AddToAny

Rødt vil ha lik dagpengesats for alle arbeidsløse

Rødt vil ha lik dagpengesats for alle arbeidsløse
- Ulike dagpengesatser skaper et A- og B-lag av arbeidsløse, sier Liv Åshild Stensholt Gilje, som mistet jobben før koronakrisa. Rødt vil heve dagpengesatsene for alle arbeidsløse, og får støtte fra HK og Fellesforbundet.
Liv Åshild Stensholt Gilje mistet jobben i fjor sommer da forlaget hun jobbet i begynte å skrante. Siden har hun søkt et utall jobber, uten hell. Derfor er hun henvist til å leve på dagpenger fra Nav, som utgjør 62,4 prosent av den tidligere lønna hennes. De som har mistet jobben som en følge av koronakrisa får imidlertid 80 prosent av de første 300.000 kronene (3G) av lønna si i dagpenger, deretter 62,4 prosent av lønn opp til 600.000 (6G).

- Det er ekstremt urettferdig. Hvordan går det an å gjøre sånn forskjell på folk? Hvorfor har de som har blitt arbeidsløse nå høyere status enn vi som har vært det i lengre tid? De har til smør på brødskiva, det har ikke vi. Ulike dagpengesatser skaper et A- og B-lag av arbeidsløse, sier en frustrert Gilje til HK-Nytt.

80 prosent av lønna til alle

HK-medlemmet får støtte av Rødt, som foreslår å gi alle arbeidsløse dagpenger tilsvarende 80 prosent av lønna.

- I dag er arbeidsløse som mottar dagpenger delt i et a-lag og et B-lag. De som var arbeidsløse før koronakrisa brøt ut, får mindre i dagpenger. Det er urettferdig, derfor krever vi likebehandling, sier Moxnes.

- De som var ledige før korona brøt ut sliter mer enn noen gang med å få jobb. Det alvoret har ikke regjeringa tatt innover seg. De oppfører seg som om situasjonen og tiltakene er midlertidig. Det har gitt en håpløs urettferdighet for dem som var permitterte og ledige allerede før koronakrisa, fortsetter han.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

- Urettferdig, fra HK

HK-leder Christopher Beckham støtter Rødt krav.

- Det er jeg helt enig i. Det er fryktelig urettferdig at det gjøres forskjell, sier han.

Beckham har full forståelse for Liv Åshild Stensholt Giljes frustrasjon. Han er også oppgitt over at de som står uten arbeid som en følge av koronakrisa ikke har fått utbetalt dagpenger.

- Regjeringen leverer krisepakker til næringslivet, mens de arbeidsledige ennå ikke har fått utbetalt pengene sine. Det er en systemsvikt, og det er regjeringens ansvar, tordner han.

Støtte fra Fellesforbundet

Også Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, vil ha en lik dagpengesats for dem som mistet jobben før og etter koronakrisa.

- Fellesforbundet har også stilt krav om dette. Om du ble permittert før eller etter 12. mars, skal du ha de samme rettighetene, sier han til HK-Nytt.

Eggum viser til at Fellesforbundets landsmøte i fjor høst vedtok at de vil jobbe for at dagpengene skal gi en ytelse på minst 70 prosent av lønna.

- Det er veldig bra om vi kan får et nivå på dagpengene som gjør at folk kan leve et normalt liv og kan betale regningene sine selv om de blir permittert. Mange av våre medlemmer jobber i sektorer som er konjunkturutsatt, og hvor folk går ledige og venter på at bedriften får nye oppdrag. Fellesforbundet, og bedriftene, er opptatt av å ha gode ytelser under permittering, sier han.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Kriseprogram

Rødts forslag legges fram på Stortinget onsdag i neste uke som en del av et større kriseprogram, og som et alternativ til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett som skal vedtas om kort tid.

- Vi trenger et kriseprogram for å håndtere ledigheten. For å få folk i jobb, men også for å sikre vilkårene for de arbeidsledige. Både LO og NHO frykter ledigheten vil bite seg fast på et historisk høyt nivå i flere år, sier Moxnes.

Rødts kriseprogram inneholder også krav om å utrede en offentlig arbeidsformidling, opprettelse av en bemanningspool i industrien, og tiltak for lærlinger og kompetanseprogram for ulike bransjer.

Image-text:

LIKT FOR ALLE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes foreslår at dagpengene skal tilsvare 80 prosent av lønna, uansett om folk ble stående uten arbeid før eller etter koronakrisa.

Martin Guttormsen Slørdal

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Janne Katrin Haukåssveen har vært permittert siden 18. mars. Flere midlertidig ansatte er tilbake på jobb igjen, men hun har ikke fått tilbake vaktene sine.
HK-Nytt 30.06.2020
Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
HK-Nytt 30.06.2020
Det var jo ikke slik denne våren skulle bli. Ikke for dem, ikke for noen. Maja og Simon skulle jobbe litt ekstra, en rød-dag her og der, for å tjene litt mer.
HK-Nytt 29.06.2020
Færre sommerjobber og større press på unge arbeidstakere gjør at det enda viktigere å gå sommerpatrulje, mener Henrik Drivenes, leder i HK ungdomsråd.
HK-Nytt 29.06.2020
HK region Østlandet Sør foreslår forbundsansatt og tidligere SV-politiker Lena Reitan som ny nestleder. Det begynner å bli trangt om plassen i HK-toppen.
HK-Nytt 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt