AddToAny

Plan Norges generalsekretær om Sri Lanka-exit: - Fortalte ikke hele historien

Kari Helene Partapuoli sier hun ikke ble informert om at avslutningsprosjektet, som skulle være en «avskjedsgave» til fadderbarna på Sri Lanka, aldri ble gjennomført.
Partapuoli beklager overfor Planfaddere og fadderbarn at det ble gjort en rekke feil i nedstengningen av Plan Sri Lanka. Generalsekretæren beklager også at hun ikke har vært så "tydelig som hun burde tidlig nok".

- Det var veldig mye som gikk feil under nedstengningen på Sri Lanka. En av de tingene som skulle blitt gjort var å gi midler til skoler i områder hvor det var fadderbarn, penger som var øremerket skolemateriell. Det skjedde ikke, av administrative grunner som jeg ikke kjenner detaljene til. Vi var ikke klar over at det ikke har skjedd før Bistandsaktuelt presenterte det. Vi har nå gått en runde med vårt hovedkontor og spurt om hvorfor ikke dette avslutningsprosjektet ble gjennomført, sier Plan Norges generalsekretær til Bistandsaktuelt da vi møter henne i Plan Norges lokaler i Oslo.

- Kan du si noe konkret om dette sluttprosjektet?

- Jeg kjenner ikke detaljene. Men det som er viktig nå er at vi har spurt om det er muligheter for at man kan gjøre noe her. Vi har fått beskjed om at man skal gå en runde til med dette avsluttingsprosjektet hvor man da kan øremerke midler til skoler i områder hvor Plan-faddere bor.

- Plan gjør en kostbar nedstengning og planlegger å gjøre et avslutningsprosjekt, et slags plaster på såret Men selv det klarer Plan Sri Lanka ikke å gjennomføre. Plan sier at barna alltid er i sentrum, men det ser ikke ut som de har vært det her?

- Det er barna som skal være i sentrum når vi stenger ned eller faser ut. Men jeg forstår spørsmålet ditt. Det har vært for dårlig informasjonsflyt, det var for få som kjente til problemene på Sri Lanka. Det bidro til at vi ikke stenger ned på en god måte og jeg regner med at det er en medvirkende årsak til at det som var planlagt av avslutningsprosjekter ikke skjer. Det vi har gjort er å gå en runde til for å høre om det er noen muligheter for å få dette til. Plan fortsetter å være i kontakt med NGO-sekretariatet på Sri Lanka, og ser frem til å utforske mulighetene for å kunne støtte elevene og skolene slik intensjonen var i den opprinnelige prosjektsøknaden.

- Mange av fadderne i Norge og andre land er jo opptatt av sine barn. Vi vet at situasjonen er veldig vanskelig blant annet på grunn av covid-19 og tørke. Vet du noe om hvordan det går med barna i disse lutfattige områdene?

- Hvis det hadde vært en god nedstengning så hadde vi fått rapportert om dette. Jeg har ikke vært på Sri Lanka. Og nå har ikke vi folk på bakken i disse områdene.

- Så svaret er nei?

- Ja.

- Ble gjort mange feil

Partapouli understreker igjen det ble gjort mange feil da Plan trakk seg ut fra Sri Lanka.

- Jeg beklager sterkt overfor barna og Plan-faddere at det ble gjort en rekke feil under nedstengningen av Sri Lanka kontoret. Jeg har ikke vært tydelig nok på det tidligere og også at vi tar denne saken på alvor og vi ønsker å komme til bunns i dette. Og det er fordi vi kan ikke havne i en lignende situasjoner igjen.

- Du sier du ikke har vært så tydelig som du burde. Hvorfor har du ikke vært tydelig?

- Jeg skulle ønske jeg hadde vært tydeligere, også første gang jeg snakket med Bistandsaktuelt om denne saken. Noe av grunnen til dette er at det Bistandsaktuelt har jobbet med og de tingene som dere har fått fram har gjort at jeg sitter med et større bilde nå enn det vi gjorde tidligere. Men vi har forsøkt å svare på alle enkeltspørsmål dere har stilt. Dette er såpass komplisert og derfor har noe måttet foregå skriftlig og det var flere ting jeg ikke hadde kjennskap til.

- Når fikk Plan Norge for første gang vite om problemene på Sri Lanka?

- Først og fremst vil jeg si at vi fikk vite om det altfor sent, det er helt sikkert og det er et av de viktige læringspunktene. Denne type informasjon og denne type utfordringer må jo deles på et mye tidligere tidspunkt. For å ta det kronologisk: I desember 2019, når beskjeden om nedstengning på Sri Lanka går ut til alle, får også vi beskjed om at det raskt skal stenges ned. Vi får da informasjon om - i begrenset grad - at det er konflikter, trusselvurderinger som gjør at dette må stenges ned og at det må skje raskt. Og så blir vi jo også informerte om det som var hoveddelen av kommunikasjonen fra oss til Plan-faddere - som jo også er en del av vurderingen - det som handler om utviklingen på Sri Lanka og plassen på Human Development Index - det ble jo også kommunisert til oss.

Partapuoli forteller at det allerede i mars 2020 forelå en intern gjennomgang av nedstengningen på Sri Lanka. Hun forklare at denne gjennomgangen blir gjort fordi det Plan Norge og andre nasjonale Plan-organisasjoner kritiserte hvordan nedstengningen på Sri Lanka ble håndtert av toppledelsen i organisasjonen. Kritikken gikk blant annet på at det skjedde for fort og at informasjonsflyten var for dårlig.

Ifølge Partapuoli får Plan Norge presentert hovedfunnene i den interne gjennomgangen i mars 2020. Det påpekes blant annet:

- Det var en altfor liten gruppe som satt med kunnskap om de utfordringene som fantes på Sri Lanka, s

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Bønder i flere landsbyer i Zimbabwe går sammen om å sette frø i banken, for å ha noe å falle tilbake på om avlingene rammes av plantesykdommer eller virkningene av klimaendringer.
Bistandsaktuelt 22.09.2021
INTERVJUET: Kai Eide - mangeårig topp-diplomat og FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan - om hvorfor president Ashraf Ghani plutselig rømte landet,
Bistandsaktuelt 21.09.2021
Et forsøk på å kuppe makten i Sudan er slått ned i morgentimene tirsdag, ifølge regjeringen i Khartoum.
Bistandsaktuelt 21.09.2021
KRONIKK: I november 2016 ble det signert en historisk fredsavtale mellom den colombianske regjeringen og geriljagruppen FARC. Men fem år etter henger freden i en tynn tråd. Økende vold, og stor politisk, sosial og økonomisk misnøye preger landet.
Bistandsaktuelt 21.09.2021
Ernæringskrisen i Malawi er landets største utfordring. I årtier har malawiere flest, og barn spesielt, vært utsatt for ulike sykdommer som skyldes et dårlig kosthold.
Bistandsaktuelt 21.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt