AddToAny

Ola Borten Moe vant fram i PFU

NRK-beklagelse var ikke nok for eks-statsråd. NRK beklaget, men det var ikke nok for tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe. I dag ble klagen mot NRK behandlet av Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Der konkluderte utvalget med brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten, punkt 3.2 og 4.14.

«NRK har erkjent de presseetiske bruddene, og har også forsøkt å rette opp skaden gjennom beklagelsen som ble publisert etter at redaksjonen mottok klagen. I dette tilfellet var imidlertid beskyldningene så alvorlige og rammende for klager, at beklagelsen ikke veier opp for det opprinnelige overtrampet», konkluderte PFU på dagens møte.

Sterke beskyldninger

Dette er saken:

12. januar publiserte NRK Dagsrevyen et innslag om en kommende høring i Stortinget, hvor blant andre Borten Moe skulle delta.

I innslaget het det:

«De må forklare hvorfor de holdt tilbake viktig informasjon da Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting i 2013.»

Og videre:

«NRK avslørte at Borten Moe visste at oljeleting i nord kunne bli tapsprosjekt i milliardklassen.»

Borten Moe mente innslaget fremmet alvorlige og udokumenterte påstander mot ham presentert som sannheter, uten at han ble gitt anledning til å kommentere dem. Han klaget derfor NRK inn for PFU. Ifølge Borten Moe hadde NRK brutt fire punkter i Vær varsom-plakaten:

3.2 om opplysningskontroll og kildebredde

4.1 om saklighet og omtanke

4.2 om skille mellom fakta og kommentar

4.14 om samtidig imøtegåelse

Vant fram på to punkter

Den tidligere statsråden fikk imidlertid kun medhold på at NRK hadde brutt to punkter, 3.2 og 4.14. Men utvalgsmedlemmene var harde i sin kritikk.

Gunnar Kagge, Aftenposten-journalisten som representerer journalistene i utvalget, påpekte at det å anklage en statsråd - eller tidligere statsråd - for å holde tilbake opplysninger, er en svært alvorlig påstand.

- En veldig kraftig anklage, som det er overraskende at NRK ikke forstår at de må ha samtidig imøtegåelse på, sa han.

Han fikk støtte fra Tove Lie, Khrono-redaktøren som representerer redaktørene i PFU:

-Dette er jo veldig slurvete egentlig.

Forsøkte å bli enige

Etter at PFU-klagen ble sendt inn var partene i kontakt med sikte på å løse saken i minnelighet, men dette førte ikke frem. NRK publiserte i ettertid en beklagelse, men Borten Moe valgte likevel å opprettholde klagen.

«Det kom en beklagelse fra NRK, det er positivt. Prosessen frem mot beklagelsen bar imidlertid preg av at NRK ikke var interessert i å rette opp forutsetninger de selv har definert, og som beviselig er gale. De avsluttet derfor diskusjonen uten nærmere begrunnelse og kjørte en beklagelse bygd på gale forutsetninger, og de nektet videre å ta med svært relevant tilleggsinformasjon for å belyse bredden i saken.»

Slik forklarer Borten Moe i sin kommunikasjon med PFU-sekretariatet hvorfor han valgte å opprettholde klagen.

NRK er ikke enig i denne tolkningen.

«Vi er ikke enig med klager i at formuleringene i vår beklagelse er en slags indirekte konstatering av at det ville vært kritikkverdig om Borten Moe hadde kjent til den aktuelle beregningen - det sies ikke annet enn at det ikke finnes noen grunnlag for å hevde at han kjente til denne.»

Burde kommet til motmæle

I sin uttalelse skriver PFU:

«Etter utvalgets mening skulle redaksjonen ha sørget for at beskyldningen om at statsråden holdt relevant informasjon tilbake for Stortinget, ikke ble fremført uten at klager fikk mulighet til å ta til motmæle. Utvalget minner om at VVP 4.14s funksjon også er forebyggende. Den skal bidra til å sikre at det ikke publiseres feilaktige opplysninger, og er nært forbundet med kravet til opplysningskontroll i VVP 3.2.»

Videre heter i uttalelsen:

«Den angrepne part er en sentral kilde å sjekke opplysninger mot. I dette tilfellet kunne NRK således unngått at udokumenterte beskyldninger uten forbehold ble publisert som fakta.»

Det innklagede innslaget kan høres cirka 20 minutter ut i Dagsrevyen-sendingen fra 12. januar.

Etter at NRK mottok PFU-klagen, ble det publisert en beklagelse, innslag nummer syv i denne sendingen.

Image-text:

Tidligere statsråd Ola Borten Moe var ikke fornøyd med beklagelsen til NRK.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Ikke diskutert i Norge, sier medieledere. Tirsdag fikk alle de ansatte i Washington Post beskjed om at mediehuset krever at alle medarbeidere må være vaksinerte før de kommer tilbake på jobb, skriver New York Times.
Journalisten 29.07.2021
Egon Holstad lurer på hvor PFU er når man trenger dem. I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Journalisten 29.07.2021
Har nå 1,9 milliarder daglige brukere. Nettgiganten Facebook fikk et overskudd på 10,4 milliarder dollar i forrige kvartal. Resultatet ble mer enn doblet sammenlignet med samme periode i fjor. Summen tilsvarer over 89 milliarder kroner.
Journalisten 29.07.2021
Stengte også kontoret til Al Jazeera. President Kais Saied har gitt sjefen for Tunisias statlige TV-kanal Wataniya sparken. Det skjer etter at presidenten søndag stengte nasjonalforsamlingen og sparket statsministeren.
Journalisten 29.07.2021
Fortsetter også med hjemmekontor en stund til. Google venter til oktober med å åpne kontorene for sine ansatte. Samtidig innfører teknologigiganten krav om at alle ansatte må være vaksinert.
Journalisten 29.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt