AddToAny

Psykologifaget må bidra sterkere til en mer bærekraftig organisering av arbeidslivet

Norske arbeids- og organisasjonspsykologer må følge opp de nye globale initiativene for å demokratisere arbeidsplasser, skriver Brita Bjørkelo og Guy Notelaers.
Forfatterinfo

Brita Bjørkelo

Brita Bjørkelo er utdannet psykolog, og jobber som professor ved Politihøgskolen og Oslo Nye Høyskole. Hun initierte og er i dag medlem av forskergruppen Organisasjon og ledelse ved Politihøgskolen.

Guy Notelaers

Guy Notelaers er professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han er medlem av forskningsgruppen for arbeidsmiljø, ledelse og konflikt (FALK).

Det pågår en global bevegelse for å øke andelen av sosialt bevisste og arbeiderdrevne bedrifter som tar økonomiske, sosiale ogklimavennlige hensyn (Ferreras, Méda & Battilana, 2020). Democratizingwork.org, som bevegelsen heter, avholdt nylig sitt første Global Forum, hvor forskere og praktikere diskuterte hvordan vi kan oppnå en større grad av demokratiserte arbeidsplasser.

Parallelt med dette globale og tverrfaglige initiativet har en gruppe arbeids- og organisasjonspsykologer foreslått 10 anbefalinger for å sikre en bærekraftig fremtid for faget (Bal mfl. 2019). Anbefalingene (her oversatt og omarbeidet av forfatterne) er rettet til arbeids- og organisasjonspsykologer:

Vi har et ansvar ovenfor individer: Arbeids- og organisasjonspsykologer må ta utgangspunkt i individers helse og velvære når vi forsker, og ha dette som sentrale forskningsspørsmål, over og forbi næringsinteresser.

Vi har et ansvar overfor oss selv: Vi må være oss selv bevisst den enorme arbeidsmengden og det presset som finnes i akademia, og beskytte vår egen hele og velvære.

Vi har et ansvar for å redusere forskjeller: Vi må jobbe for å redusere forskjeller og få ned antallet usikre og midlertidige stillinger i akademia.

Vi har et ansvar for vårt forskerfellesskap: Vi må bryte stillheten, dele våre erfaringer, og vise solidaritet.

Vi har et ansvar som veiledere og ledere: Vi må ta utgangspunkt i å sikre helse og velvære når vi leder og organiserer.

Vi har et ansvar for hvordan arbeid organiseres på universitetene: Vi må tillate oss selv å være indre motivert i vårt arbeid og demokratisere måten vi setter oss mål for å få det til i praksis.

Vi har et ansvar for hvordan publiseringssystemet er organisert: Vi trenger å tenke nytt om systemet for publisering og finansiering («publish-or-perish») som er basert på ubetalt akademisk arbeid, og utvikle bedre måter å kommunisere forskningen v�

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Mange tidligere ELTE-studenter får ikke jobbe som det de har brukt fem år på å utdanne seg til: - Vi står i et vakuum vi ikke kommer oss ut av.
Psykologisk.no 20.01.2022
For 20 år siden var heroin hovedårsaken til overdosedødsfall, og menn var den dominerende gruppen. I dag er det mest av smertestillende legemidler, og kvinneandelen ser ut til å stige, melder rop.no.
Psykologisk.no 18.01.2022
Men hva man har lett for å bli hekta på, og hvorfor, varierer i stor grad, forteller psykolog og spillutvikler Gaute Godager i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 17.01.2022
Psykologisk.no starter det nye året med å utvide redaksjonen. Synnøve Fonneland trer nå inn i et ettårig engasjement som avisas fjerde journalist.
Psykologisk.no 17.01.2022
For snart tjue år siden regnet en britisk psykolog seg frem til hvilken dag i året som er den mest deprimerende. Han landet på den tredje mandagen i januar - dagen i dag.
Psykologisk.no 17.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt