AddToAny

Psykologer trenger mer kulturforståelse

Psykologer trenger mer kulturforståelse
Kommende psykologer lærer for lite om samfunnsansvaret sitt og hvordan kulturen former oss som mennesker, skriver grunnlegger av Psykologistudenter Uten Grenser, Anja Hallan-Wolff.
KULTUR OG SAMFUNN: Psykologiutdanningene har vært for lite opptatt av kulturforskjeller og av samfunnsansvaret vi får som fagfolk i psykologi. Det skriver grunnleggeren av Psykologistudenter Uten Grenser, Anja Hallan-Wolff. Her ser vi et utvalg studenter fra foreningens landstreff sommeren 2017. Psykologer trenger mer kulturforståelse

30. nov. 2017. Sist oppdatert: 30. nov. 2017.

Etnosentrismen i psykologien møtte jeg første gang på introduksjonsdagen til profesjonsstudiet. Da ble vi fortalt at det ikke var noen vits å dra på utveksling, for verdens beste profesjonsstudium fant man i Trondheim.

Følelsen av at noe skurret og manglet på studiet, økte for hvert semester. Hvorfor var det ingen som snakket om betydningen av kultur? Hvor var bevisstheten rundt ansvaret vi har som fagpersoner? Hvor var refleksjonene rundt det at vestlige psykologiske konsepter blir anvendt uten videre i andre deler av verden? Dette førte til at jeg tok initiativ til opprettelsen av Psykologistudenter Uten Grenser (PUG) våren 2015.

ARTIKKELFORFATTER: Anja Hallan-Wolff er student på profesjonsstudiet i psykologi ved NTNU og grunnlegger av interesseforeningen Psykologistudenter Uten Grenser.

Psykologistudiet mangler fokus på kultur og blir dominert av det biologisk-vitenskapelige paradigmet i psykologien. Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse har konkludert på en lignende måte: «blivende psykologer forberedes for dårlig til å arbeide med et stort etnisk og kulturelt mangfold i dagens samfunn» (Kale & Holt, 2016).

[ Artikkelen fortsetter under annonsen.] I dag har Psykologistudenter Uten Grenser avdelinger i Trondheim, Oslo, Bergen og Tromsø. Over hundre frivillige studenter har bidratt aktivt siden 2015. Vi har arrangert over 40 foredrag og kurs om alt fra menneskerettigheter, til radikalisering av ungdommer, og bruk av tolk. Vi har sendt 17 studenter på praksisopphold i Norge og utlandet. PUG har bidratt til at Nasjonalt profesjonsråd for psykologiutdanningen har satt ned en arbeidsgruppe for å vurdere om kulturpsykologi skal bli en standard ved alle profesjonsutdanningene. Vi har ellers kommet med utallige forslag til pensu

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Omring deg med gode venner. Det er ett av de tre kloke rådene fra den greske filosofen og livsnyteren Epikur, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 22.10.2020
For første gang har profesjonsstudenter ved UiT Norges arktiske universitet utformet digitale kurs for å fremme psykisk helse, som en del av studiepraksisen. Et av kursene tar for seg stressmestring.
Psykologisk.no 20.10.2020
Du og teamet ditt kan gi bedre kollegastøtte på minst fire måter. Nå har vi et ekstra ansvar for å se, kommunisere og inkludere hverandre på jobb, skriver organisasjonsutvikler Espen Syse Houge.
Psykologisk.no 20.10.2020
Tegneserieskaper Christopher Nielsen mener at mennesket er grunnleggende misfornøyd, og at samfunnet hadde vært vesentlig bedre hvis bare vi alle aksepterte at vi er ufullkomne. Han er ukas gjest i podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 17.10.2020
Over 500 barn som har blitt utsatt for vold og overgrep, deler nå sine råd og erfaringer i en ny bok. Der forteller de også hva de trenger fra de voksne i barnehage, skole, helsetjenester, barnevern og fra politi.
Psykologisk.no 16.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt