AddToAny

Regjeringen med lønnsstøtte for å få permitterte raskere tilbake i arbeid. LO frykter misbruk

LO glad for ny lønnkompensasjonsordning, men frykter misbruk.
Finansminister Jan Tore Sanner la i dag fram en ny lønnsstøtteordning.

- Vi må heise seil før vinden kommer, var finansminister Jan Tore Sanners budskap da han lanserte en ny lønnsstøtteordning. Idéen er at det er bedre å betale folk for å gå på jobb enn å betale folk for å være hjemme.

25 000 kroner i måneden

Bedrifter som har hatt et omsetningsfall på 70 prosent eller mer vil få støtte på inntil 25 000 kroner i måneden for hver ansatt som tas tilbake fra permisjon. Støttebeløpet avtar gradvis ned til 10 000 kroner i måneden hvis bedriften har hatt et omsetningsfall på 15 prosent. De som har hatt et omsetningsfall under 15 prosent får ikke støtte.

De ansatte denne ordningen gjelder, må ha vært helt eller delvis permittert både i slutten av fjoråret og i dag 5. mars 2021. Bakgrunnen for dette er at det skal være et tiltak som treffer de som har vært langtidsledige.

21,9 millioner kroner

Det er satt et tak på hvor mye en bedrift kan motta. Ingen bedrift kan motta mer enn 21,9 millioner kroner fra denne ordningen. Dette tilsvarer full støtte til 250 personer per måned. Dette er EUs øvre grense for antallet ansatte i små og mellomstore bedrifter.

For å få støtte er det nødvendig å søke, men selv saksbehandlingen skal i stor grad være automatisert.

Ordningen skal være søknadsbasert og i stor grad automatisert. Det skal også være offentlig hvilke bedrifter som mottar støtte fra denne ordningen.

Ordningen har skjedd i tett samarbeid mellom partene i arbeidslivet og LO-leder Hans Christian Gabrielsen, NHO-direktør Ole Erik Almlid og Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen var på pressekonferansen hvor ordningen ble presentert.

70 000 permitterte

Det er 70 000 permitterte nå. Derfor mente NHO-sjefen at dette tiltaket var rett tiltak til rett tid. Timingen er god.

- Dette er bra for bedriftene. Men det er også bra for hver og en av dem som kommer tilbake i jobb. Og det er bra for samfunnet at vi gjør oss klare til å få aktiviteten i gang igjen. Det er på mange måter en vinn-vinn-vinn-ordning som er foreslått nå, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen var også fornøyd med at det var kommet en ordning på plass som stimulerer til aktivitet, og at dette var en bedre ordning enn den som virket fram til 1. desember. LO er i midlertid kritisk til at det ikke blir en støtte også til de bedriftene som har permittert.

Kan føre til misbruk

- Dette kan føre til en diskriminering mellom bedrifter som har jobbet for å beholde folk i jobb tross koronaproblemer. De får ikke mulighet til å ta del i denne ordningen. Det er også et problem at de ansatte og de som er permittert ikke blir like skilt. Det betyr at modellen kan åpne for misbruk ved at bedriften kan permittere eller si opp andre ansatte. Det ønsker ikke LO skal være tillatt, sa Gabrielsen på pressekonferansen.

LO mener at hvis bedriften ønsker å si opp eller permittere andre bør bedriften si fra seg støtten.

I forbindelse med presentasjonen har også regjeringen bevilget 100 millioner kroner til kompetansetiltak, de såkalte Bio-midlene.

Image-text:

Finansminister Jan Tor Sanner la i dag fram en ny lønnskompensasjonsordning som er utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Skjermdump fra Finansdepartementets nett-TV

Extra-info:

Lønnkompensasjonsordning

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

De sentrale forhandlingene i Spekter-området blir ofte omtalt som en blåkopi av frontfaget. Det gjelder også i år. De om lag 52.000 LO-organiserte får et sentralt tillegg på 4.388 kroner.
HK-Nytt 15.04.2021
LO og Virke er enige om en økonomisk ramme på 2,7 prosent i årets lønnsoppgjør. Her kan du lese om hvor mye butikkansatte og andre grupper går opp i lønn.
HK-Nytt 15.04.2021
Her er den samlede oversikten over koronaordningene for dagpenger, permittering og sykepenger som gjelder nå.
HK-Nytt 13.04.2021
Både LO og Virke skjeler kraftig til resultatet i LO-NHO-oppgjøret.
HK-Nytt 12.04.2021
Det ble et klart nei-flertall i avstemningen om å danne fagforening ved Amazon-anlegget i Alabama. Fagbevegelsen mener Amazon har mobbet de ansatte til å stemme nei - og det rettslige etterspillet er allerede i gang.
HK-Nytt 12.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt