AddToAny

Over 400 klager på NRKs bruk av tidligere MDG-politiker som ekspert - skal diskuteres i Kringkastingsrådet

Bruken av en tidligere MDG-politiker som klimapsykolog i en video for NRK Nyheter har fått mange til å se rødt.
I morgen, 28. oktober, går årets sjette møte i Kringkastingsrådet av stabelen.

Da skal rådet diskutere NRKs bruk av en tidligere MDG-politiker som klimapsykolog i en video laget av NRK Nyheter. Kampanje har tidligere omtalt denne klagesaken, som rådssekretær Erik Skarrud da mente hadde blitt utløst av at Frp-politiker Jon Helgheim la ut et innlegg på sin Facebook-profil.

- Så vidt jeg kan se har mange av dem samme tekst, og de stammer nok fra en oppfordring fra Jon Helgheim på hans Facebook-profil, sa Skarrud.

- Klagene kom inn før forrige møte, men saken ble ikke behandlet. Så ble det klaget på at saken ikke ble behandlet og nå blir den det, sier Skarrud til Kampanje i dag.

Sist Kampanje omtalte saken lå antallet klager på 413. Skarrud bekrefter at dette er uvanlig høyt.

- Det skjer som regel maks en håndfull ganger i året at vi mottar flere enn hundre klager på en sak, sier han.

Det var i august at Helgheim langet ut mot NRK i innlegg på Facebook der han skrev at det virket som at de ikke en gang prøvde å være politisk nøytrale. Han reagerte på innslaget der forsker på klimapsykologi Erik Nakkerud oppfordret folk med klimaangst til å stemme på et klimaparti ved stortingsvalget.

Du kan se innslaget, som Helgheim kaller for «klimapropaganda», her.

NRKs klimaprogram rettet mot barn skal diskuteres

En av de andre sakene som skal diskuteres under morgensdagen møte er klagene rettet mot NRK Supers «Ikke gjør dette mot klimaet», som Kampanje var først ute med å omtale. Flere av klagerne kaller programmet for klimapropaganda, og mener programmet kan «gi barn angst». Programmet har nå blitt klaget inn omtrent 70 ganger, melder Skarrud.

Under møtet skal også programredaktøren for NRK Super, Hildri Gulliksen, forklare NRK Supers intensjon med serien. Dette har hun allerede gjort i et innlegg hos Kampanje, der hun blant annet skriver at programmet er lite egnet til å gjøre aldersgruppen redd.

I morgen skal også Kringkastingsrådet også diskutere hvordan NRK bruker ordet «hen». Det er kommet inn to klager til bruken av «hen», der begge klagerne er negative til bruken av ordet.

En av klagerne skriver at hun har hørt ordet brukt i «diverse sendinger».

- Flott at dere prøver å henge med i tiden, men at en bitteliten andel av befolkningen sitt behov for å føle seg krenket skal føre til at det store flertallet av befolkningen skal defineres som uten kjønn/intetkjønn, er helt feil. At det er in å være politisk korrekt har jeg skjønt er viktig for dere, men nå går det for langt, skriver klageren, som også skriver at hun er stolt over å være kvinne.

Under morgendagens møte skal de også diskutere bruken av kommentarfeltet på NRK Ytring, og at ishockey er blitt betegnet som «slåssesport». Rådet skal også se nærmere på flere henvendelser som er kommet inn om hvilke data som ble brukt for å lage Valgomaten.

Under forrige rådsmøte, som fant sted 23. september, ble blant annet NRKs avgjørelse om å avpublisere «Helt Ramm» diskutert.

Image-text:

Med i NRK Nyheter-video:

Erik Nakkerud er en tidligere MDG-politiker som nå forsker på klimapsykologi. Under valgkampen ble han intervjuet i en video produsert av NRK Nyheter. Det har fått over 400 personer til å sende inn klage til Kringkastingsrådet.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Det ble fem norske gull i den internasjonale reklamekonkurransen.
Kampanje 26.11.2021
Ulvang vil at folk skal kjøpe brukt under årets Black Week.
Kampanje 26.11.2021
- I en ombruksbasert økonomi vil salgskampanjer utspille sin rolle, fordi ingen vil tjene på å selge masseproduserte varer til spotpris, skriver Preben Carlsen i Good.
Kampanje 26.11.2021
Clear Channel får muligheten til å selge reklame på busser og trikker også 2023, men så kan det være slutt.
Kampanje 26.11.2021
Aldri har det vært solgt mer norsk sjømat i utlandet enn i år. Nå inngår Sjømatrådet en samarbeidsavtale med Karsten Warholm.
Kampanje 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt