AddToAny

orskere gjør barn til prøvekaniner

Nettbrett innføres i barnehagen for å se hvordan det virker som pedagogisk verktøy. Forskningsetisk betenkelig, mener mor og sosiolog Astrid Sundsbø. - Vi forholder oss til nasjonale føringer, svarer barnehageforskerne.
- Trenden er at forskere inngår samarbeid og partnerskap med praktikere for at forskning skal være mer samfunnsrelevant og nyttig. Selv om målet er å tilrettelegge for utvikling og forbedring av pedagogisk kompetanse, er det fare for at slike samarbeid gjør barnehagen til laboratorium, sier Astrid Sundsbø, sosiolog og forsker ved Høgskulen på Vestlandet.

Jeg opplever at debatten ikke får blomstre, fordi innføringen av nettbrett blir lansert i en forskningssammenheng, og slik får foregå i det stille. Astrid Sundsbø Mor og forsker

Hun er også mor til et barnehagebarn i Bergen, der det er bestemt at nettbrett skal innføres i barnehagene.

I barnehagen der Sundsbøs barn går, har de i løpet av høsten 2019 satt i gang et utviklingsprosjekt som i utgangspunktet gir barna i barnehagen ubegrenset tilgang til nettbrett, på lik linje med annet lekemateriell. Barnehagen har etter Sundsbøs kritiske tilbakemeldinger redusert tilgangen noe.

I den samme barnehagen er Senter for barnehageforskning (Barnkunne), som er knyttet til Høgskulen på Vestlandet, i gang med et forskningsprosjekt. Der undersøker de hvordan ansatte i barnehagen og barn samarbeider når de bruker digitale verktøy.

Sundsbø mener prosjektet risikerer å bli et eksperiment med og på barn, legitimert av forskning som ennå ikke har funnet sted.

- Objekter i opplæringen

- Barna trekkes inn som brukere i en fase før kompetansen hos de ansatte er på plass, og skal være objekter i opplæringen. Når man øker bruken av nettbrett som et premiss for å gjennomføre forskningen, blir det et etisk problem. Forskerne gjør barna til prøvekaniner, selv om det ikke er intensjonen, sier Sundsbø.

Det er en påstand forskerne i prosjektet bastant avviser.

- Å være brukerorientert, eller deltakerorientert i forskning er en del av norsk utdanningspolitikk for lærerprofesjonene. Det vil være forskningsmiljøer som er kritiske til en slik forskning. Vi forholder oss til nasjonale politiske føringer på utdanningsfeltet, sier Elin Ødegaard, leder i Barnkunne.

I den nasjonale rammeplanen for barnehager fra 2017 heter det blant annet at digitale verktøy skal støtte barns læreprosesser.

Som mor er Sundsbø generelt bekymret for effekten av innføring av nettbrett i barnehagen. Selv om hun ikke er blant foreldrene som har gitt samtykke til å delta i forskingsprosjektet til Barnkunne, opp

Les mer

Flere saker fra Khrono

Ungdata og de tidligere ungdomsundersøkelsene har gitt oss uvurderlig kunnskap om en rekke sider ved ungdoms liv. Det er svært betenkelig om motstand mot noen få spørsmål om psykisk helse skal hindre oss i å skaffe oss dette kunnskapsgrunnlaget.
Khrono 27.02.2020
Embetsverket og politikerne har faktisk tenkt ut et system som i realiteten straffer dem som velger å stå lenge i jobb, skriver Geir Martinussen, og spør om når han kan forvente at dette blir endret.
Khrono 27.02.2020
Flere norske universiteter har studenter på utvekslingssemester i Italia, som er det landet i Europa med størst spredning av koronaviruset. Så langt har ingen studenter blitt hentet hjem fra universitetene.
Khrono 27.02.2020
Laerdal Medical styrker samarbeidet med Universitetet i Stavanger (UiS) innenfor kunstig intelligens og helseteknologi.
Khrono 27.02.2020
Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt er sterkt kritisk til det ferske forslaget om styringsmodell til universitets- og høgskolelov. - Valgt rektor med ekstern styreleder er en underlig, nær sagt ganske suspekt, løsning.
Khrono 27.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt