AddToAny

Politibetjent sa at dødsulykke kunne være selvmord, og ble gjengitt i medier: Nå tar alle parter selvkritikk

Politibetjent sa at dødsulykke kunne være selvmord, og ble gjengitt i medier: Nå tar alle parter selvkritikk
«Åpenheten hadde som formål å forebygge at pressen skrev om saken.»
Sør-Vest politidistrikt har selv konkludert med at mediekontakten etter en dødsulykke i Rogaland i fjor høst, gir grunnlag for kritikk mot politiet.

Det viser dokumenter Journalisten har fått tilgang på.

Ble gjengitt i lokalmedier

I politiets egen beskrivelse bekrefter en politibetjent at han ga en uttalelse til medier på ulykkesstedet, om at det var mye som tydet på at ulykken var gjort med hensikt.

Uttalelsen ble omtalt i tekst og vist i et sampublisert videointervju hos både avisen Agder og Dalane Tidende samme dag.

Men uttalelsen var ikke ment for gjengivelse, mener politibetjenten, som ifølge politiets oppsummering viser til at « åpenheten hadde som formål å forebygge at pressen skrev om saken.»

Journalisten har sett en anonymisert klage sendt til Sør-Vest politidistrikt, og svaret der politidistriktet selv konkluderer med at saken gir grunnlag for kritikk mot politiet.

Klageren skriver at klagen ble sendt i overenskomst med den avdødes familie.

- Ikke greit

I svaret til klageren kommer politiet med en uforbeholden unnskyldning:

«Politiet vil med dette beklage at vår uttalelse til media ble en ekstra belastning for familien i en slik vanskelig og tung tid. Det er ikke greit med slike uttalelser. Informasjonen vi gir til offentligheten skal være strengt refererende og det skal særlig legges vekt på personvernet og privatlivets fred», står det i svaret.

Politiet opplyser også at de har kontaktet familien i forbindelse med saken.

«Vi skal ta denne hendelsen med oss videre som en ekstra påminnelse om hvor viktig det er å utgi saklig og nøktern informasjon», står det videre i svaret.

I november ble saken oversendt Politidirektoratet for behandling.

Redaktør: - For raskt ute

Også lokalavisene som gjenga uttalelsen fra politibetjenten, tar selvkritikk.

Agder-redaktør Kristen Munksgaard bekrefter at de først publiserte, så avpubliserte, et videointervju med en politibetjent.

Redaktør Kristen Munksgaard. Foto: Avisen Agder

- Han uttalte at det kunne se ut som hendelsen var gjort med vilje, og vi viderebrakte dette. Etter reaksjoner fra lokalmiljøet valgte vi å avpublisere, sier Munksgaard til Journalisten.

Han legger til:

- Vi kunne ikke la være å omtale saken, men i ettertid ser jeg at vi nok var for raskt ute med å viderebringe den uttalelsen. Derfor ble den også fjernet fra vår nettside.

Har beklaget

Dalane Tidende-redaktør Alise Lea Tiller forteller at avisa har beklaget overfor familien til den avdøde, etter at de publiserte Agders artikkel via Amedia-samarbeidet.

- Dalane Tidende står naturligvis selv ansvarlig for alt vi publiserer. Vi ble kontaktet av familien, og beklaget overfor dem at vi hadde publisert uttalelsen, sier Tiller.

- Vi ville ikke publisert spekulasjoner om slikt fra annet hold, men vurderer jo politiet som en troverdig kilde. Det var også en stor ulykke med øyevitner, så den var naturlig å omtale. Men vi ser i ettertid at vi ikke hadde trengt å publisere på denne måten, og vi valgte å beklage overfor familien, avslutter Tiller.

Image-text:

Både politi og media tar selvkritikk etter dekningen av en ulykke i Rogaland.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Handler om mest mulig troverdighet rundt ordningen. - Jeg må si jeg er overrasket over anbefalingen fra Medietilsynet, skriver stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) til Journalisten.
Journalisten 08.03.2021
Utenriksministeren inviterte fem korrespondenter til kvinnedagfrokost.
Journalisten 08.03.2021
Gjennomsøkte redaksjonslokaler. Fem uavhengige medieselskaper, blant dem Myanmar Now, er fratatt tillatelsen til å operere i Myanmar. Alle har dekket protestene mot militærkuppet 1. februar.
Journalisten 08.03.2021
Hvem representerer «den samlede presse»? I pressens etiske regelverk - Vær varsom-plakaten (VVP) - står det i første avsnitt at den enkelte redaktør plikter å legge VVP til grunn for sin virksomhet.
Journalisten 08.03.2021
Registrerte nettfronter i fire måneder. I en langlesningssak fra NRK Vestfold og Telemark, forteller NRK om en egenutviklet metode for å registrere kjønnsbalanse på nettforsidene til norske nyhetsmedier.
Journalisten 08.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt