AddToAny

Oppsummerer hva vi vet om mindfulness

Oppsummerer hva vi vet om mindfulness
Mindfulness har på kort tid gått fra å være for spesielt interesserte til å bli noe mange snakker om. Jon Vøllestad oppsummer i en ny vitenskapelig artikkel hva vi så langt vet om det å bruke metoden i psykoterapi.
MINDFULNESS: - Som psykoterapeuter ønsker vi å legge til rette for at folk skal få et mer fleksibelt og åpent forhold til sine opplevelser, sier psykolog Jon Vøllestad. Mindfulness kan være et godt redskap for nettopp dette, skriver han i en ny oversiktsartikkel. Foto: Johanne Rogndal. Oppsummerer hva vi vet om mindfulness

28. feb. 2018. Sist oppdatert: 28. feb. 2018.

Jon Vøllestad, som til daglig er psykolog ved Solli distriktspsykiatriske senter i Bergen, har det siste året jobbet med en vitenskapelig artikkel om den oppsamlede kunnskapen om mindfulness-baserte tilnærminger innenfor klinisk psykologi. I dag publiseres artikkelen, en såkalt «narrativ review», i Scandinavian Psychologist.

Vøllestad har selv mye erfaring med mindfulness som behandlingsform. Han skrev en oppsummering om temaet også i 2007, men siden den gang har det skjedd mye.

- Jeg ønsket å komme med en oppdatering. Hvordan ser feltet ut nå, 10 år senere? sier Vøllestad til Psykologisk.no.

I den nye artikkelen skriver han at utfordringen i dag ikke er å finne forskning om metoden, men å holde tritt med alt som kommer ut. Bare i 2016 ble det publisert nærmere 700 nye studier som handlet om mindfulness på ett eller annet vis. Men hvor god er denne forskningen, og hva vet vi så langt om effekten av mindfulness i psykoterapi?

[ Artikkelen fortsetter under annonsen Det har skjedd mye, det er den gode nyheten. Det som kanskje er litt mer kjedelig, er at kvaliteten på forskningen fortsatt er for variabel. Vi har mange små pilotstudier, men det virker som det er vanskelig å få tatt det videre til neste nivå.

- Men når vi samler alt sammen, og fokuserer på de gode studiene, tyder helhetsbildet på

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Gjennom minst tre tiår begikk psykologen Sverre Varhaug seksuelle overgrep mot en rekke pasienter. Nå dukker flere historier opp, fra pasienter som tidligere har tiet om overgrepene, ifølge VG.
Psykologisk.no 10.05.2021
Psykologien har lenge hatt en fremtredende rolle i filmindustrien, fra den sjarmerende sosiopaten til det maniske geniet. Det er tema i denne episoden av Pia og psyken, gjestet av filmkritiker Brita Cappelen Møystad.
Psykologisk.no 10.05.2021
Hva har vi lært om forebygging av selvmord etter at pandemien brøt ut? Det er et av temaene på den årlige konferansen om selvmordsforskning og -forebygging, som holdes i neste uke.
Psykologisk.no 10.05.2021
Det er visse overtramp som pasienter skal vite er over grensen i psykoterapi, og som de bør melde fra om, skriver Jørgen Akre Flor og Leif Edward Ottesen Kennair.
Psykologisk.no 09.05.2021
Anne Kristine Bergem er kjent som psykiater, forfatter og foredragsholder. Nå forlater hun jobben som førstelektor ved OsloMet, for å jobbe som fagrådgiver i Pårørendesenteret.
Psykologisk.no 07.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt