AddToAny

Overvektige og røykere bør være blant de første som vaksineres mot covid-19, mener forskere

Overvektige og røykere bør være blant de første som vaksineres mot covid-19, mener forskere
Det er en sterk og tydelig sammenheng mellom overvekt og det å bli alvorlig syk av covid-19. Det samme gjelder røyking. Dette slår en ny norsk-britisk studie fast.
For første gang har forskere kunnet slå fast at det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom overvekt og alvorlig covid-19.

Det er en norsk og britisk forskergruppe som står bak dette funnet, publisert i tidsskriftet Circulation.

Og det samme gjelder altså røyking og alvorlig covid-19.

Luket ut andre mulige årsaker

Selv om studier i andre land har funnet tilsvarende sammenhenger, har de ikke kunnet peke på en årsakssammenheng.

Problemet forskere har stått overfor er at når de kun observerer en sammenheng, så kan de ikke utelukke andre faktorer som også kan slå ut. De har altså ikke kunnet si helt sikkert at det er overvekten eller røykingen i seg selv som er årsaken til at noen blir hardere rammet av koronasykdommen.

Det kan være at det i stedet er dårligere ernæring, mindre fysisk aktivitet, eller mer diabetes 2 eller høyt blodtrykk som ligger bak.

Nå har forskerne i Norge og Storbritannia gjort en ny type studie.

Her har de forsøkt å luke ut disse andre mulige årsakene.

Studert hundretusener

Etter å ha studert data fra hundretusenvis av studiedeltakere for sammenhengen mellom overvekt, røyking og alvorlig covid-19, er forskerne ikke lenger i tvil.

NTNU-forskerne Erik Solligård, Jan Kristian Damås og Tormod Rogne mener selv at denne studien er først med å vise at det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom overvekt og alvorlig forløp av covid-19 og sepsis (blodforgiftning).

(Foto: Geminisenteret for sepsisforskning, NTNU)

Den samme gjelder røyking.

Jøran Hjelmesæth leder Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold. I en e-post til forskning er han imponert over studien:

Les mer

Flere saker fra forskning.no

En person over 70 år som bor sammen med personer i arbeidsfør alder har 60 prosent høyere risiko for å dø av covid-19. - Vi må finne måter å beskytte de som bor i generasjonsboliger på, mener forsker Maria Brandén.
forskning.no 28.10.2020
KRONIKK: Attentatet rystet hele Frankrike og ga et innblikk i det som lenge har vært et skrekkscenario: At islam, radikal islamisme og islamistisk terrorisme skulle kobles sammen.
forskning.no 28.10.2020
Dersom det var Europa som skulle velge ny president i USA, ville Joe Biden vunnet klart, viser en ny studie. Bare i Polen er Donald Trump mer populær.
forskning.no 28.10.2020
Amerikanske politibetjenter skyter tre ganger så mange ubevæpnede svarte amerikanere som hvite, målt i forhold til deres andel av landets befolkning.
forskning.no 28.10.2020
Millioner av mikroplastpartikler ble frigjort under tilberedning av morsmelkerstatning, fant forskere.
forskning.no 28.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt