AddToAny

Ransaking krever skjellig grunn til mistanke, mens visitasjon kan skje ut fra langt lavere beviskrav

Ransaking krever skjellig grunn til mistanke, mens visitasjon kan skje ut fra langt lavere beviskrav
I en hektisk situasjon som gjerne eskalerer, vil det fort kunne oppstå en glidende overgang mellom visitasjon og ransaking.
Boken «Ordensjuss» beskriver viktigheten av at politiet har det klart for seg om undersøkelsen som foretas er en visitasjon eller ransaking. I en hektisk situasjon tilsier muligheten for at viktige bevis går tapt at tjenestepersonen må ta raske avgjørelser. Situasjonene kan være svært ulike og av plasshensyn vil det ikke være mulig å kunne gå inn på alt.

Jeg har for tiden tre ulike saker som handler om visitasjon og ransaking. Faktum er noe forskjellig, men felles for alle er om vilkårene for ransaking var oppfylt.

Reglene

Visitasjon, i motsetning til ransaking, er hjemlet i politiloven. Det tilligger politiet selv å foreta beslutningen. Forskjellen mellom en ordensmessig visitasjon og en straffeprosessuell ransaking består først og fremst i at det er ulike årsaker som lig

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Erfaringene fra politidistriktene som har testet droner i arbeidet er så gode, at politidronene snart vil komme i tjeneste i hele landet.
Politiforum 24.11.2020
Konsekvensen av dommen mot Eirik Jensen er at det nå vil stilles spørsmål ved den jobben han har gjort de siste 20-30 årene.
Politiforum 24.11.2020
Politiforum har vært i kontakt med Eirik Jensen, som soner i Kongsvinger fengsel. Han ønsker ikke å kommentere saken eller dommen mot seg, eller få opplest hva Einar Aas har uttalt seg om ham.
Politiforum 24.11.2020
Ane Kvaal og Geir Solem er utnevnt til visepolitimestre i henholdsvis Vest og Øst politidistrikt.
Politiforum 23.11.2020
Justisminister Monica Mæland sier det er viktig at slike resultater, som de som kom frem i Politiforums undersøkelse, følges opp.
Politiforum 23.11.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt