AddToAny

Omstillinger i Forskningsrådet: - De ansatte opplever alle endringene som krevende

Omstillinger i Forskningsrådet: - De ansatte opplever alle endringene som krevende
Forskningsrådet slankes med 40 årsverk. Samtidig opplever mange ansatte at de har fått mer å gjøre. De frykter at brukerne får et dårligere tilbud.
Norges Forskningsråd er midt inne en omstillingsprosess.

Det var i 2017 at en regjeringsoppnevnt ekspertutvalg leverte en rapport om Forskningsrådets virksomhet. Den konkluderte med et «klart potensial for effektivisering og forbedring». Rapporten viste blant annet at Forskningsrådets administrasjonskostnader ble mer enn fordoblet mellom 2004 og 2015. Veksten var større enn økningen i rådets bevilgninger til forskning og utvikling. I perioden økte antall årsverk ansatte med 130.

Kunnskapsdepartementet ga beskjed om at Forskningsrådet måtte kutte administrasjonskostnadene med ti prosent. Dette kommer i tillegg til kuttene i regjeringens «effektiviseringsreform», ABE-reformen, som gjelder alle statlige virksomheter.

- Oppleves som belastende

Nå merker de ansatte merker kuttene på kroppen. Da styret i Forskningsrådet møttes tirsdag denne uken, fikk de en orientering om hvordan de ansatte opplever det som skjer. Det var Khrono som omtalte styresaken først.

I styrepapirene går det frem at Forskningsrådet fra 2016 til 2018 har kuttet 26 årsverk, til 454. Målet er å kutte ytterligere 14 årsverk. Dette gjøres ved naturlig avgang. En rekke andre effektiviseringstiltak er innført.

«Tilbakemeldinger fra de ansatte er at de opplever alle endringene som krevende, særlig i lys av at antall årsverk reduseres og at FoU-budsjettet øker», står det i sakspapirene.

Planen er at budsjettet til driften av Forskningsrådet skal reduseres med 105 millioner kroner fra 2016 og innen utgangen av 2019. Dette skjer samtidig som rådet må håndtere et stadig større forskningsbudsjett.

I papirene står det at endringene skaper usikkerhet og oppleves som belastende for de ansatte.

«Videre er tilbakemeldingen at de føler at de ikke har fått innvirke på prosessene i tilstrekkelig grad».

Vil ha overtid på «akseptabelt nivå»

Mange opplever å ha fått flere oppgaver. Ansatte etterlyser en tydeligere prioritering av oppgaver «slik at overtidsarbeid kan holdes på et akseptabelt nivå».

Det går også frem at ansatte frykter at endringene og stillingskuttene vil gi et dårligere tilbud til brukerne. Dette gjelder særlig innenfor rådgivningsvirksomheten og dialogvirksomheten, står det.

Forskningsrådet iverksetter flere tiltak overfor de ansatte. Blant annet sendes det ut en ny medarbeiderundersøkelse denne måneden, og resultatene vil bli fulgt opp med konkrete tiltak. Kommunikasjonen rundt endringene skal også bli bedre, og ledelsen skal prioritere oppgaver og tiltak tydeligere.

Mange tar kontakt med tillitsvalgte

Khrono har spurt tillitsvalgte i Forskerforbundet, Norsk Tjenestemannslag og Tekna hvordan omstillingen påvirker de ansatte. De har skrevet et felles svar.

- Som det fremgår av sakspapirene til Forskningsrådets styremøte oppfattes endringsprosessen som krevende. De ansattes tillitsvalgte mottar mange meldinger fra ansatte som er usikre på hvordan den endelige gjennomføringen vil påvirke deres arbeidshverdag, skriver de tillitsvalgte til Khrono.

De skriver videre at det er forståelse blant ansatte for at forenkling og effektivisering av Forskningsrådet er nødvendig. De tillitsvalgte er opptatt av at omorganiseringen fører til at Forskningsrådet sparer penger.

Image-text:

Her, på Lysaker i Oslo, holder Forskningsrådets til. De hadde i 2018 454 årsverk. Omstillingsprosessen i Forskningsrådet skaper usikkerhet og oppleves som belastende for de ansatte, går det frem av papirene til forrige styremøte. Foto: Norges forskningsråd.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt