskerforum 03.07.2020
Museumsdirektør Håkon Glørstad hører alt for ofte at folk beskjemmet innrømmer at de har bodd et sted i årevis, men aldri besøkt de lokale attraksjonene.
Forskerforum 03.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt