AddToAny

Områdeløftene Tøyen og Grønland innfrir ikke forventningene

Områdeløftene Tøyen og Grønland lovet bedre levekår, men erfaringene viser at det i stedet bidrar til bedre nærmiljø. - Vi gjør mange småting som gjør det bedre å leve der, men levekårsindikatoren er lik, sier bydelsdirektør.
Journalist

Camilla Klungland Ousdal

Journalist

Dajana Avdagic

Journalist

Lyden av barnelek høres fjernt fra Sørli lekeplass på Tøyen idet el-sykkelen til Jalla Miljø ruller over asfalten. Hassan Faiz bremser sykkelen og stopper ved noen avfallsdunker, mens Qais Nqeiti åpner en sort søppelpose og titter nedi.

- Av og til har vi flaks og slipper å sortere noe, men vi sjekker alltid om det er riktig kildesortert. Uansett, sier den daglige lederen, Nqeiti.

Avfallet plasseres i kassen foran på el-sykkelen, før veien går videre til Kampen miljøstasjon.

Nqeiti og Faiz er begge 17 år og er blant seks elever ved faget for entreprenørskap på Hersleb videregående skole. Sammen har de startet opp Jalla Miljø - et gjenvinningsprosjekt som sysselsetter ungdommer i lokalmiljøet, hvor de henter og leverer avfall på miljøstasjoner ved bruk av el-sykkel.

Jalla Miljø vant nylig pris for beste sosiale entrepenørskap i NM i Ungt Entrepenørskap, og er blant prosjektene som får støtte fra områdeløftet.

Hassan Faiz (t.v.) og Qais Nqeiti er blant de seks medlemmene i bedriften som startet som et skoleprosjekt ved faget for entreprenørskap på Hersleb videregående skole. Foto: Camilla Klungland Ousdal

- Vår bedrift har en trippel bunnlinje med miljøvennlig transport, et sosialt formål og en økonomisk bærekraft. Dommerne mente vi har stor eskaleringspotensiale, også i andre deler av Norge, forteller Nqeiti om seieren i NM. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Fakta om områdeløftene Tøyen og Grønland

Områdesatsingen for Tøyen ble iverksatt på grunn av flyttingen av Munchmuseet. Tøyuenavtalen gjaldt fra 2013 til 2018, og et av de 22 punktene i avtalen var områdeløftet.

Det ble bevilget midler: 25 millioner fra kommunen årlig i fem år. Kommunen utfordret de staten til det samme, og staten innfridde.

I 2017 ble områdeløft Tøyen utvidet til å også gjelde Grønland. Da ble det lagt til ti millioner statlige og ti millioner kommunale midler i tillegg.

Samtidig skjedde det en endring i organiseringen av beslutningsprosessen. Satsingen på delbydelene ble sentralisert til Rådhuset for å bedre samarbeidet mellom sektorene.

Frem til 2017 fattet Bydel Gamle Oslo vedtak - nå er det byrådet som gjør det.

Fra 2019 tiltrer en ny avtale mellom staten og Oslo kommune for felles områdesatsing Oslo indre øst, som omfatter Tøyen og Grønland.

Kilde: Kjersti Grut, programleder for områdeløftene Tøyen og Grønland

Områdeløfter til delbydeler med utfordringer

Områdeløftene Tøyen og Grønland skal bidra til at bydelene oppleves som inkluderende og trygge. For å kartlegge behovene bestilte Bydel Gamle Oslo en stedsanalyse av Arbeidsforskningsinstituttet ved Oslomet.

Stedsanalysen på Tøyen og Grønland viste mange utfordringer ved delbydelene. 60 prosent av barna på Grønland lever i fattigdom, det er trange og dårlige boforhold, synlig rusproblematikk, gjennomgående lavt utdanningsnivå, og relativt høy andel av innvandrere med kort botid.

På nettsiden til Oslo kommune defineres områdeløft som «en helhetlig og inkluderende satsing for å forbedre levekårene i et nabolag, basert på befolkningens ønsker, behov og ressurser.»

Fra bedre levekår til økt trivsel

Da områdeløft Tøyen ble utvidet i 2017 til også å gjelde Grønland, var det knyttet store forventninger til hva prosjektet skulle forbedre.

Erfaringer fra en lignende satsing i Groruddalen har vist at et områdeløft ikke bedrer levekårsutfordringene, men at det kan øke trivselen i området. Fokuset ligger derfor på å styrke nærmiljøet fremfor levekårsproblematikken:

- Den viktige forståelsen av et områdeløft er at det er levekårsutfordringen som utløser behovet for å sette inn ekstra virksomhet, men områdeløft løser ikke levekårsutfordringene, sier Tore Pran Olsen, bydelsdirektør i Gamle Oslo.

- Områdeløft løser ikke levekårsutfordringene.

Tore Pran Olsen

Journalen har fått innsyn i dokumenter som blant annet den første programplanen til områdeløftet, som var en del av Tøyenavtalen fra 2014. Denne viser at prosjektet «skal bedre levekårene på Tøyen».

Denne formuleringen har de sluttet å bruke. Tidligere erfaringer har vist at områdeløft ikke var omfattende nok til å bedre slike levekårsutfordringer, og fokuset ble derfor flyttet til å øke trivselen og å styrke nærmiljøet fremfor levekårsproblematikken.

I årsrapporten for 2018 «Områdesatsing Oslo indre øst: Områdeløftene Tøyen og Grønland», kommer det frem at områdeløftene jobber med kommunikasjon ovenfor målgruppene for å styre forventningene til hva et områdeløft er og hva det kan gjøre for nærområdet.

For å forsøke å ivareta levekårene i delbydelene, har kommunen utvidet selve områdesatsingen slik at den omfatter sysselsetting, u

Les mer

Flere saker fra Journalen

Studentparlamentleder ved OsloMet forteller om få saker fra studentene i en annerledes og tidskrevende hverdag preget av pandemi.
Journalen 01.03.2021
Tirsdag åpnet statsminister Erna Solberg årets digitale kontaktkonferanse for forskning og høyere utdanning. Det var fokus på livslang læring og digitalisering.
Journalen 12.01.2021
Flere undersøkelser over flere år viser at mange unge jobber, men at få er organiserte.
Journalen 03.11.2020
Guttegruppa på Agenda X er et tilbud hvor ungdommer kan delta på aktiviteter og ha noen å snakke med. Tilbudet er rettet mot ungdom mellom 14 og 18.
Journalen 13.10.2020
Veronica Orderud hevder å være uskyldig dømt i en av av Norges aller største drapssaker. Det betyr at hun enten er offer for justismord, eller hun kan være en benektende og brutal drapskvinne.
Journalen 10.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt