AddToAny

Påstanden om at kjøtt på tallerkenen skaper pandemier kan ikke stå uimotsagt

Påstanden om at kjøtt på tallerkenen skaper pandemier kan ikke stå uimotsagt
DEBATT: Trenden vi ser med å demonisere enkelte matvarer og å sette animalske matvarer og plantemat opp mot hverandre, er ingen tjent med.
I sitt innlegg på forskersonen.no 16. januar hevder Tanja Kalchenko og Nina Johansen fra Pan Norge at økende krav om kjøtt på tallerkenen skaper pandemier. Det er for unyansert til å kunne stå uimotsagt.

I Norge er kjøtt bærekraftig

Når mennesker invaderer naturen slik at vi kommer tettere på ville dyr, kan risikoen for smitte og sykdom vi ikke har immunitet mot øke. Det gjelder særlig i områder lenger sør. Deretter kan smitte spres raskt med mennesker som følge av reisevirksomhet i en globalisert verden, med fugler og andre ville dyr eller gjennom handel med levende dyr.

Forbruk av kjøtt og andre animalske produkter gir ikke risiko for nye pandemier så lenge det foregår slik vi gjør det i Norge. Her til lands er det bærekraftig å spise kjøtt fordi husdyra våre i stor grad utnytter areal som ikke er egnet til å produsere menneskemat på.

Norske husdyr har, som Kalchenko og Johansen påpek

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt