AddToAny

OsloMet med krass kritikk av Språkrådet og kulturministeren

OsloMet fikk mye tyn da de byttet til nytt navn i fjor. I et høringssvar til den nye språkloven tar universitetsledelsen et kraftig oppgjør.
Store deler av høringssvaret fra OsloMet til utkast til ny språklov er formet som et krast oppgjør med Språkrådet og kulturministeren, skriver Dagsavisen.

I brevet står det at samarbeidet med Språkrådet er «utfordrende», at rådet ikke svarer på henvendelser, opptrer som en «opponent» med kritiske innlegg i media, og at det «utviser forakt for demokratiske prosesser».

Om statsråd Trine Skei Grande skriver universitetsledelsen at de «finner det uheldig» at hun bruker OsloMet som eksempel på et uegnet, norsk navn som kan stoppes av Språkrådet når det får mer makt med den nye språkloven.

OsloMets rektor Curt Rice innrømmer at det kan være uvanlig å komme med kritikk i et høringssvar til departementet.

- Dette handler om konteksten, som er den nye språkloven og hvilken rolle Språkrådet skal ha i framtida. Der har vi fersk erfaring som viser at samarbeid med Språkrådet ikke er så enkelt. Det mener vi er relevant i et høringssvar, og for diskusjonen framover, sier rektor Curt Rice til Dagsavisen.

Åse Wetås, som er direktør i Språkrådet, er enig i at dette er et uvanlig høringssvar.

- Vi i Språkrådet kjenner oss ikke igjen i OsloMets beskrivelse. Jeg tror verken OsloMet eller Språkrådet er tjent med at det blir en ny runde med debatt og polemikk i denne saken, sier Wetås til Dagsavisen.

Image-text:

Da OsloMet ble universitet, kom de i klinsj med Språkrådet, som var kritisk til forkortelsen av engelske «Oslo Metropolitan University» til OsloMet. Foto: Jørgen Svarstad

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Vil du være med og lede fremtidens NTNU?
Forskerforum 04.08.2020
Legg ned Forskningsrådet og stol på akademikernes dugnadsånd, sier sosiolog Aksel Tjora.
Forskerforum 31.07.2020
Om NORCE NORCE er et nytt og fremtidsrettet forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi.
Forskerforum 28.07.2020
Bergen Arkitekthøgskole, BAS, søker rektor i 100% åremålsstilling på fire år, med start 1. august 2021.
Forskerforum 17.07.2020
Nasjonalbiblioteket jubler over rekord mange digitale brukere. Aslak Sira Myhre frykter digitalromantikere skal utnytte koronakrisen for økt digitalisering.
Forskerforum 12.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt