forskning.no
26.01.2021
DEBATT: Trenden vi ser med å demonisere enkelte matvarer og å sette animalske matvarer og plantemat opp mot hverandre, er ingen tjent med.
I sitt innlegg på forskersonen.no 16. januar hevder Tanja Kalchenko og Nina Johansen fra Pan Norge at økende krav om kjøtt på tallerkenen skaper pandemier. Det er for unyansert til å kunne stå uimotsagt.
Les merI Norge er kjøtt bærekraftig
Når mennesker invaderer naturen slik at vi kommer tettere på ville dyr, kan risikoen for smitte og sykdom vi ikke har immunitet mot øke. Det gjelder særlig i områder lenger sør. Deretter kan smitte spres raskt med mennesker som følge av reisevirksomhet i en globalisert verden, med fugler og andre ville dyr eller gjennom handel med levende dyr.
Forbruk av kjøtt og andre animalske produkter gir ikke risiko for nye pandemier så lenge det foregår slik vi gjør det i Norge. Her til lands er det bærekraftig å spise kjøtt fordi husdyra våre i stor grad utnytter areal som ikke er egnet til å produsere menneskemat på.
Norske husdyr har, som Kalchenko og Johansen påpek