AddToAny

Regjeringen og SV tilfører Nav over 800 millioner ekstra

SV er enig med regjeringspartiene om å plusse på 830 millioner kroner til permitterte, frilansere og selvstendig næringsdrivende. Koronakrisepakken forbedres på flere punkter.
Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Tuva Moflag, Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes presenterte enigheten i vandrehallen på Stortinget onsdag. I alt er kompensasjonsordningene forbedret til en antatt kostnadsramme på 3,1 milliarder kroner, opp fra regjeringens forslag på drøyt 2,2 milliarder kroner.

Ti ulike støtteordninger er omfattet av den nye pakken.

- Koronakrisen er en forskjellskrise. Selv om det åpnes opp mer, er det flere som trenger hjelp for å komme over på den riktige siden. Det er viktig å styrke utbetalingene og dermed inntektene til folk. Også tidsperspektivet er viktig. Hjelpen må komme så lenge krisa varer, sier Kirsti Bergstø, leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til FriFagbevegelse.

AAP-ordningen

Hun er veldig fornøyd med at SV har sikret mer penger og trygghet til folk som har tapt mye på pandemien.

- Vi har fått forlenget alle ordningene for arbeidsledige ut mars, og frilansere og selvstendig næringsdrivende vil få mer av pengene de har tapt, som kompensasjon.

- Jeg er særlig glad for at vi har fått på plass at de som har vært permittert flere ganger, der tidligere dagpenger danner grunnlag for beregninger, skal få en ekstra støtte på 1500 i måneden. Dette kunne blitt en skikkelig fattigdomsfelle, siden mange av de som nå er permittert, jobber i bransjer som i utgangspunktet har lave lønninger.

Hun poengterer at dette er en viktig forsterking av de sosiale ordningene for både arbeidstakere og for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

- Taxisjåfører, kunstnere og andre selvstendige blir kompensert mer av pengene de har tapt som følge av den nye smittebølgen, poengterer SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

- Nå kan de som har blitt kastet ut av AAP-ordningen i karensår, igjen søke seg inn i ordningen. Det vil kunne gi økonomisk trygghet til en gruppe som lever i stor økonomisk usikkerhet, og som har blitt ekstra hardt rammet av pandemien, sier han.

- Smittetoppen ligger antakelig foran oss

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Tuva Moflag, viser til at det har vært veldig strenge tiltak helt fram til 14. januar.

- Og selv om det har vært betydelige lettelser, erkjenner vi at det fortsatt er en usikkerhet knyttet til framtida, sier hun og fortsetter:

- Smittetoppen ligger antakelig foran oss, og det er fortsatt enkelte geografiske områder og bransjer som er særlig hardt rammet.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er opptatt av at man har funnet ordninger som har vært enkelt for Nav å implementere, og understreker at Nav har fått over 800 millioner kroner mer å rutte med gjennom denne avtalen.

Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, kaller dette en seier.

- Vi i Creo er svært glade for at Stortinget anerkjenner de selvstendig næringsdrivende, og at de nå får tilnærmet samme økonomiske rammebetingelser som de som går på dagpenger. Vi er også svært tilfreds med at Stortinget ser at krisen i kulturbransjen langt fra er over, og at ordningen nå er forlenget ut mars, sier han til FriFagbevegelse.

Krisepakken: Dette er Ap, Sp og SV enig om

* Perioden med midlertidige koronanivåer på dagpenger, som forhøyet nivå, krav til minsteinntekt og inntektssikring for lærlinger, forlenges ut mars.

* De som har vært permitterte i flere omganger, og som ville fått dagpenger beregnet ut fra tidligere utbetalte dagpenger, skal få ekstra støtte på 1500 kroner måneden.

* Forhøyet nivå på selvstendig næringsdrivende og frilansere utvides fra 60 % til 70 % opp til 6G for januar, februar og mars, og forlenges ut mars.

* Midlertidige ordninger for mennesker som er på arbeidsavklaring forlenges ut mars.

* Dagpengemottakere må ikke lenger vente tre dager på første utbetaling i mars.

* Folk som tidligere har gått på arbeidsavklaringspenger (AAP), kan søke på ny om arbeidsavklaringspenger før 1. juli 2022 uten å hindres av regelen om karensår.

* Det gjøres unntak fra aktivitetskrav for mottak av sosialhjelp og kvalifiseringsprogram der aktivitet ikke kan gjennomføres som følge av covid-19-pandemien, fram til 31. mars 2022.

Image-text:

Per Olaf Lundteigen, Tuva Moflag og Torgeir Knag Fylkesnes la fram enigheten om kompensasjonsordningen i Vandrehallen på Stortinget onsdag.

Jan-Erik Østlie

Extra-info:

Koronakrisepakke:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Flertallet på Stortinget vil sette ned et utvalg som skal foreslå en lovendring for å styrke ansattes vern mot natt- og alenearbeid i varehandelen.
HK-Nytt 25.05.2022
Er du målrettet, konkurransedrevet og opptatt av lagspill? Da har Teknikmagasinet drømmejobben for deg. Men stillingen er bare på én prosent.
HK-Nytt 25.05.2022
Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble ikke enige om lønnsoppgjøret for de ansatte på bensinstasjoner tirsdag kveld. Nå må partene til mekling.
HK-Nytt 25.05.2022
Ferien står snart for døra, og junilønninga erstattes av feriepenger. Hva har du egentlig krav på, av både fri og penger?
HK-Nytt 25.05.2022
SPØRSMÅL: Bilen min laget en liten skade på en annen bil da jeg skulle parkere på butikken. Min bil fikk ingen synlig skade.
HK-Nytt 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt