AddToAny

Politimann saksøker egen arbeidsgiver etter varslingssak: - Jeg opplevde at jeg ble ignorert og motarbeidet

Politimann saksøker egen arbeidsgiver etter varslingssak: - Jeg opplevde at jeg ble ignorert og motarbeidet
Polititjenestemannen Espen Bø mener han ble utsatt for gjengjeldelse etter å ha varslet om manglende etterforskning av menneskehandelsaker i Vest politidistrikt. Mandag starter rettssaken i Bergen tingrett.
I november 2017 varslet etterforsker Espen Bø om alvorlig kritikkverdige forhold knyttet til både manglende inngripen og etterforskning innenfor menneskehandelsaker i Vest politidistrikt.

Bø jobbet da ved seksjon for organisert kriminalitet, avsnitt for menneskehandel (Exit).

Kort tid etter ble han omplassert mot sin vilje, og Bø svarte med å saksøke staten ved Justisdepartementet.

Mandag starter rettssaken i Bergen tingrett, hvor Bø krever erstatning for gjengjeldelse han hevder seg utsatt for etter at han varslet.

Varslet om åtte forhold

Nyheten om at Bø hadde slått alarm sprakk i VG i 2018. Da kom det frem at politiet i Bergen hadde «mottatt informasjon om flere straffbare forhold med 21 års strafferamme, uten å foreta seg noe».

Sakene dreide seg om grov vold og voldtekt av kvinner i en sårbar situasjon og i flere tilfeller skulle politiet ha fått beskjed om at disse sakene ikke skulle etterforskes, skrev avisen. Videre kom det frem at «det ikke er blitt grepet inn for å stanse pågående kriminalitet der liv og helse kunne være var i fare».

Bø kom også med, hva VG omtalte som «oppsiktsvekkende» kritikk av ledelsen i politidistriktet, som gikk ut på at Bø og andre hadde opplevd å bli «motarbeidet, mistenkeliggjort og kneblet av ledelsen». I varselet skal det også ha blitt hevdet at bevisene i sakene forsvant i stor grad over de neste månedene.

Politiforum har intervjuet Espen Bø om hvordan han opplever å ha stått i denne langvarige prosessen. Men han ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i media, og gir derfor ikke ut varselet om gjengjeldelse som er rettet mot Vest politidistrikt.

Politiforum har fått innsyn i sluttinnleggene i saken. Her kommer det frem at «Bø gjør gjeldende at han varslet om kritikkverdige forhold knyttet til alvorlige rettsbrudd overfor sårbare kvinner som var utsatt for mulig menneskehandel, tvangsprostitusjon, vold/legemsbeskadigelse (). Han opplevde at forholdene ikke ble håndtert/etterforsket i samsvar med gjeldende lov- og regelverk».

Varselet skal ha tatt for seg åtte konkrete hendelser.

- Ble ignorert

Allerede i 2016 var

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Søknadsfrist: Ved Politihøgskolens avdeling for etter- og videreutdanning er det ledig en fast stilling som avdelingsleder. Vi søker en strategisk, utviklingsorientert og engasjert leder med solid ledererfaring.
Politiforum 15.04.2021
Søknadsfrist: Ved Politihøgskolens bacheloravdeling i Oslo er det ledig en fast stilling som avdelingsleder. Vi søker en strategisk, utviklingsorientert og engasjert leder med solid ledererfaring.
Politiforum 14.04.2021
Politistudentenes kraftige kritikk mot serien viser hvor sterkt motivert norske politistudenter allerede er for operativt politiarbeid, også for de operative spesialenhetene.
Politiforum 14.04.2021
Rapporten konkluderer med at enkelte påtalejurister i Øst politidistrikt har hatt et uforsvarlig arbeidsmiljø, men at dette ikke er tilfelle for påtalejuristene generelt.
Politiforum 13.04.2021
I løpet av det siste året kan jeg ikke si at «kjeltringen» har endret adferden sin spesielt eller tatt hensyn til korona. Det har fortsatt vært behov for fysiske pågripelsesteknikker og inntransporter.
Politiforum 12.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt