BUSKAP
16.09.2019
Tilleggspoeng for rase ved klassifiseringen av slakt er ikke noe nytt, men for NRF vekker det større diskusjon enn overgangen til lengdemåling.
Rasmus Lang-Ree Fagsjef klassifisering i Animalia, Morten Røe orienterte på et møte i Geno i juni om overgangen fra subjektiv bedømming ved klassifisører til lasermålinger av lengden på slaktet. Målet er å fange opp slakteutbyttet eller som Morten forklarte; vekten av volumet.
Mer kjøtt og mindre bein ved bedre klasse
Konvekse slakt (korte og muskelsatte) gir høyere volumvekt enn lange og mer konkave slakt. Morten presenterte statistikk som viser klar sammenheng mellom EUROP-klasse og prosent kjøtt i fettfri vare. I P- vil prosenten være 71, mens den i E+ er på 82 prosent. Beinprosenten går ned fra 26 i P- til 15 i E+.
Tre elementer
Klassifiseringen består av tre elementer. Det ene er alder, kjønn og rase der det hentes opplysninger fra Husdyrregistret. Kjøttf
Gå til medietMer kjøtt og mindre bein ved bedre klasse
Konvekse slakt (korte og muskelsatte) gir høyere volumvekt enn lange og mer konkave slakt. Morten presenterte statistikk som viser klar sammenheng mellom EUROP-klasse og prosent kjøtt i fettfri vare. I P- vil prosenten være 71, mens den i E+ er på 82 prosent. Beinprosenten går ned fra 26 i P- til 15 i E+.
Tre elementer
Klassifiseringen består av tre elementer. Det ene er alder, kjønn og rase der det hentes opplysninger fra Husdyrregistret. Kjøttf