AddToAny

Podkast som bok

Podkast som bok
Kunnskapsrikt, skravlete og noe uforløst om tidens viktigste nye teknologi.
Denne boken er til fordi Thomas Hylland Eriksen har smarttelefon. Hylland Eriksen liker teknologiske duppeditter og å lære nye ting. Han tilbringer, ifølge ham selv, en god del tid på Wikipedia. Hylland Eriksen er også en mann som liker å finne ut av hvordan ting virker i verden.

Det naturlige da, i smarttelefonens tid, er å starte en samtalepodkast. (Jeg klandrer ham ikke, jeg har gjort det samme selv.) Hylland Eriksen tilbrakte to sesonger av podkasten sin med å snakke med folk om smarttelefonens fremvekst og virkning i verden, følte et behov for å rydde i tankene, og resultatet er denne boka.

Denne ryddingen tar form av et sett med korte kapitler der Hylland Eriksen setter opp begrepspar (som global/lokal, da/nå, smart/dum, forvirrende/ordnende) og utforsker smarttelefonens felt mellom disse. Om det at boka føles skravlete og noe gjentakende skyldes dens fødsel i podkastens tegn eller denne organiseringen, kan jeg ikke si for sikkert. Sannsynligvis, som Hylland Eriksen kanskje selv ville sagt, er sannheten et sted i midten. En del av begrepsparene (som global/lokal, her/der og nær/fjern) er nemlig om ikke overlappende, så i det minste nært forbundet. Dette gjør at noen poenger kommer flere ganger, slik de kanskje ville gjort i en samtale. Poenget med at en sivilisasjon som er besatt av hastighet, aldri vil få nok av den, kommer på side 28 og igjen på side 208, at unge mennesker i Kina opplever at de for første gang får privatliv takket være smarttelefonen, på side 87 og igjen på side 187, at du alltid er universets midtpunkt på Google Maps på side 50, 55, og igjen på side 111.

Nå er alle disse tre gode poenger. Særlig det andre, om kinesiske ungdommers økte frihet, er koblet til det som ser ut til å være et av Hylland Eriksens hovedanliggender i denne boka. Det er med vilje han har kalt boka Appenes planet. Som den sosialantropologen han er, så vil han sammenlikne. Og han har rett i at mobiltelefonens standardisering - at vi alle bruker de samme eller liknende apper - og i alle fall liknende hardware - gjør det lett å sammenlikne hva vi bruker dem til. Og det er her boka yter fruktbar motstand for meg. Hylland Eriksen har lest alle de standard kritikkene av hvordan smarttelefonen har forandret vår verden, her oppe i nord. (Vi har mindre sex, ifølge Jean Twenge, vi overlater alt vi er til storebrors fetter i Silicon Valley, ifølge Evgeny Morozov, smarttelefonen endrer barns hjerner, ifølge Bjørn Gabrielsen). Hylland Eriksen er ikke uenig med disse, men han vil gjerne supplere med hvordan smarttelefonen har virket på det uregulerte arbeidslivet i Kinshasa, og flyktningers evne til å orientere seg på flukt og i leire, holde kontakt med familie og venner, og skape nye kontakter i nye situasjoner.

«Ny teknologi er forstørrelsesglass og katalysatorer», skriver Hylland Eriksen, «men det er først i ettertid at du oppdager hva den forstørrer og akselererer.» Han var ambivalent til smarttelefonen da han begynte boka, og er ikke mindre ambivalent i konklusjonen. Men det er nok fordi spørsmålet om «hvordan smarttelefonen [har] forandret verden», ikke på noen måte kan reduseres til til det bedre eller til det dårligere. Svaret er fundamentalt. Så hvilken innvirkning den har på ditt liv, kommer helt an på hvor du befinner deg i samfunnsordenen.

Hver måned anmelder Forskerforum bøker skrevet av forskere. Her finner du alle våre anmeldelser.

Image-text:

Sosialantropologen og forskeren Thomas Hylland Eriksen ser i sin nye bok på smarttelefonen og hva den gjør med oss. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Extra-info:

Fakta Thomas Hylland Eriksen Appenes planet. Hvordan smarttelefonen forandret verden Aschehoug, 2021 270 sider Veil. pris: kr 399

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt