AddToAny

Psykologen som levde

Psykologen som levde
Da jeg søkte etter artikler om selvmordstanker hos psykologer, ble jeg slått av hvor lite det var å finne, skriver Anonym Psykolog.
Forfatterinfo

Anonym Psykolog

Anonym Psykolog er psykolog i Norge.

Så lenge jeg kan huske, har det vært en kjerneverdi for meg i min profesjonelle yrkesutøvelse, og mitt syn på eksistensen for øvrig, at vi mennesker grunnleggende sett er resiliente vesener som både kan og vil stå gjennom motgang så lenge vi finner en mening med å fortsette. I perioder av livet vil vi alle være mer sårbare, enten fordi vekten av motgangen blir for mye å bære, eller fordi vi ikke klarer å søke eller å gi oss selv den støtten som trengs for at vekten av motgangen kan bli overkommelig.

Som en relativt ung psykolog med etter hvert noen års fartstid, måtte jeg plutselig en dag innse at min egen last hadde blitt for mye å bære. Det følgende er en kortfattet, personlig, om enn noe overfladisk beretning om min personlige kamp med depresjon, og om samspillet mellom yrkesforståelse, rolleutøvelse og personlige sårbarheter og ressurser på veien inn i og ut av lidelse.

Anamnese

Vi kommer vel ikke foruten en kortfattet anamnese, altså pasientens egen redegjørelse for sin sykehistorie.

Selv er jeg oppvokst i en typisk kjernefamilie, der det alltid har vært noen å lene seg på i vanskelige tider. Oppveksten min var likevel ikke alltid like enkel, og langvarig utenforskap i skolen kan gjøre ett og annet med selvbildet. I tenårene fikk dette utslag i form av noen depressive episoder, med suicidtanker og -planer som jeg ikke ønsket å snakke om med noen.

Selv da jeg som tenåring stod på fjellskrenten i hjembyen og hadde tanker om å hoppe - med usikker intensjon - var det ingen som visste hvordan jeg hadde det.

Et overlevelsesinstinkt og et håp klarte likevel å holde meg tilbake fra å handle på disse impulsene. Ting vil bli bedre, tenkte jeg, og tanken på å forvolde skade på de jeg var glad i, var for mye til at jeg klarte å handle.

Der og da, sett i retrospekt, handlet den uutholdelige lidelsen om en mangel på tilhørighet, og skam over ikke å være det mennesket jeg trodde at de rundt meg ønsket og trengte at jeg skulle være.

Om vi spoler fremover noen år, så fant jeg heldigvis etter hvert samhold og vennskap som gjorde at jeg fikk bygget opp en tro på min egenverdi som menneske.

Inn i psykologien

Min (iallfall bevisste) motivasjon for å gå inn i psykologien var aldri for å hjelpe meg selv, og innen studiene ble påbegynt, følte jeg meg mer robust og sterk enn noensinne. Min vei inn i psykologien var for å hjelpe andre mennesker, for lite gav mer mening til min tilværelse enn nettopp det.

Konturene av dette merket jeg allerede i perioder der jeg selv hadde det vondt. Det å kunne bidra med det en hjelpende hånd, en trøstende samtale eller gledelig selskap til de som trengte det, var ikke bare en distraksjon fra min egen tristesse, men en aktiv oppbygging av et verdigrunnlag som ville bli sentralt for hele min person. Lidelsen ha

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair og TikTok-psykolog Maria Abrahamsen Østhassel er begge oppnevnt til utvalget som skal se på kvinnehelse og helse i et kjønnsperspektiv.
Psykologisk.no 08.03.2021
I metakognitiv terapi jobber du ikke bare med hva du tenker på, men hvordan du tenker på det. Det er tema i denne episoden av Pia og psyken, gjestet av Sverre Urnes Johnson.
Psykologisk.no 08.03.2021
- Dette er en veldig klar melding fra brukerne om at de ikke har blitt tilstrekkelig informert og involvert i behandlingsforløpene sine. Dette tar vi innover oss, sier Kim Edgar Karlsen i Psykologforeningen til Dagens Medisin.
Psykologisk.no 04.03.2021
Mange pårørende, særlig de som bor sammen med et familiemedlem som lider av demens, forteller at de passer på familiemedlemmet døgnet rundt, skriver Ingun Dina Ulstein i boken «Psykisk helse hos eldre».
Psykologisk.no 03.03.2021
For mange elever er terskelen for høy for selv å henvende seg til «noen», enten det er til helsesykepleier eller en psykolog, skriver Anders Lorentz og Thomas Rasmussen, som er tillitsvalgte i Skolenes Landsforbund og Fellesorganisasjonen.
Psykologisk.no 02.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt