AddToAny

OsloMet tar ansvar

Renholderne på OsloMet har ryddige arbeidsforhold. Slik har det ikke alltid vært.
Journalist

Hennika Lillo-Stenberg

Innskjerpingen av renholdsbransjen

I september 2011 ble renholdsoverenskomsten allmenngjort, som ga alle renholdere rett på allmenngjort lønn. I 2019 har renholdere som jobber for private bedrifter krav på 181,43 kroner i timen.

*I september 2012 ble godkjenningsordningen og påbud om HMS-kort innført.

*I tillegg kom ordningen med regionale verneombud på plass i 2013, og renholdsbransjen var et satsingsområde for Arbeidstilsynet fra 2013.

Kilde: Fafo og Arbeidstilsynet.

En vasketralle skyves inn i et av lokalene på OsloMet. Klokken er 05.30 og Kumar skal vaske gangen og noen undervisningsrom. En halvtime senere skyver han tralla inn i heisen og navigerer den i retning av kaféen i første etasje. Nyhetsmorgen har ikke startet ennå, men BBC world service er i gang.

Han låser seg inn i kafeen. Først en runde med støvsuging, så en runde med tørrmopp.Kumar er fornøyd med jobben han har nå. Lønna er bra, og arbeidsmengden er håndterlig og han får tid til å reise på ferier med familien.

- Jeg har tidligere jobbet et sted der det var mye å gjøre, og dårlig betalt. Det var en dårlig jobb så jeg sluttet. Hvis jeg ikke er fornøyd, så slutter jeg. Jeg ser ikke poenget med å krangle med arbeidsstedet, da er det bedre å finne seg en ny jobb.

Fikk ikke feriepenger

Slik har det ikke alltid vært. OsloMet lyser stort sett ut anbud for renhold hvert andre år. I 2012 hadde OsloMet, den gangen Høgskolen i Oslo, firmaet Royal Renhold som leverandør. Kontrakten de hadde med Høgskolen åpnet for at de kunne benytte seg av underleverandører, og det gjorde de.

Underleverandøren het Kraft Clean AS. Et firma som i dag er konkurs. En av de ansatte kontaktet fagforeningen Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i 2012 etter at personen hadde sagt opp, fordi personen ikke hadde fått feriepengene sine. Personen hadde også mistanke om at personer arbeidet svart uten oppholds- og arbeidstillatelse.

Innkjøper av renholdstjenester har ansvar

Siden 2007 har innkjøpere og leverandører hatt en plikt til å påse at de ansatte har lønns- og arbeidsvilkår som stemmer med gjeldende allmenngjøringsforskrifter. I praksis vil det si at de i anbudsrunden skal forsikre seg om at pristilbudet innebærer at de ansatte får riktig lønn, og skal påse dette ved å be om å få se lønnsslipper, timelister og arbeidsavtaler. De skal også sørge for å kontrollere dette i ettertid, og følge opp tips.

Geir Gamborg-Nielsen har jobbet med å avdekke arbeidskriminalitet i renholdsbransjen i mange år. Foto: Ol

Les mer

Flere saker fra Journalen

Studentparlamentleder ved OsloMet forteller om få saker fra studentene i en annerledes og tidskrevende hverdag preget av pandemi.
Journalen 01.03.2021
Tirsdag åpnet statsminister Erna Solberg årets digitale kontaktkonferanse for forskning og høyere utdanning. Det var fokus på livslang læring og digitalisering.
Journalen 12.01.2021
Flere undersøkelser over flere år viser at mange unge jobber, men at få er organiserte.
Journalen 03.11.2020
Guttegruppa på Agenda X er et tilbud hvor ungdommer kan delta på aktiviteter og ha noen å snakke med. Tilbudet er rettet mot ungdom mellom 14 og 18.
Journalen 13.10.2020
Veronica Orderud hevder å være uskyldig dømt i en av av Norges aller største drapssaker. Det betyr at hun enten er offer for justismord, eller hun kan være en benektende og brutal drapskvinne.
Journalen 10.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt