AddToAny

Private investorer tjener stort på salg av forskningsselskaper som staten har sponset med 170 millioner

28 oppstartselskaper fra forskningsmiljøene har mottatt 170 millioner kroner fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Når de samme selskapene selges, tjener private fondsforvaltere penger.
Men investorene skaffer selskapene enda større verdier, påpeker både investor og TTO-direktør.

I rundt ti år har innovasjonsmiljøene tilknyttet universiteter i Norge, samarbeidet med investeringsselskapet Televenture med investor Rune Rinnan i spissen. Selskapet har spesialisert seg på såkalte venturefond.

Gjennom fondene kan investorer som er villige til å ta stor risiko, putte penger i oppstartbedrifter som hovedsaklig har sitt utspring fra universitetenes teknologioverføringsbedrifter (TTO-ene) eller forskningsinstituttene. Målet er fortjeneste når selskapene forhåpentligvis selges noen år senere.

I en periode spilte venturefondene som ble opprettet i samarbeid med TTO-ene og forvaltet av Televenture og Rune Rinnan - fire fond som alle går under navnene Norsk Innovasjonskapital (NIK) I-IV - en viktig rolle i å sørge for kapital til selskapene.

Fondene ble opprettet i en tid der få andre var villige til å ta risikoen. Derfor fikk fondene investere i ekstra mange oppstartselskaper basert på forskning.

Vi har skaffet nesten én milliard kroner i ny risikokapital innen tidlig investering. Rune Rinnan Investor og forvalter av fond i Televenture

Tjener når selskapene selges

Fredag omtalte Dagens Næringslivhvordan finansmannen Rune Rinnan og hans partnere i Televenture også satt med andeler i selskapene, etter at de eierskap ble overført til NIK-fondene.

På veien dit gjennomføres emisjoner, der investorene putter friske penger inn i selskapene for å få dem til å gå rundt og forhåpentligvis vokse.

DN skriver imidlertid at Rinnan og Televenture bare har skutt inn rundt tre millioner kroner i selskapene, mens de andre investorene har puttet flere hundre millioner inn selskapene.

Det betyr at Rinnan og Televentures eierskap i selskapene gradvis blir mindre, men også at muligheten for en fortjeneste ved salg øker, siden selskapene vokser med tiden. Overskuddet kommer på toppen av forvaltningshonorarer og suksesshonorar. Ifølge DN har Televenture tatt ut 124 millioner i forvaltningshonorarer fra de fire fondene.

Fokuset på at Rinnan og Televenture puttet lite penger inn i selskapene sammenlignet med de andre investorene, får Rinnan selv til å steile.

- Den fremstillingen er fullstendig satt på hodet. Man må skille på rollene som forvalter og investor. Det er mine partnere og jeg som etablerte og startet NIK-fondene. Verdiene som er lagt til grunn var basert på utviklet konsept, strategi, analyse, porteføljeutvelgelse, selskapsgjennomgang og oppstartskostnader for NIK-fondene bygget opp over tid, og den risiko vi som etablerere av fondet har tatt, sier Rinna

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt