AddToAny

Politiledere mangler systematiske planer for å øke kompetansen, ifølge ny forskning

Politiledere mangler systematiske planer for å øke kompetansen, ifølge ny forskning
Gjengkriminalitet, digital svindel og lovbrudd på tvers av landegrenser øker. Men politiet mangler systemer for å øke kompetansen i etaten, ifølge politiets toppledere.
Tradisjonelle lovbrudd synker i Norge, mens nye former for kriminalitet øker.

Organisert kriminalitet, som omreisende tyveriraid og menneskehandel over landegrenser, er blitt mer utbredt. Og lovbruddene utføres i større grad digitalt, som ID-tyveri, økonomisk svindel over internett og datainnbrudd i bedrifter.

Nigeriabrev er erstattet av eposter, hvor mottakeren er den «heldige arvingen» til en stor formue. Haken er bare at man må betale noen tusenlapper for å få pengene overført...

- Man kan si at det er en utvikling fra lokale til digitale røvere, sier førsteamanuensis Rune Glomseth ved Politihøgskolen i Oslo.

Det samme skjer i flere europeiske land.

Digital svindel og organisert kriminalitet vil øke

Denne trenden kommer bare til å bli sterkere i tiden fremover, mener toppledere i den norske politietaten.

Men hvor godt skodd er politiet til å møte moderne former for kriminalitet samtidig som de skal forebygge og oppklare tradisjonelle lovbrudd?

Ikke gode nok, innrømmer toppledere i det norske politiet og påtalemyndigheten.

Politiet mangler planer og organisering av systematisk kompetanseøkning og læring. Topplederne i politiet innrømmer at de har for lite organisering og fokus på dette.

Det er et av hovedfunnene i en ny rapport som førsteamanuensis Rune Glomseth ved Politihøgskolen har utgitt. Han forsker på organisasjon og ledelse.

- Jeg ville spørre lederne direkte om utviklingstrekk i etaten, fremtidige utfordringer, endringer i ledelse og ledelsesprosesser og eventuelle barrierer for utvikling, sier Glomseth til forskning.no.

Politidirektører og politimestere

Glomseth har intervjuet 16 toppledere i politiet og påtalemyndigheten om hva omorganiseringen etter Politireformen har ført til.

(Foto: privat)

Tidligere politidirektør Odd Reidar Humlegård, nåværende politidirektør Benedicte Bjørnland og tidligere r

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Forskingsamarbeidet i FRAM - Nordområdesenter for klima- og miljøforskning har fått ny ledelsestruktur.
forskning.no 08.07.2020
Det lille pattedyrets evne til å endre omgivelsene sine kan være en brikke i et stort miljøproblem, frykter forskere.
forskning.no 08.07.2020
Vil du bruke sommeren til å få familien til å kaste mindre mat? Her er noen tips.
forskning.no 07.07.2020
Svangerskapskvalme opptrer ofte på ettermiddagen og kvelden også, ifølge en ny studie. Forskerne mener begrepet morgenkvalme er misvisende og mener vi bør slutte å bruke det.
forskning.no 07.07.2020
KRONIKK: Det fine med forskning på sport og idrett, er at det gjør det mulig å observere fenomener som ofte er vanskelig observerbare i andre verdener.
forskning.no 07.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt