AddToAny

Oslo har én, men hvorfor ingen statue av Winston Churchill i Nairobi?

Oslo har én, men hvorfor er det ingen statue av Winston Churchill i Nairobi?
AFRIKA I HISTORIENS LYS: Winston Churchill har blitt hyllet for sin anti-fascistiske kamp. Dét hindret han ikke i å utføre tortur, massakrer, internering og teppebombing i koloniene, skriver Tore Linné Eriksen.
I 2013 kom Storbritannia med en unnskyldning for grusomhetene som ble begått under krigen i Kenya mens Churchill var statsminister.

Det var i sommer en kortvarig - men opphetet - debatt om hvilke statuer som bør pryde våre offentlig rom, der søkelyset også ble rettet mot Winston S. Churchill. Ingen var uenig i at han fortjener hyllest for innsatsen under den andre verdenskrigen, men noen viste også til hans rasisme og hans brutale midler for å slå ned dem som kjempet for frigjøring fra imperiet.

I tillegget ble spørsmålet stilt om hvem som ikke har fått noen minnesmerker, og om hvem som har makt til å skrive historien. Det var derfor en interessant vri da BBC World nylig lot sine korrespondenter i India, Kenya og Irland forklare hvorfor det ikke er noen Churchill-statuer i disse landene.

La oss her begrense oss til den kenyanske hovedstaden, og samtidig se på noen av Nairobis nyeste monumenter. Da er det naturlig å starte med noe som aldri før hadde hendt i britisk historie: I 2013 kom utenriksministeren offentlig med en unnskyldning for noe som hadde hendt under kolonitida, nærmere bestemt tortur og grusomme ugjerninger begått under krigen mot opprørsbevegelsen i Kenya på 1950-tallet.

Når dette har med Churchill å gjøre, er det fordi han var statsminister mellom 1951 og 1955, og fordi han støttet opp om et kolonistyre bygd på jordokkupasjon, hvitt maktmonopol, rasistiske lover og et statlig voldsapparat for å håndheve dem. De som gjorde motstand, ble av mange kalt for Mau Mau. De som sluttet seg til geriljastyrkene derimot foretrakk betegnelsen Kenya Land and Freedom Army-KLFA, som unektelig sier mer om hva kampen handlet om.

Overgrep, krigsforbrytelser og skjulte dokumenter

Den britiske regjeringens innrømmelse var et resultat av rettsforhandlinger som brakte fem saksøkere til London for å representere mange tusen som hadde forklart seg for den kenyanske Menneskerettighetskommisjonen, og som hadde deltatt i - eller blitt mistenkt for å ha støttet -frigjøringskampen.

De fem vitnene hadde bak seg lan

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Nordmenn tror bærekraftsmålene til FN kun handler om klima og miljø. Men de rommer mye mer. I dag lanserer Norad en kampanje om bærekraftsmålene. Gjennom en «valgomat» kan du finne «ditt» bærekraftsmål.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
Flom, snøskred og fare for å havne i kryssild mellom Taliban og regjeringshæren er en del av jobben som lokal hjelpearbeider i nordøstlige Afghanistan. - Det er krevende, men jeg vil være med å skape et bedre framtid for afghanere, sier Guljan.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
MENINGER: Ghana og Elfenbenskysten produserer til sammen om lag 60 prosent av verdens kakao, en produksjon som er avhengig av barnearbeid.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
MENINGER: Hva har Norfund-investeringene i African Century Real Estates konkret bidratt til av utvikling lengst nord i Mosambik? spørAslak Orre og Helge Rønning. De trekker fram nye opplysninger om at en påstått næringspark ikke er virksom.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
Fremskrittspartiets forslag til en ny bistandspolitikk skal «hjelpe de mange, fremfor de få». Partiet varsler store kutt. Men er for ettergivelse av gjeld. Bistand kobles til retur av flyktninger.
Bistandsaktuelt 27.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt