AddToAny

Professor advarer mot ordlyden i UiOs foreslåtte klimastrategi

Enkelte av formuleringene i utkastet til klimastrategi for UiO er egnet til å svekke strategiens legitimitet hos forskere, advarer professor Carl Henrik Knudsen.
UiOs lenge varslede klima- og miljøstrategi er snart på plass. Om alt går etter planen, blir den vedtatt av universitetsstyret i desember.

I ettermiddag inviterer UiO studenter og ansatte til debattmøte om strategien som nå er på høring. Fram til og med fredag denne uken kan alle som ønsker det dessuten komme med innspill til utkastet på UiO.no.

Innspillene som er kommet inn til nå er ikke så mange. Til gjengjeld er enkelte av dem nokså tydelige. Noen mener strategien på visse punkter ikke går langt nok og er for uforpliktende. En professor på HF benytter merkelappen «aktivisme» og ber om at utkastet avvises.

Skal utdanne «endringsaktører»

Klimastrategien skal være en brobygger mellom Strategi 2030 og mer konkrete tiltaksplaner, har leder for strategiarbeidet, UiO:Energi-direktør Vebjørn Bakken tidligere forklart i Uniforum. Med seg i arbeidet har han hatt kjente miljøprofiler som professor Dag O. Hessen og førsteamanuensis Elin Lerum Boasson, i tillegg til flere andre.

Det 16 sider lange dokumentet er delt inn i overskriftene «Utdanning», «Forskning», «UiO i møte med samfunnsutfordringer», «Klimagassutslipp og et grønt campusliv» og «Organisasjon og styringsstruktur».

Undertemaene forankres alle i Strategi 2030 og inkluderer overordnede mål, delmål og forslag til tiltak.

Blant delmålene på utdanningsfeltet er å «Gi alle studenter, tidlig i studiet og uavhengig av studieprogram, forskningsbasert og grunnleggende kunnskap om klima og miljø, samt generiske ferdigheter til å bli en endringsaktør».

Det overordnede målet om klimagassutslipp er at «UiO skal redusere klimagassutslippet med minst 50 % innen 2030, scope 1+2 skal kuttes med hele 90% innen 2030.»

Blant forskningsdelmålene er at UiO skal «Sikre at all forskning vurderer hensynet til klima og

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Det er vanskelig å se at den akademiske frihet generelt skal kunne overprøves med basis i strategien, men det er naturligvis utmerket at man unngår formuleringer som kan mistolkes, i verste fall misbrukes.
Uniforum 15.10.2021
No er det heilt klart, Noregs nye forskings- og høgare utdanningsminister heiter Ola Borten Moe og er første nestleiar i Senterpartiet. Og i ettermiddag flytta han inn på statsrådskontoret i Kunnskaps-departementet.
Uniforum 14.10.2021
Halvparten av UiOs fakulteter er usikre på klimastrategiutkastets forenlighet med akademisk frihet. Høringen avdekker også skepsis mot å utdanne endringsaktører.
Uniforum 14.10.2021
UiO-professor Jan Helge Solbakk meiner det er ei uheldig timing med debatt om auken i talet på utanlandske forskarar, samtidig som ein ser politiske strøymingar i ei brunare retning i Europa. Han får motbør frå professorkollega Øyvind Østerud.
Uniforum 14.10.2021
Universitetet i Oslo er mellom dei 51 beste universiteta i verda om du skal studera samfunnsvitskaplege fag. Det slår Times Higher Education klart i 2022-rangeringa over universitetsfag.
Uniforum 13.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt