AddToAny

Regjeringen bevilger 15 millioner kroner til heltidsstillinger. - Spennende, sier HK-lederen

Regjeringen vil øke andelen heltidsansatte i arbeidslivet og setter av 15 millioner kroner i statsbudsjettet for neste år.
Torsdag 6. oktober la regjeringen fram neste års statsbudsjett. De har foreslått å bruke 15 millioner kroner på forsøksprosjekter for å øke andelen heltidsansatte og redusere bruken av deltidsansatte i arbeidslivet. Prosjektet skal gå over tre år.

- Dette blir veldig spennende. Nå skal vi setter oss ned med arbeidsgiverorganisasjonene og se på hvilke prosjekter vi skal igangsette, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK) til HK-Nytt.

Halvparten av alle arbeidstakere i varehandelen jobber deltid, og nesten halvparten av dem igjen ønsker å jobbe mer, ifølge en fersk rapport fra Tankesmien Agenda. Mange butikkansatte er fagorganisert i HK.

- I varehandelen er den store andelen deltidsstillinger et stort problem. Målet til HK er at alle skal ha en lønn å leve av og en arbeidstid å leve med. Ingen kan leve på en 30-prosentstilling, sier HK-lederen.

Mjøs Persen: - Heltid er viktig

Tildelingen av midlene skal skje i samarbeid med partene i arbeidslivet. Ordningen vil administreres av Nav, skriver regjeringen i en pressemelding.

- Heltid er viktig både for de enkelte arbeidstakerne og i et samfunnsøkonomisk perspektiv, skriver arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i pressemeldingen.

Forsøksprosjektet vil gi økt kunnskap og læring om deltid og heltid i arbeidslivet.

- For å redusere andelen som jobber deltid, må vi ha mer kunnskap om hva som faktisk virker, skriver Mjøs Persen.

For å styrke retten til heltid og styrke deltidsansattes fortrinnsrett, har regjeringen foreslått en endring av arbeidsmiljøloven at hovedregelen i arbeidslivet er at folk skal ansettes på heltid. Det er flertall på Stortinget for lovendringen, som er ventet å bli vedtatt i høst.

Dette er ikke første det blir prøvd ut ulike prosjekter for å få andelen heltidsansatte i varehandelen opp. Les hvordan det gikk forrige gang: Slik ble de kvitt deltid

HK-lederen er skuffet

I forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet hadde HK forventet at regjeringen satte ned et utvalg som skulle se på tiltak for å begrense nordmenns handling i Sverige.

- Jeg er skuffet, så vidt jeg har fått med meg har ikke regjeringen forslått noe på grensehandel, sier Christopher Beckham i HK.

Han er bekymret for hvilke konsekvenser manglende tiltak vil ha.

- Dersom vi hadde handlet mindre i Sverige, ville det skapt masse fulltidsstillinger i norske butikker langs svenskegrensa. Det erfarte vi under pandemien da grensa var stengt, sier Beckham.

Ifølge Statistisk sentralbyrå la nordmenn igjen 2,2 milliarder kroner på dagsturer over grensen bare i løpet av april, mai og juni i år.

- En større andel av disse pengene kunne blitt brukt i Norge, og vært med å sikre flere norske arbeidsplasser. Vi har etterlyst handling fra regjeringen lenge, skriver Beckham i en pressemelding.

HK-lederen gleder seg over at fagforeningsfradraget skal økes til 7.700 kroner. Regjeringen har doblet fradraget på to år. Fagorganiserte kan spare inntil 847 kroner i 2023 på dette konkrete tiltaket.

Image-text:

FORNØYD MED BUDSJETTET: Christopher Beckham er glad for at regjeringen setter av midler til å øke andelen heltidsstillinger.

Leif Martin Kirknes

Extra-info:

Statsbudsjettet for 2023

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Vinmonopolet er en populær 100-åring, men sånn har det ikke alltid vært. De beryktede - og forhatte - køene har for eksempel foreviget ordet polkø i norske ordbøker.
HK-Nytt 02.12.2022
I læreplanen står det ingenting om organisert arbeidsliv. Likevel får klasse 10GH ved Olsvik skole lære hvorfor det er lurt å være med i en fagforening. Takket være en engasjert lærer.
HK-Nytt 02.12.2022
Tusenvis risikerte å miste eller få mindre i dagpenger med budsjettforslaget som nå er skrotet.
HK-Nytt 30.11.2022
Den svenske kleskjeden må spare penger og kutter 1.500 stillinger globalt. For tidlig å si om dette rammer norske ansatte, ifølge H&M.
HK-Nytt 30.11.2022
69 Widerøe-ansatte mente de hadde rett på en jobb i Aviator og saksøkte bakkeselskapet. Det gikk ikke veien.
HK-Nytt 29.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt