AddToAny

Ola Borten Moe: - Er det noen som ikke har alle svarene og løsningene, så er det akkurat meg

Under sin første offisielle opptreden snakket den nye statsråden om åpen forskning. - Regjeringen er opptatt av at offentlig finansiert forskning skal være tilgjengelig, sa Ola Borten Moe.
På sin andre hele dag på jobb innledet den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren på et digitalt seminar om åpen forskning.

Ifølge arrangøren Nasjonalt forum for åpen forskning står vi overfor et paradigmeskifte. Åpenhet forventes i økende grad gjennom hele forskningsprosessen. For eksempel når det gjelder hvordan forskningen gjennomføres, hvem man samarbeider med og hvordan data lagres og resultatene deles.

Dette er et stort tema, og Ola Borten Moe (Sp) la ikke skjul på at han ikke var noen ekspert.

- Nå har jeg imidlertid vært statsråd på dette feltet i svært kort tid, så er det noen som ikke har alle svarene og løsningene, så er det akkurat meg. Men jeg håper og tror vi er på rett spor, sa han mot slutten av innlegget.

- Vi stoler på hverandre og deler godene

Han la vekt på at Norge er et tillitssamfunn.

- Vi stoler på hverandre, deler godene med hverandre og vi har satt åpenhet i system. Det gjør at vi kan bruke ressursene smart og effektivt, sa han.

- Vanligvis når vi deler noe, betyr det at det blir mindre på hver enkelt av oss. Sånn er det som kjent ikke med kunnskap. Der er det motsatt. Og derfor er denne regjeringen opptatt av at offentlig finansiert forskning skal være tilgjengelig. Det skal være åpen tilgang til artikler, sa han.

Borten Moe sa videre at deling av data kan gi vitenskapelige fremskritt.

- Hver enkelt får et større grunnlag å bygge på, det gjør at vi lettere kan kvalitetssikre forskning tidlig. Når nye aktører slipper til kan de oppdage nye bruksområder. Det kan gi smartere tjenesteutvikling i offentlig sektor og mulighet for ny næringsvirksomhet. Bedre og smartere bruk av ressurser, rett og slett.

- Har skjedd utrolig mye på kort tid

Dessuten la han vekt på at åpenhet gir større tillit til forskningen. Og at endringene på dette feltet skjer svært fort.

- De siste årene har det skjedd utrolig mye på kort tid. Det er ingen grunn til å tro fremtiden blir noe annerledes. Endringene er mer omfattende og går raskere enn de gjorde for kort tid siden. Og jeg vet også at overgangen mellom gammelt og nytt kan koste.

L es også:

Image-text:

Ola Borten Moe holdt et innlegg på en digital konferanse om åpen forskning. Foto: skjermdump

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Rektor Nina Waaler ved Oslomet forteller sin historie om seksuell trakassering og håper dagens stipendiater reagerer annerledes enn hun gjorde.
Forskerforum 03.12.2021
Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning /Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi
Forskerforum 03.12.2021
En ny mulighetsstudie foreslår at Forskningsparken stasjon bytter navn til Oslo Science City stasjon.
Forskerforum 02.12.2021
Rektor Anne Borg innstilte på at Øyvind Eikrem skulle avskjediges. Nå har NTNU inngått avtale med Eikrem om at han skal jobbe ved universitetet til 2026.
Forskerforum 02.12.2021
- Jeg er meget godt fornøy med resultatet, sier Øyvind Eikrem.
Forskerforum 02.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt